25.2 C
New York
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Ο προϋπολογισμός για τον πολιτισμό του Βερολίνου είναι 900 εκ. ευρώ, είναι μία πόλη που ζει από τον πολιτισμό»

Σημαντικές επαφές με ανθρώπους του πολιτισμού και βουλευτές από το Βερολίνο είχε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Παναγιώτης Αγγελίδης, προσδοκώντας συνέργειες και συμπράξεις με την πιο ανεπτυγμένη πολιτιστικά πόλη της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή όμως αναφέρθηκε και στον φάκελο που εστάλη από το Δήμο Καβάλας στο Υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά τις συγχωνεύσεις των δημοτικών επιχειρήσεων, με το υπόμνημα 190 σελίδων για την ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

«Μας επισκέφθηκε μία πολυμελής αποστολή από το Βερολίνο, συμβαίνει να έχω παραστεί σε πολλές επισκέψεις άλλες με εθιμοτυπικό χαρακτήρα και από κάποιες μπορεί να βγει πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και ουσία. Αυτή η επίσκεψη ανήκει στην δεύτερη κατηγορία γιατί ενθουσιάστηκα από αυτά τα οποία άκουσα και δεν άφησα την ευκαιρία να πάει χαμένη με την έννοια ότι και τους ξαναείδα μετά αλλά και τους επισκέφθηκα στη Θεσσαλονίκη όπου είχαν μία ημερίδα και ένα workshop που αφορά περισσότερο τον πολιτισμό. Η αποστολή αυτή περιελάμβανε βουλευτές του Βερολίνου, στην Γερμανία έχουν σύστημα τοπικών κοινοβουλίων και ανθρώπους του πολιτισμού. Το Βερολίνο είναι ουσιαστικά μία πόλη που ζει από τον πολιτισμό, από τις διάφορες δράσεις, από τους χώρους που έχει αξιοποιήσει. Ο προϋπολογισμός για τον πολιτισμό του Βερολίνου είναι 900 εκ. ευρώ, καταλαβαίνετε για τι μιλάμε.».

«Το Βερολίνο ζει από τον πολιτισμό, από τις εκδηλώσεις και τις διάφορες δράσεις, έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο το οποίο είναι πρωτόγνωρο για εμάς, είχαμε μία πάρα πολύ δημιουργική συνεργασία με την έννοια να αναπτυχθεί ένα δίκτυο γιατί υπάρχουν πολλες εταιρίες που είναι είτε ιδιωτικές είτε έχουν σχέση με τους δήμους και τις κυβερνήσεις που επεξεργάζονται και αναπτύσσουν αυτό που λέμε πολιτισμός είτε σε θέατρα είτε σε κινηματογράφους, είτε σε θέματα μουσικής, νεολαίας, αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων. Η συγκεκριμένη ομάδα είχε προσκληθεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης με δήμαρχο τον Μπουτάρη όπου έχουν κάνει πάρα πολλές συνέργειες σε πολιτιστικό επίπεδο με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Έτσι δημιούργησαν έναν σύνδεσμο μεταξύ Θεσσαλονίκης Βελιγραδίου και Βερολίνου».

«Η προσέγγιση τους προς εμάς ήταν πολύ φιλική και εξαιρετική, αγάπησαν την Καβάλα παρότι έμειναν πολύ λίγο, τους εντυπωσίασε η ιστορία του καπνού και βρέθηκα το Σ/Κ στην Θεσσαλονίκη βάζοντας τις βάσεις για μία συνεργασία είτε σε επίπεδο Cosmopolis είτε σε άλλα πράγματα. Έχουμε επαφή, συναντήθηκα με την πρόεδρο της ελληνογερμανικής συνέλευσης που είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο και μπορεί να μας βοηθήσει τόσο με το Βερολίνο όσο και με τη Νυρεμβέργη που επίσης αναπτύσσεται και είμαστε αδελφοποιημένοι και πιστεύω ότι ήταν μια εξαιρετική και γόνιμη συνεργασία, διαπιστώνοντας με ποια διαδικασία οι άνθρωποι αυτοί βγάζουν χρήματα από τον πολιτισμό αλλά και πως βρίσκουν χρήματα. Γιατί χρήματα υπάρχουν άλλα πρέπει να μπεις στη διαδικασία, αν προετοιμαστούμε και μπορέσουμε να αντλήσουμε τέτοιους πόρους θα κάνουμε πολύ σημαντικά πράγματα».

«Το τι θα γίνει με την ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ είναι κάτι που μας απασχολεί αλλά ότι και να γίνει είτε υπάρχει ΔΜΩΦΕΛΕΙΑ είτε δεν υπάρχει κάποιοι θα πρέπει να ασχοληθούν και με τα θέματα πολιτισμού και τα θέματα τα οποία διαχειριζόταν. Δε θέλω να κάνω πρόβλέψη για το συγκεκριμένο θέμα, έχουμε αποστείλει το αίτημα μας, η καταληκτική ημερομηνία ήταν 15 Νοεμβρίου, τότε θα εξετάσει το Υπουργείο όλα τα αιτήματα και θα αποφασίσουμε. Ο φάκελος μας είναι πολύ πλήρης, 190 σελίδων, που τεκμηριώνουμε όλα τα χαρακτηριστικά και τις δραστηριότητες της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Υποθέσαμε ωστόσο ότι ίσως ούτε στο Υπουργείο δε διαβάσουν αυτές τις 190 σελίδες και κάναμε μία περίληψη 4-5 σελίδων όπου περιγράφουμε επιγραμματικά τι περιέχεται στο υπόμνημα μας. Εμείς οφείλαμε να έχουμε ένα πλήρη φάκελο σε περίπτωση που θέλουν να βρουν κάποια λεπτομέρεια, ή αν υπάρχει κάποια αμφισβήτηση για κάτι να ανατρέξουνε να το βρούνε».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles