32.9 C
New York
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Σπατάλες, ανοργανωσιά και κακοδιαχείριση δημιούργησαν την τρύπα των 2 εκ. ευρώ»

Για λάθος χειρισμούς, σπατάλες και κακοδιαχείριση την οποία καλούν τους Καβαλιώτες να την πληρώσουν κάνει λόγο ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος σχετικά με τις «υπέρογκες» όπως τις χαρακτηρίζει αυξήσεις των δημοτικών τελών. Απαντώντας στον αντιδήμαρχο Οικονομικών, πως ουσιαστικά επανήλθαμε στην προ του 45% μείωσης κατάσταση, εξήγησε πως πριν πλήρωνε κάποιος 3 ευρώ, μετά τη μείωση 2.60 και σήμερα θα πληρώνει από 4.10 έως 5 ευρώ ανά τετραγωνικό. Άσκησε τέλος δριμεία κριτική τόσο για την επιλογή μίας αθηναϊκής εταιρίας για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων όσο και για την καθυστέρηση της υλοποίησης της ενεργειακής κοινότητας.

«Το 2020 πήραμε απόφαση να γίνουν μειώσεις για το 2021, οι τιμές τότε ήταν π.χ. για τα εμπορικά καταστήματα ήταν 3 ευρώ, τότε ήρθε η μείωση και πήγε στο 2.60, η τιμή που υπάρχει δηλαδή από το 2020, δηλαδή ο προϋπολογισμός του 2021-22-23 είναι με την ίδια τιμή. Αν πάρουμε υπόψιν την τιμή που προϋπήρχε, δηλαδή στα 3ευρώ και τώρα με τις αυξήσεις πηγαίνει 4.10 και 5 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αυτή είναι η χρέωση ανά τετραγωνικό. Από το 3 μέχρι το 5 ευρώ η αύξηση είναι 66% περίπου, και από το 3 στο 4€ είναι περίπου 33%, δηλαδή θέλω να πω ότι δεν ισχύει το έξτρα 8%, κάπου κάνει λάθος ο αντιδήμαρχος».

«Όταν το 2020 ήτανε καινούργια διοίκηση πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις και εκτελούσαμε τον προϋπολογισμό για το 2021, την επόμενη χρονιά πάλι η ίδια διοίκηση εκτελούσε το προϋπολογισμό για το 2022 και το 2023, τι έκανε, ενώ διαπίστωνε ότι έκανε λάθος διαχείριση, έκανε δυστυχώς πελατειακές σχέσεις και δημιουργούσε δαπάνες τεράστιες στην υπηρεσία καθαριότητας και έτσι έφτασε στο σημείο να λέει έχω και έλλειμμα δύο εκατομμύρια, άρα τι πρέπει να κάνω. Για να τα καλύψω, πέρσι τα κάλυψε από τα τακτικά έσοδα και φέτος από αυξήσεις. Υπάρχει όμως ένα επιβαρημένο οικονομικό περιβάλλον, ακρίβεια το λένε όλοι, και ο δήμος θα έπρεπε να κάνει μειώσεις ή να έχει σταθερές τιμές και όχι να κάνει αυξήσεις, αλλά μίλησα και για σπατάλες και για ανοργανωσιά και για κακοδιαχείριση. Σήμερα πληρώνουμε τις συνέπειες των πολιτικών αποφάσεων της δημοτικής αρχής τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

«Η υπηρεσία καθαριότητας έχει αντίτιμο ηλεκτρικού ρεύματος 2 εκ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που πληρώνουμε 2 εκ. τα πληρώνουμε γιατί δεν έχει γίνει –όπως έγινε σε άλλους δήμους εδώ και χρόνια- δεν έγινε καμία αντικατάσταση του ενεργοβόρου δημοτικού φωτισμού. Που αν γινόταν η αντικατάσταση του ενεργοβόρου δημοτικού φωτισμού θα μειωνόταν στο ¼ αυτό το ποσό που σήμερα είναι στο 1.8 εκ. ευρώ. Δεν δημιουργήσαμε προσχώματα στην πρωτοβουλία της διοίκησης αλλά είπαμε στο δήμαρχο πως δεν αξίζει 12 ΕΚ. στην εταιρία της Αθήνας για να εκτελέσει το έργο, είμαστε θετικοί για την ενεργειακή αναβάθμιση του δήμου αλλά αυτό κοστίζει περίπου 2 εκ. και μπορεί να το κάνει η υπηρεσία. Θα σας στείλω τη συνέντευξη του διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών του κ. Τσαγκαλίδη που βγήκε τότε γιατί ήταν στο τμήμα ηλεκτροφωτισμού και συμφώνησε με την άποψη της παράταξης μας και είπε και με επιβεβαίωσε ότι η αλλαγή του ηλεκτρικοφωτισμού μπορεί να γίνει από την υπηρεσία του δήμου. Ίσως να μην κατάφερα να πείσω τον κόσμο με τα επιχειρήματα μου. Το ίδιο έγινε με το δήμο Νέστου που από το 2020 έχει ολοκληρώσει την ενεργειακή αναβάθμιση! Δηλαδή μέσα στην ενεργειακή κρίση οι πολίτες του Νέστου είχαν μειωμένα ανταποδοτικά τέλη!».

«Αν τόσα χρόνια κοιτάζαμε και μεις να κάνουμε την ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού δε θα παίζαμε παιχνιδάκια με εταιρίες από την Αθήνα και να μην εμπιστευόμαστε τις δημοτικές υπηρεσίες, δυστυχώς φτάσαμε σήμερα να το πληρώνουμε ακριβά, περίπου 2 εκ. Επίσης για τον ενεργειακό τομέα, βλέπουμε ότι δεν προχώρησε και δεν θα προχωρήσει η ενεργειακή κοινότητα που θα μηδένιζε το κόστος το ενεργειακό. Έχουνε περάσει ήδη 5 χρόνια ο κόσμος πληρώνει ακριβά ακόμα και το ρεύμα του και ακόμα η υπόθεση βρίσκεται στα χαρτιά, βλέπετε εσείς να έχεις κανένα όφελος; Αυξήσεις μόνο βλέπω εγώ, εκ του αποτελέσματος κρίνω και με πραγματικά γεγονότα. Όχι με υποσχέσεις που μπορεί και να μη γίνουν ή να γίνουν μετά από 2-3 χρόνια, γιατί βγήκε ο δήμαρχος Καβάλας και είπε ότι ενώ καταθέσαμε έναν φάκελο που δεν ξέρουμε ακόμη λεπτομέρειες, στο παρακαταθηκών και δανείων, απορρίφθηκε ο δανεισμός, δε μπορώ να πω περισσότερα γιατί δεν έχει ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο. Αλλά ότι έχουμε την ενεργειακή κοινότητα ενώ προεκλογικά ήταν η σημαία ότι θα τελειώσει φέτος και θα ολοκληρωθεί, είναι ακόμη στα χαρτιά».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles