27.2 C
New York
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Αναγκαζόμαστε να επαναφέρουμε αυτό το 45% μείωσης που είχε επιβληθεί από την αντιπολίτευση το 2021»

Η επαναφορά του 45% μείωσης που είχε επιβληθεί από την αντιπολίτευση το 2021 είναι η περίφημη αύξηση των δημοτικών τελών που ευαγγελίζεται η σημερινή αντιπολίτευση εξηγεί ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Προμούσας. Ο ίδιος αναλύει το σκεπτικό πίσω από την ανάγκη να αυξηθούν άμεσα τα δημοτικά τέλη και την «τρύπα» που είχε ανοίξει στον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών η μείωση τους. Αναφέρθηκε τέλος στην κατανομή αυτών των αυξήσεων, τόσο ανά είδος ακινήτου όσο και ανά επαγγελματικό κλάδο.

«Τα ανταποδοτικά τέλη είναι τα τέλη μέσω των οποίων πληρώνουμε το κόστος του οδοφωτισμού και όλες τις δαπάνες που αφορούν την υπηρεσία καθαριότητας. Με ψήφιση μερίδας της αντιπολίτευσης το 2021 τα τέλη είχαν μειωθεί κάτι 45% κάτι που έφερε προβλήματα τόσο στην εύρεση πόρων για τις υπηρεσίες καθαριότητας αλλά όσο αφορά την κατάρτιση και την εκτέλεση του προϋπολογισμού των ανταποδοτικών. Να θυμίσω ότι το 2022 χρειάστηκε να βάλουμε 900.000 από τακτικά έσοδα στον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών για να μπορέσουμε να καλύψουμε το έλλειμμα και το 2023 βάλαμε 1.8 εκ. ευρώ. Χρήματα τα οποία τα στερήσαμε από τους δημότες, από την καθημερινότητά τους και από άλλες υπηρεσίες που μπορούσαμε να παρέχουμε. Είναι δεδομένο ότι αυτό δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται και για να καλύψουμε λοιπόν αυτό κενό του 45% που τα μείωσαν η αντιπολίτευση και για να καλύψουμε και μέρος δαπανών εκτάκτων τα οποία έχουνε προκύψει όπως η αύξηση της μισθοδοσίας κατά 10%, το τέλος ταφής που ήρθε για να μείνει και θα αυξάνεται κάθε χρόνο και κάποιες άλλες δαπάνες που ο κ. Σταυρίδης είναι πιο αρμόδιος να απαντήσει για όλα αυτά που θέλουν να κάνουν για να αλλάξουν την όψη της πόλης».

«Αναγκαζόμαστε λοιπόν να επαναφέρουμε αυτό το 45% και να προσθέσουμε ένα ποσοστό έτσι ώστε να επανακαθορίσουμε τα τέλη, φέρνουμε τους νέους συντελεστές ώστε να μπορούμε να κάνουμε μια ισοκατανομή των τελών και έναν πιο δίκαιο καθορισμό τους. Ο συντελεστής για τις κατοικίες δεν είναι παντού ο ίδιος αλλά το αντιμετωπίζουμε κατά περίπτωση, δηλαδή άλλον συντελεστή έχουμε για την κύρια κατοικία, άλλο για τους αποθηκευτικούς χώρους άλλο για τους βοηθητικούς άλλο για τις πυλωτές και τους χώρους στάθμευσης, όλοι αυτοί οι συντελεστές θα είναι χαμηλότεροι. Συγχρόνως ανεβάζει του συντελεστές για οικήματα airbnb και δωμάτια όπου και εκεί προσπαθούμε να είμαστε πιο δίκαιοι αποδίδοντας αυτά που πρέπει στους επαγγελματίες και συγχρόνως ανά είδος επαγγέλματος προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα τέλη του. Για παράδειγμα άλλα σκουπίδια μπορεί να μας βγάλει ένα μεσιτικό γραφείο και άλλο ένα κατάστημα εστίασης, καθώς είναι η φύση του επαγγέλματος τέτοια που μπορεί σε ένα βράδυ να γεμίσει ένα κάδο».

«Αυτά προσπαθούμε να τα κατανέμουμε με πιο δίκαιο τρόπο, αυτό πλέον μπορεί να γίνει γιατί έχουμε πια τη βάση δεδομένων στο δήμο για να τα κάνουμε και υπάρχει και η πολιτική βούληση να γίνει και να είμαστε πιο δίκαιοι.  Οι ειδικοί  συντελεστές έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια, δεν τους είχε εφαρμόσει κανείς, άλλοι δήμοι το έχουν κάνει και το έχουν πάει και ένα βήμα πιο μπροστά που θα το κάνουμε και εμείς, το πληρώνω όσο πετάω και τότε κάποιοι συντελεστές θα φαίνονται πολύ λίγοι μπροστά σε αυτά που βάζουμε εμείς. Είναι ανάλογα με την οπτική που το βλέπεις, θεωρώ ότι αυτοί οι συντελεστές δεν είναι τόσο μεγάλοι όσο φαίνεται από την αύξηση τους γιατί συχνά συγκρίνουν και λάθος πράγματα. Αυτές οι συγκρίσεις που γίνονται είναι ατυχείς, πρέπει να συγκρίνουν τα έσοδα του 2023 με τα έσοδα που θα έχουμε το 2024. Αυτό κατά την εκτίμηση μου θα είναι στο 53%, θα πέσει και άλλο αυτός ο συντελεστής και είναι ουσιαστικά η επαναφορά του 45% που είχε γίνει τότε συν 8% που εγώ θεωρώ ότι θα είναι πιο λίγο. Το ζήτημα θα συζητηθεί στην δημοτική επιτροπή και θα περάσει από εκεί και στη συνέχεια θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο το απόγευμα της Δευτέρας (22/01) προς συζήτηση και ψήφιση».

«Το να έχουμε στερήσει από τους δημότες μόνο μέσα σε 2 χρόνια 2.7 εκ. έσοδα που θα μπορούσαν να πάνε σε υποδομές, σε ασφαλτοστρώσεις, σε αθλητικές εγκαταστάσεις, σε ψηφιακά μέσα και αυτό θεωρείται ότι ζημιώνουμε την τσέπη του δημότη γιατί σε όλα υπήρχαν ανταποδοτικότητα. Θα δώσεις 6 ευρώ παραπάνω σαν μία κατοικία αλλά θα δεις μια πόλη καθαρή, απ την άλλη ζημιώνουμε τον δημότη από παροχές που θα μπορούσαμε να του προσφέρουμε».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles