20.3 C
New York
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Οι επισκέπτες της Θάσου είναι 3-5% περισσότεροι σε σχέση με το 2019»

Χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις φετινές εισπράξεις, όπως όλα δείχνουν η φετινή χρονιά για την Θάσο ξεπέρασε σε αριθμό επισκεπτών τις σεζόν του 2022 και του 2019, κατά 3-5% τόνισε μιλώντας στον Alpha Radio ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης. Ο ίδιος ανέλυσε το τουριστικό προιόν του νησιού και με ποια νησιά μπορεί να συγκριθεί η Θάσος ενώ τόνισε πως μεγάλη μερίδα του λέοντος στα τουριστικά έσοδα απορροφά πλέον το airbnb.

«Στοιχεία συγκεντρωτικά και επίσημα δεν έχουμε, αριθμούς θα ξέρουμε μόνο όταν βγουν τα διπλογραφικά από τις επιχειρήσεις θα έχουμε μία εικόνα των εισοδημάτων που βγήκαν από τον τουρισμό, τώρα μόνο εκτιμήσεις κάνουμε. Σίγουρα ήρθαν περισσότεροι άνθρωποι στο νησί μας και από το 2022 και από το 2019, επίσης το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα που εισπράχθηκε μπορεί να μην ήταν τόσο μεγάλο όσο αυτό που θέλαμε, ωστόσο έχουμε τα ίδια ίσως και περισσότερα εισοδήματα. Βέβαια αν τα αποπληθωριοποιήσουμε δεν θα έχουμε τα ίδια, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν την τελική εικόνα και κάποιοι μας είναι άγνωστοι».

«Οι επισκέπτες της Θάσου είναι 3-5% περισσότεροι σε σχέση με το 2019, είχαμε περισσότερους επισκέπτες από τα Βαλκάνια από το 2019 και παρότι το αεροδρόμιο έχει ανακάμψει σε αριθμούς, είχαμε λιγότερους από εκεί από το 2019. Πέρσι ήταν πάρα πολύ καλή χρονιά, ήμασταν λιγότερο μόνο 3% από το 2019, τώρα πιστεύω ότι είμαστε 3-5% πάνω, όσος ο μέσος όρος της Ελλάδος στις αφίξεις.

«Στην κατασκευή νέων καταλυμάτων βλέπουμε κυρίως μικρά κτίσματα, είδαμε να ανθει ιδιαιτέρως το airbnb και εκεί βασίστηκε η ανάπτυξη, να το πουμε απλά κάποιος κάνει ένα σπίτι ή κάποια δωμάτια και τα νοικιάζουν για συμπληρωματικό εισόδημα την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε τα εισοδήματα αυτά δεν συνυπολογίζονται σαν ένας επιχειρηματίας του τουρισμού γιατί δεν είναι η κύρια απασχόληση του αυτή οπότε λίγο θα ενδιαφερθεί και ουσιαστικά να διεκδικήσει κάτι παραπάνω για την ανάπτυξη του τόπου.

«Σίγουρα η Θάσος είναι κάτω από το όριο που ξοδεύει ο μέσος τουρίστας που φτάνει στην Ελλάδα, και πολύ πιο κάτω, αλλά μην ξεχνάμε ότι οι παραμονές εδώ λόγω του οδικού τουρισμού είναι μικρότερες. Αλλά και η ημερήσια δαπάνη πάλι είναι μικρότερη οπότε είναι ξεκάθαρο ότι δε μας προτιμάνε τουρίστες υψηλού εισοδήματος. Η Θάσος είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού της ΑΜΘ, έχει το 80% των εισοδημάτων των επισκεπτών από το εξωτερικό αλλά σε σχέση με άλλους προορισμούς είναι σχετικά μικρός τουριστικός προορισμός. Έχουμε το ¼ των εσόδων για παράδειγμα της Ζακύνθου αλλά είμαστε καλύτερα από την Λευκάδα, αν αναλογιστούμε υπάρχουν νησάκια μικρά που είναι πολύ πιο ανεπτυγμένα τουριστικά από ότι η Θάσος αλλά υπάρχουν νησιά που είναι μεγαλύτερα όπως η Λευκάδα και έχει εγγύτητα με την στεριά όπως η Θάσος αλλά έχει τη μισή κίνηση. Άλλο παράδειγμα είναι η αδελφή νήσος Πάρος που δεν έχει πολλά καταλύματα αλλά έχει ποιοτικά και ακριβά καταλύματα, δε μπορούμε λοιπόν να συγκριθούμε με αυτή, ίσως με τη Λευκάδα, την Σκόπελο όπου δεν υπάρχουν τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα, ή η Κως που είναι ένα μικρό νησί αλλά έχει τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

«Τα προκάτ καταλύματα που εμφανίστηκαν πολύ δεν έχουν να κάνουν τόσο με την οικονομία χρημάτων όσο με την οικονομία χρόνου. Αυτά τα καταλύματα δεν είναι φτηνά στην κατασκευή τους αλλά γρήγορα. Αυτό γίνεται για να μπορέσουν να νοικιαστούν γρήγορα, σε ένα χειμώνα να τελειώσουν δηλαδή και να νοικιαστούν άμεσα. Στη Θάσο δεν έχουμε τέτοιες κατασκευές, αλλα στην αγορά γενικά υπάρχει τέτοια τάση. Από δω και στο εξής θα κινηθούμε σε εκθέσεις τουρισμού, πρώτα στη PHILOXENIA που είναι παραδοσιακή έκθεση και θα δώσουμε το παρών, εκθέσεις όπως του Ισραήλ που συμμετείχαμε τελευταία και ετοιμάζονταν συνεργασίες έχουν ακυρωθεί εκ των πραγμάτων και άλλοι προορισμοί όπως η Θεσσαλονίκη και η Ήπειρος είναι οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της ιστορίας. Μας ενδιαφέρει τι θα γίνει με τα εισοδήματα των πολιτών της Ευρώπης, κυρίως στην Αγγλία και τη Γερμανία αλλά και την Πολωνάι ή άλλες χώρες της Αν. Ευρώπης. Ο πληθωρισμός όσο εχθρός είναι για εμάς που μεγαλώνει τα κόστη μας τόσο εχθρός είναι και για τους πελάτες μας καθώς μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα τους».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles