19.2 C
New York
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Buy now

Ανακοινώσεις ως διοίκηση δεν θα κάνουμε, θα ανακοινώνουμε έργα τα οποία ωριμάζουν

Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας διοίκησης της Περιφέριεας ΑΜΘ δείχνει να είναι η περιμετρική της Καβάλας, το θέμα με την πεσμένη γέφυρα αλλά και το χρονίζον πρόβλημα με το φράγμα του Μαρμαρά. Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης μιλώντας στον Alpha Radio, όπου ξεκαθάρισε πως ανακοινώσεις δεν θα γίνονται αν δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και πλάνα υλοποίησης, αναφέρθηκε όμως και σε άλλα ζητήματα όπως τις πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν για το δημογραφικό, αλλά και το μητρώο των γεφυρών.

«Ο περιφερειάρχης έχει την ευθύνη όλης της περιφέρειας και της ισόρροπής ανάπτυξης της. Αυτό που κάνουμε τις πρώτες 45 μέρες είναι τα εξής, να δούμε ποια έργα είναι κολλημένα εδώ και πάρα πολύ χρόνο, ένα από αυτά τα έργα που είναι στην Π.Ε. Καβάλας είναι το φράγμα του Μαρμαρά για το οποίο έκανα ήδη επίσκεψη στο υπουργείο και συναντήθηκα με τον κ. Σταικούρα, για το 1.5 εκ. ευρώ που τα έχουμε τα χρήματα αλλά είναι διαδικαστικά θέματα και μπορεί να μας βοηθήσει. Ένα από τα θέματα που είπα πως θα δούμε μέσα στους 3 πρώτους μήνες είναι η πεσμένη γέφυρα στο παλιό Νοσοκομείο, δε μπορώ να κάνω ανακοινώσεις παρότι τον έχουμε προγραμματίσει αλλά δεν έχουμε να ανακοινώσουμε κάτι σήμερα για τον περιφερειακό δρόμο καθώς υπάρχει μόνο σχεδιασμός και όχι χρονοδιάγραμμα. Πέραν αυτών θέλουμε να ενισχύσουμε τις υποδομές και τις επιχειρήσεις με μία σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ. Δεν είναι έτοιμη αυτή την στιγμή η διοίκηση της περιφέρειας να ανακοινώσει έργα για την Καβάλα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο περιφερειακός δρόμος της Καβάλα θα ξεκινήσει η προκήρυξη τον Μάρτιο, θα τελειώσει τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει, ανακοινώσεις ως διοίκηση δεν θα κάνουμε. Η διοίκηση αυτή θα ανακοινώνει έργα τα οποία ωριμάζουν, είναι έτοιμα να προκηρυχθούν και το χρονοδιάγραμμα θα είναι υλοποιήσιμο γιατί έως τώρα υπήρχαν έργα χωρίς χρονοδιαγράμματα, χωρίς αρχή μέση και τέλος».

«Είμαι σε σύσκεψη στο ΤΕΕ Θράκης και ένα από τα πράγματα που τους τόνισα είναι ότι θέλουμε την συμβολή τους και την συνέργεια τους ώστε να μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας για το ειδικό χωροταξικό, γιατί αυτό εκτός του ότι δίνει μια προστιθέμενη αξία στην πράσινη ανάπτυξη, τους στόχους που πρέπει να πιάσει η χώρα μας με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά από την άλλη πλευρά δυσχαιρένει το έργο των αγροτών, των κτηνοτρόφων και άλλα επαγγέλματα γιατί π.χ. οι κτηνοτρόφοι πληρώνονται με τον χώρο βόσκησης και δημιουργούνται προβλήματα εκεί. Για αυτό εμάς είναι στις προτεραιότητες μας, ήδη πήρατε ένα πρώτο δείγμα στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο που φέραμε το θέμα για ακύρωση μίας προηγούμενης έγκρισης που είχε δοθεί από την επιτροπή αγροτικής οικονομίας της περιφέρειας, όπου αντέδρασε σύσσωμη η τοπική κοινωνία και μάλιστα με μία επιτροπή αγώνα και το δήμαρχο της πρωτεργάτη, ήρθαν εδώ και μίλησαν. Εμείς αφού ο ρόλος μας είναι να εξυπηρετούμε τους πολίτες και να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών μας έπρεπε να πάρουμε μία απόφαση και θα ακολουθήσει την εξέλιξη που θα ακολουθήσει η συγκεκριμένη επένδυση (σ.σ. στην Λεκάνη)».

«Η περιφέρεια μας είναι από αυτές που κατέγραψαν μεγάλη μείωση πληθυσμού στην τελευταία απογραφή του 2021 και ειδικά στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου, στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, της Ροδόπης, ακόμη και στον ορεινό όγκο του δήμου Νέστου ή στο Νευροκόπι, για αυτό και θέλουμε πιο στοχευμένες δράσεις και προγράμματα τόσο από την κεντρική πολιτεία όσο και από την δική μας διοίκηση που οφείλουμε ως διοίκηση να στηρίξουμε αυτό το κοινωνικό κομμάτι γιατί ξέρετε πολύ καλά οι περιοχές μας, οι πόλεις μας τα χωριά μας χωρίς κατοίκους είναι άδειες, δεν έχουν αναπτυξιακή προοπτική, μία περιοχή χωρίς κατοίκους δεν έχει μέλλον».

«Το μητρώο των γεφυρών είναι μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει το υπουργείο υποδομών και πάνω εκεί εμείς συμβάλουμε για να κάνουμε την καταγραφή, σε όλα τα πράγματα είναι προτιμότερο να προλαμβάνεις παρά να λειτουργείς ετεροχρονισμένα ή να λειτουργείς μετά για να δώσεις λύση. Υπάρχει ένα σύστημα που μπορείς να τοποθετείς σε γέφυρες με παλαιότητα που μπορεί να σε ειδοποιεί όταν έχει αδυναμίες σε κομμάτια που δεν είναι εμφανή με το μάτι για να μπορείς να προλαμβάνεις και να διορθώνεις πριν σου πέσει οριστικά η γέφυρα. Στην δική μας περιφέρεια τα τελευταία χρόνια έχουμε πάνω από 4-5 γέφυρες πεσμένες, σίγουρα πρέπει να προλαμβάνουμε γιατί είναι καλύτερα από το να θεραπεύουμε. Επομένως εμείς θα καταγράψουμε τις γέφυρες στην πλατφόρμα του υπουργείου και θα προσπαθήσουμε να έχουμε και μια πρόληψη για να μην έχουμε άλλες πεσμένες γέφυρες στην περιοχή μας».

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles