27.2 C
New York
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Σύντομα το ελαιόλαδο θα κοστίζει πάνω από 20 ευρώ το λίτρο!»

Την διαδικασία με την οποία η τιμή ενός αγροτικού προιόντος εκτινάσσεται πέντε και έξι φορές από τον παραγωγό – αγρότη μέχρι τον καταναλωτή εξηγεί μιλώντας στον Alpha Radio ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδος της ΓΣΕΕ. Επίσης ο ίδιος μιλά για τις συνεχόμενες ανατιμήσεις ελλείψει ελέγχων στην ρίζα του κακού ενώ προειδοποίησε πως σύντομα το ελαιόλαδο, θα κοστίζει περισσότερο από 20 ευρώ το λίτρο με τη νέα σοδειά!

«Για ένα προϊόν από το χωράφι μέχρι τον καταναλωτή μεσολαβούν τρία με τέσσερα χέρια, μεσολαβεί ο χονδρέμπορος, ο μεταποιητής, ο λιανέμπορος και καταλήγει στον καταναλωτή. Πολλές φορές ο χονδρέμπορος είναι ο ίδιος και μεταποιητής, δεν βάζω μέσα άλλους που πιθανόν υπάρχουν, τα επίσημα χέρια που μεσολαβούνε είναι αυτά τα τρία. Κάθε φορά που το προϊόν αλλάζει χέρια από το χωράφι διπλασιάζεται η τιμή του, δηλαδή από το χωράφι στον χονδρέμπορο μία φορά πάνω, από τον χονδρέμπορο στον λιανέμπορο άλλη μία φορά πάνω, ώστε φτάνει στο καταναλωτή τετραπλάσια η τιμή του, πενταπλάσια, πολλές φορές και παραπάνω από εξαπλάσια έχει φτάσει η τιμή σε προϊόντα τα οποία τα αγοράζουμε καθημερινά για την διατροφή μας».

«Οι έλεγχοι δεν γίνονται σε αυτούς που πρέπει να γίνονται είναι η αλήθεια, γιατί εάν ελέγξουνε το κακό στη ρίζα του τότε θα μπορούσαν να δούνε πώς πάει αυτή η αλυσίδα και πώς τα προϊόντα αυτά φτάνουνε τόσο ακριβά στον καταναλωτή. Θέλω να πω ότι τα προιόντα που φεύγουν από το χωράφι σε μία Α τιμή, αυτή η τιμή εγώ θα έλεγα να φτάσει στον καταναλωτή σε 100% αυξημένη, να αλλάξει τα μεταφορικά, το κέρδος του παραγωγού, του μεταποιητή, του λιανέμπορου, να πουλάει ένα προϊόν 40 λεπτά ο παραγωγός και να φτάσει στο καταναλωτή στα 80 λεπτά. Δεν μπορεί ο αρακάς να φεύγει ο αρακάς να φεύγει από την από το Λαγκαδά στα 40 λεπτά και εμείς να αγοράζουμε τα 800 γραμμάρια 4€ από το ψυγείο!».

«Έφτασε 3 με 3.5 ευρώ το μπρόκολο στο σούπερ μάρκετ, 2,80 με 3 ευρώ το κουνουπίδι, όταν ο παραγωγός το λεμόνι το πουλάει στα 28 λεπτά για παράδειγμα, λεμόνι ελληνικό από το Αίγιο, από την Αχαΐα, από την Πελοπόννησο και να το αγοράζουμε 1,5€; Το πορτοκάλι το δίνουν στα 35 λεπτά και το αγοράζουμε εμείς στο 1.5-2 ευρώ, έξι εφτα οχτώ φορές πάνω! Αυτά που καθημερινά αναδεικνύουμε στο υπουργείο Ανάπτυξης, στη γενική γραμματεία προστασίας του καταναλωτή, το έχουν καταλάβει πάρα πολύ καλά αλλά εκείνο το οποίο έχουνε όμως ως βάση στο μυαλό τους είναι τα έσοδα. Όσο ακριβότερο είναι ένα προϊόν τόσο περισσότερα είναι τα έσοδα από το ΦΠΑ για το κράτος ώστε να κάνει κοινωνική πολιτική, ναι αλλά κοινωνική πολιτική με τα δικά μου χρήματα, με τον καταναλωτή που δεν μπορεί να πάρει το προϊόν δεν μπορεί να κάνει! Και αυτά ακόμη καλά θα ήταν να τα παίρνανε αυτοί που τα έχουν ανάγκη, αλλά εδώ όλα τα μεγάλα επαγγέλματα δεν δηλώνουν παραπάνω από 10.000€ εισόδημα, και αυτοί παίρνουν μάρκετ πας!».

«Το λάδι ο καταναλωτής το έπαιρνε από τα 5.5 έως 8€ επώνυμο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και φέτος αυτό το ελαιόλαδο το αγοράζει 16€! Αν το 5.5 με το 16 είναι 30% τότε κάτι κάνουμε λάθος! Βλέπουμε το λάδι στο ράφι σήμερα έως 18.40 όταν αυτό πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 8 ευρώ. Τις επόμενες εβδομάδες το ελαιόλαδο θα ξεπεράσει τα 20€ γιατί θα είναι το ελαιόλαδο της φετινής παραγωγής, το 5λιτρο από το 50 που είναι σήμερα θα πάει στα 80 και στα 100 ευρώ. Η καινούργια συγκομιδή 2023 – 24 μέχρι τα τέλη Φλεβάρη αυτό θα μετατραπεί σε λάδι από τα ελαιοτριβεία και θα προωθηθεί στην αγορά. Όταν το αγοράσουν οι βιομηχανίες ελαιολάδου στα 10€, θα το πουλήσουνε τουλάχιστον σας λέω εγώ στα 20€, όταν αυτό που πέρσι το αγόραζες 5.5 και σήμερα το αγοράζεις 18 ευρώ. Οι καταναλωτές κινδυνεύουν από απάτες όπως τα ηλιέλαια που φέρνουν φτηνά από Βουλγαρία και τα μετατρέπουν εδώ σε ελαιόλαδα με χρωστικές ουσίες κτλ, δεν είναι μόνο το θέμα της τιμής αλλά και τον κίνδυνο που εγκυμονεί για την υγεία του καταναλωτή».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles