25.2 C
New York
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Γράφανε ψέματα μέσα στην περιβαλλοντική μελέτη, αλλά η επιτροπή το πέρασε δίχως να λάβει υπόψη την τοπική κοινωνία»

Συνολικά 114 χιλιάδες πάνελ θα τοποθετηθούν στην έκταση δίπλα στο χωριό Λεκάνη όπου σχεδιάζεται το μεγάλο φωτοβολταικό πάρκο των 75mw επισημαίνει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος. Ο ίδιος μίλησε για αυτή την εν κρυπτώ απόφαση, τονίζοντας πως «η απόφαση δεν είχε καμία λογική αν διαβάσετε τις παρατηρήσεις της επιτροπής» και εξηγώντας πως αν γίνει το φωτοβολταϊκο πάρκο τότε δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας οι κάτοικοι του χωριού.

«Εμείς το πληροφορηθήκαμε από το δήμαρχο Νέστου Σ. Μιχαηλίδη που μας κάλεσε και μας είπε πως στην Λεκάνη έχει περάσει από περιβαλλοντικούς όρους ένα μεγάλο φωτοβολταικό πάρκο 75 mw, όπου μιλάμε για 114 χιλιάδες πάνελ τα οποία θα εγκατασταθούν. Ο ίδιος το ανακάλυψε τυχαία στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ καθώς έψαχνε κάτι άλλο και κανείς δεν τον είχε ενημερώσει υπηρεσιακά, έτσι βρήκανε αυτή την απόφαση που είναι από τις 18/12. Αυτή η απόφαση δεν είχε καμία λογική αν διαβάσετε τις παρατηρήσεις της υπηρεσίας, μία όμως υπηρεσία που προτείνει την έγκριση αν κάποια πράγματα διορθωθούν».

«Εκεί δεν είναι απλές παρατηρήσεις, δεν αναφέρει μια κτηνοτροφική μονάδα που υπάρχει στην έκταση που θα μπουν φωτοβολταικά, λέει ότι είναι 200 μέτρα από τον οικισμό ενώ είναι 30 μέτρα από τον οικισμό, δηλαδή γράφανε ψέματα μέσα στην περιβαλλοντική μελέτη, αλλά η επιτροπή στο τέλος το πέρασε δίχως να λάβει υπόψη την τοπική κοινωνία, γιατί οι επιτροπές δε είναι μόνο για να βλέπουν αν αυτά που λέει η περιβαλλοντική μελέτη είναι σύννομα ή σύμφωνα με την πραγματικότητα αλλά πρέπει να βλέπουν και τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, κάτι που δεν επιθυμεί και δεν είχε ενημερωθεί κανένας. Εμένα μόλις με πήρε τηλέφωνο ο δήμαρχος Νέστου πήρα τηλέφωνο τον τοπικό πρόεδρο, τον κ. Τσαλικίδη που μου είπε πως εγώ δε ξέρω τίποτα. Ρώτησα τον προηγούμενο πρόεδρο και μου είπε πως κάποια στιγμή κάποιοι ήταν εδώ και ζητούσαν να αγοράσουν χωράφια και τους είπανε ότι είναι ακριβά τα χωράφια διότι βάζουν καλλιέργειες, πατάτες και το κόστος ήταν μεγάλο, τότε εξαφανιστήκαν αυτοί οι άνθρωποι που δε ξέρουμε αν ήταν οι ίδιοι».

«Επίσης μέσα στη μελέτη στις παρατηρήσεις γράφει ότι υπάρχουν και στην περιοχή φωτοβολταικά πάρκα, που δεν υπάρχει τίποτα, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει μία εταιρεία η οποία θέλει να κάνει δύο φωτοβολταϊκά 10 mw, δηλαδή άμα προσθέσουμε και εκείνα η Λεκάνη στο τέλος δεν θα χει σπίτια θα’ χει μόνο πάνελ. Επίσης αυτές είναι επενδύσεις που δε φέρνουν νέες θέσεις εργασίας, γιατί οι θέσεις εργασίας που φέρνει ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας είναι αρκετές, και αυτοί οι άνθρωποι που έμειναν εκεί είναι συνταξιούχοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι, δεν είναι κάτι άλλο, δεν υπάρχει ούτε τουρισμός, ούτε βιομηχανία ούτε κάτι άλλο. Άρα αυτοί οι άνθρωποι αν δεν μπορέσουν να επιβιώσουν από το κτηνοτροφικό επάγγελμα γιατί εκεί υπάρχουν και εγκαταστάσεις και υποδομές».

«Το θέμα είναι πως όταν φύγει ο βοσκότοπος από την περιοχή δεν υπάρχει και λόγω ύπαρξης των κτηνοτροφικών μονάδων εκεί, όταν μιλάμε για περιοχή προσήλια, από τις πιο προσήλιες περιοχές της Λεκάνης. Έχει ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα γιατί είναι κλειστή περιοχή όπως λέει και το όνομα της, είναι μία Λεκάνη που στην ουσία ανασαίνει από την πλευρά του Νέστου, όπου θα γίνει το φωτοβολταικό. Αυτό τοποθετείται δίπλα στον οικισμό και εμείς πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για να το αποτρέψουμε, ήδη κάναμε ένα έγγραφο το οποίο σήμερα θα το στείλουμε στο περιφερειακό συμβούλιο για ανάκληση της απόφασης και θα κάνουμε και μία ένσταση στην αποκεντρωμένη όπου πηγαίνουν αυτές οι αποφάσεις και εκεί εγκρίνονται ή απορρίπτονται. Όλα αυτά όμως είναι γνωμοδοτικά να ξέρετε, η απόφαση εγκρίνεται από το υπουργείο στην Αθήνα. Αυτό είναι το τραγικό ότι δεν μπορεί να μην ερωτάται η τοπική κοινωνία, οι άνθρωποι στην περιοχή αν θέλουνε μία επένδυση η οποία θα γίνει σε κοινόχρηστη έκταση. Ο κ. Δελησταμάτης μου είπε στην επικοινωνία μας ότι η εισήγηση είναι θετική αν διορθωθούν αυτά που επισημαίνονται».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles