23.1 C
New York
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Αν η αντίδραση του δεν είναι με το διεθνές δίκαιο, τότε η πλειοψηφία της ανθρωπότητας θα στραφεί κατά του Ισραήλ»

Τα σημερινά γεγονότα στο Ισράηλ και τη Γάζα είναι αποτέλεσμα της απουσίας πολιτικής λύσης που θα έπρεπε να δοθεί δεκαετίες τώρα για την δημιουργία δύο κρατών, τυο Ισραήλ και της Παλαιστίνης και της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στην Γάζα επεσήμανε ο πρώην ευρωβουλευτής και επικεφαλής του κόμματος Ελλάδα ο άλλος δρόμος Νότης Μαριάς. Έδωσε άγνωστες λεπτομέρειες για την συνύπαρξη Ισραηλινών και Αράβων, την οικονομική εξάρτηση των πρώτων από τα εργατικά χέρια των δεύτερων αλλά και την εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας, τον νέο ψυχρό πόλεμο και το νέο δρόμο του μεταξιού που μεταξύ άλλων διέρχεται από τα πλούσια αραβικά κράτη, περνά μέσα από το Ισραήλ και καταλήγει στην Ελλάδα!

Αν η αντίδρασης του δεν είναι με το διεθνές δίκαιο, τότε η πλειοψηφία της ανθρωπότητας θα στραφεί κατά του Ισραήλ

«Θα πω αυτό που είπα από την πρώτη στιγμή όταν ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία στη Γάζα και θα επαναλάβω ουσιαστικά μία δήλωση του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας που είπε ότι βεβαίως η Διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς, τις δολοφονίες οι οποίες έγιναν και τους ανθρώπους που πήραν ως ομήρους η Χαμάς. Και αναγνωρίζει βεβαίως η Διεθνής κοινότητα το δικαίωμα το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, όμως είπε τότε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ότι το Ισραήλ θα πρέπει να προσέξει το πώς θα αντιδράσει.                Διότι αν σήμερα –στις 8 Οκτωβρίου που ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια- έχει την πλήρη στήριξη όλων των λαών, εάν ο τρόπος αντίδρασης του δεν είναι σύμφωνος με το διεθνές δίκαιο, με το δίκιο του πολέμου, εάν υπερβεί τα όρια της αναλογικότητας, τότε είναι βέβαιο ότι η πλειοψηφία της ανθρωπότητας θα στραφεί κατά του Ισραήλ. Αυτή η δήλωση με εξέφραζε και την επανέλαβα και γω, φτάνουμε στο κομβικό σημείο όπου πλέον βλέποντας όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στην περιοχή, έχουμε τις αντιδράσεις των λαών απέναντι στην υπερβολική χρήση βίας και στην παραβίαση του Διεθνούς δικαίου του πολέμου, διότι όταν κάνεις πόλεμο υπάρχει η υποχρέωση προστασίας των αμάχων και θα πρέπει βεβαίως να χτυπάς στρατιωτικούς στόχους».

Η «συνύπαρξη» των Ισραηλινών με τους Άραβες

«Έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή αυτή, αυτό δεν είναι καινούργιο ξεκινάει από το 1947 με το ότι δεν λύθηκε με σωστό τρόπο το πρόβλημα. Έχω επισκεφτεί τους Αγίους Τόπους και μπορεί να δει κανείς τις περιοχές στην Δυτική όχθη που λέγεται στα κατεχόμενα τα οποία για να περάσει κανείς εκεί από το Τελ Αβίβ θα πρέπει να περάσει ελέγχους, ουσιαστικά υπάρχουν σύνορα και μάλιστα επειδή επιτρέπεται η διακίνηση των πολιτών της δυτικής όχθης που είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια παλαιστίνιοι να δουλέψουν στο Ισραήλ, περίπου 200.000 από αυτούς καθημερινά μετακινούνται, και για να υπάρχει μεγαλύτερη άνεση στον τρόπο ελέγχου οι πινακίδες οι αραβικές είναι πράσινες των αυτοκινήτων και οι άλλες των Ισραηλινών είναι κίτρινες, επομένως από μακριά έλεγχαν τι αυτοκίνητο είναι. Πολλοί Έλληνες που έχουμε επισκεφτεί τους Αγίους Τόπους έχουμε δει και τον τρόπο ελέγχου που γίνεται, μάλιστα πολλοί μένουν συνήθως στη Βηθλεέμ η οποία είναι πιο φθηνή και μετά πηγαίνουν με αυτοκίνητο στην Ιερουσαλήμ. Με αυτό τον τρόπο αναπτύχθηκε και ένας εσωτερικός τουρισμός, απέκτησαν εισοδήματα αρκετά λόγω του θρησκευτικού τουρισμού, των Ελλήνων, των Ρώσων, των Ρουμάνων και έτσι στηρίχθηκε η οικονομία των κατεχόμενων».

Η οικονομική εξάρτηση του Ισραήλ από τους Άραβες

«Το Ισραήλ έχει περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους, από αυτούς το 20% με 25% είναι Άραβες πολίτες του Ισραήλ δηλαδή Άραβες οι οποίοι έμειναν στο Ισραήλ μετά το 1947, έγιναν πολίτες του Ισραήλ αλλά είναι Άραβες. Το εργατικό δυναμικό των 4,5 εκατομμυρίων που έχει το Ισραήλ το 25% είναι Άραβες. Προσθέστε τώρα κι άλλους 200.000 Άραβες Παλαιστινίους που μένουν στη δυτική όχθη και δεν είναι πολίτες του Ισραήλ αλλά μπαινοβγαίνουν κάθε μέρα. Άρα το 25% – 30% του εργατικού δυναμικού του Ισραήλ είναι Άραβες. Η οικονομία του Ισραήλ χωρίς τους Άραβες δεν μπορεί να λειτουργήσει, υπάρχουν δηλαδή στοιχεία της οικονομίας τα οποία δυστυχώς υποτάσσονται στην πολιτική. Δηλαδή υποτάσσονται στο ότι είναι τα κατεχόμενα η περιοχή Γάμα που είναι η πιο προσοδοφόρα περιοχή και την κρατούν τελείως οι δυνάμεις κατοχής, δεν μπορούν να πάνε ούτε εκεί πέρα οι Άραβες να καλλιεργήσουν».

Η κατάσταση στην Γάζα

«Στην άλλη πλευρά στη Γάζα όπου εκεί κατοικούν 2 εκατομμύρια άνθρωποι, οι άδειες που δινόταν καθημερινά για είσοδο – έξοδο ήταν μόνο 13.000 και αυτές λόγω οικονομικής ανάπτυξης το τελευταίο διάστημα και έλλειψης εργατικών χεριών αυξήθηκαν σε 25.000 άδειες. Αυτό σημαίνει χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας από πλευράς του Ισραήλ και έτσι εξηγείται σε μεγάλο βαθμό το πώς αιφνιδιάστηκαν αλλά ταυτόχρονα μέσα στη Γάζα το 65 με 70% του πληθυσμού είναι άνεργο και ζει με τα επιδόματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα χρήματα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον ΟΗΕ. Όταν έχεις μια τέτοια ασφυκτική κατάσταση μόνο με πολιτική λύση μπορείς να προχωρήσεις, με τη δημιουργία των 2 κρατών. Του Παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα συνυπάρξει με το κράτος του Ισραήλ. Δεν λύθηκε πολιτικά το ζήτημα όλα αυτά τα χρόνια και εδώ θέλω να εισφέρω μία πρόταση, έψαξα τα τελευταία 2,5 χρόνια γιατί εγώ έχω επισκεφτεί τους Αγίους Τόπους το 2019 και το 2021 στην έναρξη του κορονοιού, δεν υπήρχαν εντάσεις έμοιαζε μια κατάσταση ήρεμη. Το 2021-2022 έψαξα να βρω έστω και ένα ψήφισμα του ΟΗΕ, του συμβουλίου ασφαλείας το οποίο βγάζει συνεχώς ψηφίσματα για την περιοχή, δεν υπάρχει ούτε ένα. Υπάρχει για τη Συρία, για την Υεμένη, υπάρχουν πολλά για την Ουκρανία αλλά για εκεί ούτε ένα, αυτό δείχνει ότι η περιοχή ναι μεν σιγοέβραζε αλλά δεν είχε τις ενδείξεις αυτής της μεγάλης έκρηξης. Τι συνέβη λοιπόν, αυτό που έχει συμβεί τώρα είναι τα παλιά γεγονότα που γνωρίζουμε σε συνδυασμό με δύο ζητήματα: Πρώτον την ύπαρξη του νέου ψυχρού πολέμου, δηλαδή τη διαμόρφωση πλέον των μεγάλων μπλοκ που από τη μία πλευρά είναι η G7 με τις Ηνωμενες Πολιτείες, την Ε.Ε. και λοιπά και από την άλλη πλευρά έχουμε την Κίνα τη Ρωσία το Ιράν και την Τουρκία κι άλλες δυνάμεις των BRICKS. Αυτός ο νέος ψυχρός πόλεμος τον οποίο είδαμε σε μεγάλο βαθμό να εκδηλώνεται στην Ουκρανία με πολύ θερμό τρόπο αλλά και παγκόσμια, μοιραία έχει επίδραση στην περιοχή, για αυτό βλέπουμε αυτά τα μπλοκ και έχουμε ένα επιπλέον ζήτημα».

Ο νέος δρόμος του μεταξιού

«Πάμε πίσω στις 25 Αυγούστου όταν ήρθε στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Ινδίας ο κ. Μόντι, έκανε δηλώσεις για την εμπορική σύνδεση της Ελλάδας με την Ινδία και υπήρξε μία δήλωση που μου έκανε εντύπωση, είπε σε συνέντευξη του στις 26 Αυγούστου, θεωρώ ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντική οικονομική και εφοδιαστική στρατηγική πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ε.Ε. και σκέφτηκα από πού και ως που, από την Ινδία πως θα φτάνουν εδώ τα εμπορεύματα; Και λέει παρακάτω ότι μόλις γύρισα από τους BRICKS που είχε συνάντηση και στο πλαίσιο των G20 θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Και επειδή είμαι άνθρωπος που διαβάζω και ψάχνω, αυτό που συνέβη στους G20 στις 9 Σεπτεμβρίου του 2023 είναι η ανακοίνωση εκ μέρους του Μπάιντεν και του Μόντι της ίδρυσης ενός νέου δρόμου του μεταξιού, θα είναι όμως ο ινδικός δρόμος του μεταξιού. Δηλαδή αποφάσισαν η Ε.Ε., οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία, τα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία, Γερμανία και η Ιταλία και υπέγραψαν ένα μνημόνιο συνεργασίας για να ιδρύσουν ένα δρόμο ανταγωνιστικό στον κινέζικο δρόμο του μεταξιού! Στο νέο δρόμο θα φεύγουν τα εμπορεύματα από την Ινδία, περνάνε τα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, από την Ιορδανία θα φτάσουν στη Χάιφα και από κει με καράβια θα φτάνει στον Πειραιά!».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles