7.4 C
New York
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Buy now

«Στόχος μας είναι να φέρουμε την womex το 2027 στην Καβάλα»

Μία τεράστια μουσική διοργάνωση με παγκόσμια ακτινοβολία, την γνωστή στους καλλιτεχνικούς κύκλους Womex έχει βάλει στόχο να φέρει στην Καβάλα η διοίκηση του δήμου. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Απόστολος Μουμτσάκης μίλησε για τις επαφές αυτές και όσα είδε η αποστολή του δήμου Καβάλας στο Βερολίνο.

«Στην αποστολή στο Βερολίνο συμμετείχε μια ομάδα του δήμου, ο Άλκης Ζοπόγλου ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Cosmopolis, ο κ. Αγγελίδης ως αντιδήμαρχος τουρισμού, εγώ ως αντιδήμαρχος πολιτισμού και ο κ. Σιμιτσής ο οποίος εκπροσωπούσε τον δήμαρχο. Ήμασταν φιλοξενούμενοι από το τουρισμού του womex berlin που κάλυψε και όλα τα έξοδα της αποστολής μας ώστε να επισκεφθούμε το Βερολίνο και στην επίσκεψη μας αυτή είχαμε σημαντικές επαφές με τους ανθρώπους του κοινοβουλίου, γνωρίζετε ότι το Βερολίνο είναι πόλη κράτος, επαφές με ανθρώπους του πολιτισμού και επιτυχημένους επιχειρηματίες. Όταν δεν έχεις χρήματα να κάνεις κάτι βρίσκεις μέσα από τις επαφές και τις διασυνδέσεις που έχεις και τα καταφέρνεις τελικά. Εμείς δεν είχαμε χρήματα γιατί ο προυπολογισμός μας δεν είχε ψηφιστεί ακόμα, οπότε έπρεπε να γίνει αυτό το ταξίδι, βρέθηκε ο φορέας για να γίνει, έκανε όλα τα έξοδα και βρεθήκαμε εκεί για 2 βράδια εκεί.

«Ήταν σημαντικά αυτά που είδαμε και ακούσαμε, το πιο σημαντικό ήταν ότι και αυτοί έχουν ένα μεγάλο κτιριακό απόθεμα , βρήκαν όμως ένα τρόπο με μία συνεργασία του δήμου και ιδιωτών, παραχωρούνται έτσι μεγάλα κτίρια, είδαμε τρεις τέτοιες περιπτώσεις σε ένα κτίριο που ήταν παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, το παλιό νομισματοκοπείο τους κτλ. τα οποία δίνονται εκ μέρους του δήμου σε ιδιώτες, τα ενοίκια είναι πολύ μικρά, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν κέντρα πολιτισμού, οι ιδιώτες θα τα συντηρούν και τα δάνεια που δίνονται από το κράτος είναι με πολύ μικρό επιτόκιο».

«Αυτοί οι επιχειρηματίες μας έδειξαν τον τρόπο που μετάλλαξαν αυτά τα κτίρια κάνοντας τα κέντρα πολιτισμού, μας μίλησαν για χρηματοδότηση ακόμα και από την ευρωπαϊκή ένωση και εάν τους ζητήσουμε να έρθουν εδώ να μας μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους θα το κάνουν. Η χρηματοδότηση τους γίνεται από πολλές πηγές, αρκεί να ξέρεις που να απευθυνθείς. Αυτό που θέλω να καταλάβουν όλοι είναι ότι η Καβάλα και η Ελλάδα πρέπει να δώσει βαρύτητα στον πολιτισμό, όπως κάνουν στο Βερολίνο και σε  άλλες χώρες της Ευρώπης γιατί όταν επενδύεις στον πολιτισμό αυτός στα επιστρέφει πολλαπλά. Στο Βερολίνο μας είπαν ότι έχουν 30 εκ. διανυκτερεύσεις τον χρόνο, είναι πολύ μεγάλος αυτός ο αριθμός και τώρα δουλεύουν με ποιοτικό τουρισμό, ψάχνουν αυτούς που θα τους επισκέπτονται και τα επόμενα χρόνια αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουν κάτι να τους προσφέρουν και στο χώρο του πολιτισμού».

«Η εκδήλωση που θέλουμε να φέρουμε στην Καβάλα είναι η womex, υπάρχει μία εταιρία που λέγεται piranha, έχει έδρα το Βερολίνο και εδώ και 30 χρόνια αυτή η μεγάλη μουσική σκηνή μεταφέρεται από κράτος σε κράτος και το 2012 είχε πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη. Είχαμε την ευκαιρία να μας δεχτούν στα γραφεία της εταιρίας, να μιλήσουμε με τον πρόεδρο της εταιρίας και να πληροφορηθούμε καταρχάς τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει μία πόλη για να θέσει υποψηφιότητα σε κάποια στιγμή. Εμείς το οριοθετούμε για το 2027 να έρθει αυτή η μεγάλη μουσική σκηνή στην Καβάλα. Φανταστείτε αν τα καταφέραμε, γιατί τα όσα μας ζητήθηκαν είναι μέσα στα πλαίσια που έχουμε στην πόλη μας με κάποιες προσθήκες, αν τα καταφέρουμε θα έρθουν περισσότεροι από 3.000 καλλιτέχνες μουσικοί μαζί με τους μάνατζερ τους και τα επιτελεία μας για ένα 4ημερο γεμάτο μουσική. Είναι κάτι σημαντικό που θα προσθέσει κάτι ιδιαίτερο στην πόλη μας. Είμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους που το διοργάνωσαν στην Θεσσαλονίκη, τις επόμενες μέρες θα θέσουμε την υποψηφιότητα μας, πήγαμε πολύ καλά σε αυτή την συνάντηση, υπάρχει θέληση από τη δικιά τους την πλευρά εφόσον ικανοποιήσουμε αυτά που μας ζητούν να έρθει η womex στην πόλη μας και μακάρι να τα καταφέρουμε».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles