Την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να προπληρώσει τις δόσεις στους δανειστές μας για τα έτη 2023-24 αλλά και 2026-27 με δισεκατομμύρια ευρώ όταν στους αγρότες απαντά πως δεν υπάρχει… σάλιο στηλιτεύει σε συνέντευξη του ο πρώην ευρωβουλευτής και επικεφαλής του κόμματος Ελλάδα ο άλλος δρόμος, Νότης Μαριάς. Ο ίδιος όμως μίλησε και για την υπόθεση των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα και τον κίνδυνο για την χώρα μας σε μία πολεμική εμπλοκή, καθώς έχει αποστείλει την φρεγάτα Ύδρα.
«Το ότι προπληρώνουμε τους δανειστές μας έρχεται σε μία μεγάλη αντίφαση με το ότι λέει ο κ. πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός οικονομικών που απήντησε στους αγρότες μας ότι δεν υπάρχουν κονδύλια, ότι είναι περιορισμένος ο προϋπολογισμός και ως εκ τούτου δεν μπορούν να διαθέσουν σημαντικά ποσά για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Έχουμε λοιπόν και λέμε η Ελλάδα στις 15 Δεκεμβρίου του 2023, άρα πριν τις κινητοποιήσεις, προπλήρωσε δύο δόσεις για τους δανειστές, είναι τα δάνεια τα διμερή που λέμε, δηλαδή προς τις χώρες της ευρωζώνης του πρώτου μνημονίου. Μια σημείωση μόνο η Γερμανία δεν δάνεισε την Ελλάδα ως Γερμανία αλλά έβαλε μια κρατική τράπεζα να μας δανείσει για τον απλό λόγο ότι φοβόταν μήπως και ορθώς εμείς βάζαμε το θέμα της ανταπαίτησης, δηλαδή υπάρχει η οφειλή των γερμανικών αποζημιώσεων που είναι πάνω από 400 δις ευρώ και προκειμένου να αποφύγουν το συμψηφισμό έκαναν δύο κινήσεις, πρώτον έβαλαν ειδική ρήτρα μέσα στην δανειακή σύμβαση και για να είναι σίγουροι έβαλαν μία κρατική γερμανική τράπεζα να μας δανείσει. Για το 2023 και κυρίως για το 2024 η Ελλάδα από 15 Δεκεμβρίου προπλήρωσε, τους έκανε δηλαδή πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων, έδωσε 5,29 δισεκατομμύρια ευρώ».
«Με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, είναι τόσο large η κυβέρνηση που θα δώσει άλλα 5.3 δις ευρώ για να πληρώσει και για το 2026 και το 2027 τις δόσεις. Δηλαδή για τους δανειστές υπάρχουν χρήματα αλλά για τους αγρότες, για την παιδεία, την υγεία και λοιπά Η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχουνε διαθέσιμα. Όταν έχεις ένα σημαντικό ποσό αυτό το ποσό το δίνεις για επενδύσεις και το δίνεις για ανάπτυξη, διότι όταν αν ρίξεις την αγορά 5.3 δισεκατομμύρια ευρώ, διότι αυτά τα λεφτά φύγανε, πήγαν στις τσέπες των δανειστών βγήκαν εκτός Ελλάδος, δεν έπεσαν μέσα στην ελληνική οικονομία. Αν η κυβέρνηση αντί να προπληρώσει τους δανειστές αξιοποιούσε τα χρήματα αυτά για επενδύσεις και ανάπτυξη, αυτά τα χρήματα θα έφερναν επιπλέον φόρους και για τα ασφαλιστικά ταμεία και λογω ΦΠΑ και λόγω φόρου εισοδήματος και ως εκ τούτου θα είχε πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα η οικονομία της χώρας. Τώρα όταν δίνεις άλλα 5,3 δισεκατομμύρια για το 2026 και το 27 ενώ μπορείς να τα δώσεις σταδιακά, αυτοί οι πόροι φεύγουνε ουσιαστικά από την εθνική οικονομία και μάλιστα η κυβέρνηση για πρώτη φορά πλέον βάζει χέρι και στο περίφημο μαξιλάρι!».
«Μέχρι προχθές μας έλεγε ότι το έχει το μαξιλάρι για να κοιμάται ήρεμα και να ξεκουράζεται, τώρα λοιπόν βάζει χέρι στο μαξιλάρι για να πληρώσει τους δανειστές. Έχει μεγάλη σημασία τα ποσά που αντιστοιχούσαν στις διάφορες χώρες, γιατί έκανα μία μικρή ανάλυση γύρω από το θέμα αυτό, ήταν 1.48 δις στην Γερμανία, εν συνεχεία 1.058 δις στην Γαλλία, ο Μακρόν έδωσε 600 εκατομμύρια ευρώ για τους αγρότες του. Προφανώς πήρε τα χρήματα από μας και τα έδωσε στους αγρότες. Η Ιταλία πήρε 960 εκατομμύρια και προχώρηση η Μελόνι σε φοροαπαλλαγές για τους ιταλούς αγρότες στις 16/02 και ο φίλος μας κ. Σάντσεθ της Ισπανίας πήρε 634 εκατομμύρια ευρώ και έδωσε στους Ισπανούς αγρότες 269 εκατομμύρια, δηλαδή εμείς τους προπληρώσαμε και αυτοί φυσικά στηρίξανε την αγροτική τους οικονομία. Το ποσό επίσης που είναι για τον ΕΝΦΙΑ είναι κοντά στα 2,5 με 3 δις, δηλαδή η κυβέρνηση προπληρώνει ποσά τα οποία είναι δύο φορές ο ΕΝΦΙΑ ο ετήσιος, θα μπορούσε να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά εγώ πιστεύω ότι αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν με πιο παραγωγικές μεθόδους στηρίζοντας τους παραγωγούς της χώρας για παράδειγμα».
Η εμπλοκή της Ελλάδας στην υπόθεση των Χούθι
«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στρατιωτικής εμπλοκής στην Ερυθρά θάλασσα, ήδη τα 4 καράβια που πήγαν από Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία και τη Γαλλία, τα δύο από αυτά η φρεγάτα η γερμανική και το ιταλικό αντιτορπιλικό δέχτηκαν ήδη επίθεση από τους Χούθι. Απευχόμαστε βέβαια να δεχθεί επίθεση και το δικό μας καράβι η Ύδρα. Είναι μια επικίνδυνη αποστολή αυτή που γίνεται με απόφαση της Ε.Ε που εκδόθηκε στις 8 Φεβρουαρίου δεν είναι εντός του πλαισίου του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. Το συμβούλιο ασφαλείας απέστειλε μία απόφαση για το θέμα των Χούθι στις 10 Ιανουαρίου του 2024 και δεν δίνει εξουσιοδότηση σε περιφερειακούς οργανισμούς να εφαρμόσουν την απόφαση του. Αντίθετα υπάρχει μία άλλη απόφαση που για την επιχείρηση Αταλάντα όπως λέγεται δηλαδή για την Σομαλία, που εκδόθηκε το 2008, εκεί το συμβούλιο ασφάλειας ρητά εξουσιοδοτούσε και περιφερειακούς οργανισμούς όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσουν την απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας. Το ίδιο ισχύει και με μία απόφαση που βγήκε το 2015 για την απαγόρευση της εμπορίας ανθρώπων από την Λιβύη, το συμβούλιο ασφαλείας έδωσε εξουσιοδότηση και στα κράτη μέλη και σε περιφερειακούς οργανισμούς να εφαρμόσουν την απόφαση. Εδώ δεν έχει δώσει καμία εξουσιοδότηση σε περιφερειακούς οργανισμούς επομένως δεν έχει αρμοδιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεύτερον η απόφαση είναι και λίγο πιο light γραμμένη δηλαδή ενώ στις άλλες αποφάσεις ήταν ρητή η απόφαση για την εκτέλεση της απόφασης, εδώ όχι μόνο δεν αναφέρεται σε περιφερειακούς οργανισμούς αλλά και για τα κράτη σημειώνει το συμβούλιο ασφαλείας το δικαίωμα των κρατών να υπερασπίζονται τα δικά τους καράβια, δηλαδή είτε μία έμμεση εξουσιοδότηση που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να στείλει όπως έστειλε μία φρεγάτα αλλά όχι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπερασπίζεται μόνο όσα καράβια έχουν ελληνική σημαία και όχι όσα έχουν π.χ. Λιβεριανή, γιατί τα περισσότερα ελληνόκτητα καράβια έχουν σημαία Λιβερίας κτλ. Το πιο σημαντικό είναι ότι η απόφαση για τους Χούθι έχει περιορισμένο χώρο εφαρμογής δηλαδή λέει ότι είναι η Ερυθράς θάλασσα και τα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ, ένα μικρό κομμάτι στενό εκεί. Η Ε.Ε. στην απόφαση της για την ΑΣΠΙΔΕΣ όπου συμμετέχει και το δικό μας καράβι, βάζει ως πεδίο εφαρμογής μία τεράστια έκταση, δηλαδή λέει ότι το θέατρο των επιχειρήσεων είναι και τα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ, και η Ερυθρά θάλασσα και τα στενά του Ορμούζ και ο κόλπος του Αντεμ και η Αραβική θάλασσα και ο κόλπος του Ομάν και ο Περσικός κόλπος. Εδώ σημαίνει ότι όχι μόνο δεν έχει αρμοδιότητα η Ε.Ε. αλλά προχωρεί αυτοτελώς και σε περιοχές που δεν έχουν καμία σχέση με την απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας».