27.2 C
New York
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Το κράτος μπορεί αλλά δε θέλει να πατάξει την αισχροκέρδια, όταν υπολόγιζε κέρδη 2,9 και έφτασε ήδη τα 5.9 δισεκατομμύρια!»

Αποκαλύψεις που καίνε τα δίκτυα που λυμαίνονται τα ελληνικά προϊόντα χρεώνοντας τα 4 και 5 φορές πάνω από την τιμή του παραγωγού σε ένα οργανωμένο πογκρόμ αισχροκέρδιας στο λιανικό εμπόριο, ο Απόστολος Ραυτόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος. Ο ίδιος μιλά για τα υπερκέρδη του κράτους αλλά και των αλυσίδων σουπερ μάρκετ από την αισχροκέρδια καθώς και τα κέρδη των «μεσαζόντων» όπως οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και περιέγραψε την αχαλίνωτη κερδοσκοπία από το χωράφι στο ράφι.

«Το δωδεκάμηνο του 2022 τα έσοδα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ ήταν 5.350 δισεκατομμύρια, το εννεάμηνο του 2023 -περιμένουμε άλλο ένα τρίμηνο δηλαδή- οι τζίροι των σούπερ μάρκετ είναι 5.850 δισεκατομμύρια, ήτοι πάνω από μισό δις και για την ακρίβεια 534 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με όλο το χρόνο του 2022! Πληρώσαμε 10% ακριβότερα για 8% λιγότερα προιόντα που ψωνίσαμε το 2023, αυτό τα λέει όλα. Μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες η οποία ανακοίνωσε τα κέρδη της που μας πέρασε και είναι μέσα στο καλάθι του νοικοκυριού και σε μία υπουργική απόφαση που βγήκε για τις αλυσίδες να είναι προαιρετικά προϊόντα που τα πουλάνε 5% φθηνότερα. Αυτό που ανακοίνωσε αυτή η αλυσίδα είναι ότι είχε κέρδη 27,9 εκατομμύρια από τα 7 εκατομμύρια που είχε το 2022, δηλαδή 201% περισσότερα κέρδη από ότι είχαν την προηγούμενη χρονιά, τριπλασιάστηκαν τα κέρδη τους και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται».

«Αυτό για εμάς είναι αισχροκέρδια και το λέω για ποιο λόγο, το λέω γιατί στο νομό δίπλα σας βρίσκεται η μεγαλύτερη αγελαδοτροφικη μονάδα του κ. Κοτόπουλου που είναι και πρόεδρος των αγελαδοτρόφων οι οποίοι δίνουν το γάλα στις γαλακτοβιομηχανίες στα 48 λεπτά το κιλό και εμείς το αγοράζουμε έως 2 ευρώ και 29 λεπτά το κιλό. Αν δεν είναι αυτό αισχροκέρδια τότε τι είναι; Αυτό το οποίο συμβαίνει σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat αλλά και της επιτροπής ανταγωνισμού που ανέδειξε πριν από 15 μέρες ήταν ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο γάλα, όταν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, αλλά και πολλές άλλες όπως η Ισπανία, έχουν μισθούς σε σχέση με την Ελλάδα περίπου έως 179% παραπάνω έχει η Γαλλία, 210% η Γερμανία γύρω στις 2.000 κατώτατο μισθό και η Ελλάδα έχει 730 ευρώ, το Λουξεμβρούργο, την Ισπανία, το ίδιο συμβαίνει με όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλουμε να λεγόμαστε ευνομούμενη πολιτεία θα πρέπει αντιστοίχως να έχουμε και τους μισθούς. Όμως αυτό το οποίο φάνηκε σύμφωνα με το Ινστιτούτο εργασίας της ΓΣΕΕ, μας έδειξε ότι η αγοραστική δύναμη του Έλληνα είναι κατά 41% σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

«Να σας πω ότι οι Ρουμάνοι οι οποίοι έχουνε 608 ευρώ κατώτατο μισθό βρίσκονται στην 21η θέση ανάμεσα στις 22 χώρες της Ευρώπης που έχουνε κατώτατους μισθούς, γιατί οι πέντε δεν έχουνε-. Όταν πάμε στην αγοραστική δύναμη να σας πω ότι η Ρουμανία βρίσκεται στην 11η θέση όταν η Ελλάδα είναι στην 11η θέση στον κατώτατο μισθό και όταν πάμε στην αγοραστική δύναμη κατεβαίνει μία θέση στο 12η, δηλαδή μας περνάει η Ρουμανία που έχει κατώτατο μισθό πολύ λιγότερο από εμάς και είναι στην 21η θέση ανάμεσα στις χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης!

«Σχετικά με το λάδι τώρα, οι περιοχές της Καβάλας όπως είναι τα Γυαλοχώρια, Ορφάνι Οφρύνιο Γαλυψό που έχουν τη λεγόμενη ελιά Χαλκιδικής πέρσι την πουλούσαν 90 λεπτά το κιλό και εμείς την αγοράζαμε στην Αθήνα πάνω από 3,5 με 4 ευρώ. Προσέξτε όχι σε μανάβικο αλλά στην κεντρική αγορά Αθηνών, στο Ρέντη. Σήμερα που η τιμή της είναι στα 2 ευρώ λόγω της μειωμένης ποσότητας, της ξηρασία που είχει υποστεί για πρώτη χρονιά στην Ελλάδα, που την πουλάνε οι παραγωγοί στα 2 ευρώ και εμείς την αγοράζουμε στα 6-7 ευρώ, την βρώσιμη ελιά. Το ελαιόλαδο το πούλησαν οι ελαιοπαραγωγοί από το Νοέμβριο του 2022 έως το Φλεβάρη του 2023, από 3.38 ευρώ έως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το βιολογικό στα 5,25. Εμείς αυτό είναι το προϊόν το ελαιόλαδο που αγοράζουμε σήμερα που το αγοράζουμε από 13, 14, 15 έως 18.80 το λίτρο, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το βιολογικό ελαιόλαδο το αγοράζουμε 21 ευρώ. Χθες έμαθα ότι στον Πύργο Ηλείας 500 γραμμάρια αγουρέλαιο το πουλήσανε 25 ευρώ.

«Το ότι συμβαίνει αυτό με τα ελληνικά προιόντα περιγράφεται με μία λέξη, αισχροκέρδια, κερδοσκοπία, δεν υπάρχουν έλεγχοι στην αγορά ούτε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ούτε από την επιτροπή ανταγωνισμού ούτε από τις περιφερειακές διευθύνσεις που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Δε μπορεί να φεύγουν τα σταφύλια από την Αν. Μακεδονία στα 30-40 λεπτά και ο καταναλωτής να τα αγοράζει στην Αθήνα 4 ευρώ. Ακόμη και στον Θεσσαλικό κάμπο που καταστράφηκε 2 φορές πουλάνε μήλα Αγιάς στη Λάρισα με 45 λεπτά και εμείς τα αγοράζουμε από το ράφι από 1.40 έως 2.65. Όταν τα αγγουράκια που αγοράζουμε με το κιλό και λέγονται Κνωσσού είναι που παράγονται στην Κρήτη, αυτά τα πουλάνε στα δημοπρατήρια 12 έως 16 λεπτά και εμείς τα αγοράζουμε από 1,30 έως και 2 ευρώ, αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει. Ακόμη και τα μεγάλα αγγούρια τα αγοράζουν το κιλό –δηλαδή 3 αγγούρια- 40 λεπτά και πουλάνε 50 λεπτά το τεμάχιο».

«Δεν θέλει η κυβέρνηση να πατάξει την αισχροκέρδια γιατί αν ήθελε να την πατάξει θα έπρεπε να δει όχι τα σούπερ μάρκετ και τις αλυσίδες λιανικής πώλησης, θα έπρεπε να δει πρωτίστως τα τέσσερα χέρια που αλλάζει το προϊόν από το χωράφι στο ράφι. Ποιοι είναι αυτοί, είναι οι μεσάζοντες, είναι οι μεταποιητές που είναι και χονδρέμποροι, οι μεταποιητές, είναι και το λιανικό εμπόριο και καταλήγει στον καταναλωτή. Εάν ήθελε να ελέγξει την αισχροκέρδια μπορούσε να την ελέγξει σε χρόνο μηδέν, δεν θέλει. Γιατί άλλο το ΦΠΑ 13% στο ένα ευρώ που είναι 13 λεπτά και μπαίνεις στο ταμείο του κράτους και άλλο το ΦΠΑ στα τρία ευρώ που είναι 39 λεπτά και μπαίνουν στα ταμεία. Οι στόχοι της κυβέρνησης ήτανε να έχει περίπου στα 2,9 δισεκατομμύρια κέρδη για το εννεάμηνο του 2023 και τα κέρδη της είναι 5.9 δισεκατομμύρια! Δηλαδή κέρδη διπλάσια από τους στόχους, από πού είναι αυτά τα κέρδη; Τα κέρδη είναι από τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles