25.8 C
New York
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό με την ΚΑΠ που ζημιώνει πολύ τον πραγματικό παραγωγό»

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους για το αν και πότε θα υπάρχουν κινητοποιήσεις για τα προβλήματα του κλάδου τους τόνισε στον Alpha Radio ο Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Νέστου. Ένα από τα κύρια προβλήματα πανευρωπαϊκά είναι η νέα ΚΑΠ για τους αγρότες ενώ τοπικά σε όλα τα άλλα προστίθεται και ένα τεράστιο φωτοβολταϊκά πάρκο στη Λεκάνη που θα στερήσει 1.500 στρέμματα γης από τους κτηνοτρόφους της περιοχής!

«Προχθές στην Χρυσούπολη έγινε μία συνάντηση όλων των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της περιφέρειας μας, έγινε κάλεσμα για όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο καιρό στον πρωτογενή τομέα και τα προβλήματα που μας απασχολούν. Όλοι οι συνάδελφοι από την περιφέρεια ανταποκρίθηκαν εκτός από κάποιους πολύ απομακρυσμένους του Έβρου, που είναι η κατανοητό, είχαμε επικοινωνία τηλεφωνική οπότε είτε σαν να ήταν εδώ μαζί μας. Έχουμε αποφασίσει μετά την συνάντηση να γίνουν συνελεύσεις κατά τόπους σε όλη την περιφέρεια από τους συλλόγους μας, να δούμε τι δυναμική υπάρχει, τι θέλει ο κόσμος, τα αιτήματά μας τα γνωρίζουμε πολύ καλά εμείς πριν 25 μέρες, ένα μήνα σχεδόν, είχαμε μία έκτακτη γενική συνέλευση στη Χρυσούπολη για το σύλλογο μας, υπάρχουν κάποια γενικά θέματα που απασχολούν όλη την χώρα όπως είναι το κόστος παραγωγής, όπως είναι το πετρέλαιο κίνησης και το αγροτικό ρεύμα και αυτά είναι θέματα που θα γίνει συζήτηση σε επίπεδο υπουργείου».

«Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα θέματα που αφορούν είτε ανά περιοχή ή ανα δήμο γιατί υπάρχει μία εναλλαγή στα προβλήματα λόγω του καλλιεργειών, οπότε όλη αυτή η διαφοροποίηση πρέπει να αποτυπωθεί από τα μέλη και τους συλλόγους, να ξανασυναντηθούμε όλοι εμείς και να δούμε ποια θα είναι η επόμενη κίνηση μας, υπάρχει το ενδιαφέρον από κάποιους να κάνουμε κινητοποίηση, εμείς έχουμε δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν είναι το πρώτο μέλημα μας να βγούμε στον δρόμο τον Γενάρη και τον Φλεβάρη. Έχουμε δείξει ότι πρώτα θέλουμε να συζητάμε, να προσπαθούμε να βρούμε λύση στα προβλήματά μας, και όταν δεν μπορούν ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας τότε και εμείς βήμα-βήμα και μετά από συζήτηση και μία συντονισμένη κίνηση θα δούμε τι θα κάνουμε και θα συναποφασίσουμε όλες οι σύλλογοι τι θα κάνουμε από δω και πέρα. Στις 19 Ιανουαρίου θα κάνει η Ελευθερούπολη, θα κάνουμε και εμείς γενική συνέλευση και κατά τόπους θα συγκαλέσουν γ.σ. για να δούμε τι θέλει η βάση. Από εκεί θα προκύψει τι θέλει ο κάθε σύλλογος».

«Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό με την ΚΑΠ, τη νέα γεωργική πολιτική που έχει φέρει αλλαγές οι οποίες με τα αγροπεριβαλλοντικά που θέτει ζημιώνει πάρα πολύ τον πραγματικό παραγωγό και τον πραγματικό κτηνοτρόφο που είναι όλη μέρα στο στη δουλειά και αυτόν που έχει επενδύσει, ζημιώνεται γιατί δεν μπορεί να πάρει τις ενισχύσεις που λάμβανε τόσα χρόνια. Το βλέπουμε και στην χώρα μας ότι θα υπήρχε μία μείωση του 20%, αλλά ξεπερνάει το 25-30% το ψαλίδι στις ενισχύσεις. Το παράδοξο εδώ είναι ότι ενώ γίνανε κάποιες διαβουλεύσεις για το τι θα γίνει με τις ΚΑΠ, αυτή την στιγμή λαμβάνουν ενισχύσεις άνθρωποι που δηλώνουν απλώς αγρότες και δεν καλλιεργούν, δηλώνουν κτηνοτρόφοι ενώ δεν έχουν ζώα, δηλώνουν βοσκότοπους ενώ δεν είναι κτηνοτρόφοι».

«Φανταστείτε ότι όλο αυτό που έχει γίνει το τελευταίο καιρό με τα φωτοβολταϊκά πάρκα, χάνουμε γη οι αγρότες για να καλλιεργήσουμε, τώρα πλέον ένα πρόσφατο να σας πω εδώ για την περιοχή μας στη Λεκάνη θα γίνει ένα φωτοβολταικό πάρκο 1.460 στρεμμάτων, τεράστια έκταση, λες και είμαστε στη Γερμανία που έχουν τεράστιες χορτολιβαδικές εκτάσεις και μπορούν να γνωμοδοτούνται αυτά τα έργα. Ήταν χορτολειβαδική και δασική γη και οι 7-8 κτηνοτροφικές μονάδες που βόσκανε εκεί τα ζώα τους θα τα βόσκουν επάνω στα πάνελ τώρα! Εμείς δεν είμαστε κατά των ιδιωτικών επενδύσεων, γιατί κι εμείς επενδύσεις κάνουμε στη γη αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει κάπου που δεν επηρεάζει την τοπική κοινωνία. Εκεί η τοπική κοινωνία επηρεάζεται γιατί όλο αυτό το έργο θα ξεκινήσει 30 μέτρα από τον οικισμό, αυτό αναφέρει η γνωμοδότηση της περιφέρειας».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles