20.6 C
New York
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Ρημάζεις τα πτυχία που θα πάρουν τα δικά μας παιδιά, που δεν έχουν τα μέσα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις στην χώρα, στην οικονομία της αλλά και στο εισόδημα των πολιτών της να υποστηριχθούν με τρόπο σωστό τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υποστηρίζει η πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονία, Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη σε συνέντευξη της στον Alpha Radio. Δεν μπορείς να μεθοδεύεις την δημιουργία ξένων πανεπιστημίων όταν τα αντίστοιχα ελληνικά «δεν έχουν σταθεί στα πόδια τους μετά από τα εγκληματικά μνημόνια», ενώ χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης επιπόλαιη.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκλείσει κανείς τα πανεπιστήμια τα οποία είναι ιδιωτικά είτε δημόσια από το εξωτερικό ή το εσωτερικό, εκεί θα ήταν απλώς η ανάγκη για το πώς θα λειτουργούν. Αλλά εδώ είναι ένα θέμα εντελώς πρωθύστερο να μεθοδεύσει κανείς την δημιουργία ξένων πανεπιστημίων όταν τα δικά μας πανεπιστήμια, δεν έχουν σταθεί στα πόδια τους μετά από τα εγκληματικά μνημόνια. Είναι δηλαδή η κατάσταση για όσους μπορούν να την δουν και έχουν παραστάσεις για αυτό που ήταν πριν από τα μνημόνια τα ελληνικά πανεπιστήμια, από αυτό που είναι στο εξωτερικό τα πανεπιστήμια, όχι τα καλύτερα του κόσμου αλλά τα μεσαία, η κατάσταση στα δικά μας είναι πολύ προβληματική και είναι επιπόλαιη απόφαση να στραφούμε προς κάτι πρόσθετο, όταν αυτό που είναι το δικό μας, το παραδοσιακό βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση».

«Είναι πολύ σωστή η παρατήρηση όταν το Μετσόβιο που είναι η βιτρίνα μας, χάνει τέτοιο ποσό για έρευνα τι να κάνουν τα άλλα πανεπιστήμια; Είναι θλιβερή η κατάσταση που επικρατεί στα περιφερειακά πανεπιστημία και όχι μόνο, αυτά θα πρέπει να διορθωθούν με κάποιο τρόπο, καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο να διορθωθούν με τις παρούσες συνθήκες όταν δυστυχώς επί 14 χρόνια, το εισόδημα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη φτάσει το εισόδημα του 2009. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να λέμε φούμαρα ότι θέλουμε να φέρουμε το Cambridge εδώ, θέλουμε να φέρουμε τη London school of economics εδώ και τα λοιπά, να τα φέρουμε, κανείς δεν είναι εναντίον σε αυτά αν τα πάρετε μεμονωμένα. Αλλά θα τα φέρουμε μόνο όταν τα δικά μας πανεπιστήμια έχουν κάπως βελτιωθεί».

«Φέρνεις λοιπόν πανεπιστήμια απ έξω που εκ προοιμίου έχουν περισσότερα μέσα και τα βάζεις απέναντι στα δικά μας πανεπιστήμια, στη δική μας ψυχή δηλαδή και τα ρημάζεις τα δικά μας πανεπιστήμια. Ρημάζεις τα πτυχία που θα πάρουν τα δικά μας παιδιά, που δεν έχουν τα μέσα που απαιτούνται προφανώς για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Γιατί το κάνεις αυτό; Ας το κάνουν μετά από 2, ή 4 χρόνια, όταν η πολιτεία θα έχει μπορέσει να δώσει μια άλλη μορφή, πιο σοβαρή και πιο σταθερή στα δικά μας πανεπιστήμια. Είναι μία πρωτοβουλία επιπόλαιη και χωρίς ένα χρονοδιάγραμμα, δυστυχώς δίνεται πάρα πολύ συχνά η εντύπωση ότι θα κάνουμε αυτό ή το άλλο ενώ υπάρχουν τόσα θέματα ακανθώδη τα οποία αναζητούν λύση.

«Κάνε πρώτα αυτά που είναι απαραίτητα στα πανεπιστήμια και μετά κοίταξε τα υπόλοιπα, κοίταξε την οικονομία και μετά συζήτησε για ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη όταν η οικονομία καρκινοβατεί επάνω στο ίδιο εισόδημα και όταν την έχουν εν τω μεταξύ περάσει όλες οι οικονομίες που ήταν κάτω από την ελληνικη; Σε όλα υπάρχει μια νότα έντονης φιλελευθεροποίησης που είναι υπεύθυνη για την ιδιωτικοποίηση ακόμη και του νερού στην Ελλάδα. Θέλω να πω ότι κάθε τι το οποίο είναι ιδιωτικό, δεν είναι το καλύτερο απέναντι στο δημόσιο, υπάρχουν βασικές υπηρεσίες κοινής ωφελείας οι οποίες πρέπει να ανήκουν στο δημόσιο και τα πανεπιστήμια είναι σε αυτή την κατηγορία. Εφόσον τα δημόσια πανεπιστήμια είναι σε καλή κατάσταση και δεν κινδυνεύουν, μπορείς να φέρεις μερικά ιδιωτικά από έξω, εντάξει».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles