19.4 C
New York
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Buy now

«Οι ΔΕΥΑ θα λάβουν δάνειο για να πληρώσουν τα χρέη τους με αντάλλαγμα να συμφωνήσουν στις συγχωνεύσεις!»

Γνώριζαν ότι οι προτάσεις της ΚΕΔΕ και της ένωσης των ΔΕΥΑ προέβλεπαν και αυτές συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και άρα ιδιωτικοποίηση του νερού και τις απέκρυπταν υποστηρίζει ο επικεφαλής της παράταξης «ο Τόπος της Ζωής μας» και μέλος της ΠΕΔ Μάκης Παπαδόπουλος.  Ο ίδιος όμως προχώρησε σε μία ακόμη καταγγελία, πως οι ΔΕΥΑ που δεν πλήρωσαν την ρήτρα αναπροσαρμογής και έχουν τεράστια χρέη στη ΔΕΗ θα λάβουν δάνειο από το κράτος για να τα πληρώσουν με τον όρο όμως να συμφωνήσουν στις συγχωνεύσεις!

«Να εκφράσω την απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι μαθαίνουμε αλήθειες για τις αποφάσεις και την τύχη του δήμου Καβάλας σε όργανα εκτός Καβάλας, το λέω γιατί πραγματικά αιφνιδιάστηκα, την Τετάρτη 3 Απριλίου όταν πήγα στη συνεδρίαση της περιφερειακής ένωσης δήμων στην Κομοτηνή όπου είμαι στο Δ.Σ. και έμαθα αλήθειες τις οποίες μας απέκρυψε και ο δήμαρχος Καβάλας και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ. Όλοι γνωρίζαμε πως η διοίκηση του δήμου Καβάλας και της ΔΕΥΑΚ ήταν κάθετα αντίθετη στο σχέδιο της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ σε 13 περιφερειακές, δηλαδή αντί να είναι 125 να συγχωνευτούν και να γίνουν 13 περιφερειακές. Επέμεναν συνέχεια ότι αυτές οι συγχωνεύσεις θα μας οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ μας παρουσίασε με πολύ θετικό τρόπο την πρόταση που κατέθεσε η κεντρική ένωση δήμων μαζί με την ένωση των ΔΕΥΑ στο υπουργείο περιβάλλοντος, δηλαδή δήμοι, η ΚΕΔΕ και οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας κατέθεσαν αυτή την πρόταση και μείναμε με την εντύπωση ότι ήταν μία προσπάθεια να αποφύγουμε τη συγχωνεύσεις μέσα από την πρόταση αυτή».

«Όταν όμως πήγα στην συνεδρίαση της ΠΕΔ άκουσα τον πρόεδρο Σάββα Μιχαηλίδη και πολλούς άλλους δημάρχους να επιτίθενται στην πρόταση της ΚΕΔΕ και της ένωσης των ΔΕΥΑ και να ασκεί πολύ σκληρή κριτική, γιατί ουσιαστικά η πρόταση της ΚΕΔΕ προωθεί τις συγχωνεύσεις σε 50 νομαρχιακές ΔΕΥΑ και ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού! Δηλαδή έρχεται η κυβέρνηση λέει από 125 να γίνουν 13, και η πρόταση της ΚΕΔΕ είναι όχι σε 13 αλλά σε 50, σε επίπεδο νομού! Εκεί πραγματικά αναρωτήθηκα, για ποιο λόγο η διοίκηση του δήμου μας απέκρυψε το περιεχόμενο της πρότασης της ΚΕΔΕ; Και φυσικά πως είναι η δυνατόν η διοίκηση του δήμου Καβάλας από τη μία να λέει πως είναι εναντίον των συγχωνεύσεων και της ιδιωτικοποίησης του νερού και από την άλλη να στηρίζει το σχέδιο της ΚΕΔΕ για τις συγχωνεύσεις;».

«Δεν είδα να αντιδράνε σε αυτή την πρόταση από το δήμο, δεν μίλησαν καν, δεν κάνανε κάποια πρόταση όπως κάναμε εμείς. Τώρα εκ του αποτελέσματος το αξιολογώ, αναρωτιέμαι τι συνέβη και αλλάξανε τόσο στάση ενώ ήταν κατά των συγχωνεύσεων που είναι ο προθάλαμος των ιδιωτικοποιήσεων. Λυπάμαι που θα το πω αλλά για ακόμη μία φορά ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κρατούν μια στάση υποκρισίας και αναξιοπιστίας σε ένα πολύ σοβαρό θέμα και διαπιστώνω στην πράξη πως άλλα λένε στους δημότες στην Καβάλα, άλλα κάνουν στα Χανιά στην ένωση των ΔΕΥΑ και άλλα πάνε και συμφωνούν με τη ΚΕΔΕ στην Αθήνα».

«Όλο αυτό το διάστημα να σας θυμίσω ότι επέμενε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ότι το κράτος θα δώσει χρήματα στους δήμους για να καλύψουν τις οφειλές τους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής την οποία οι περισσότεροι δήμοι άφησαν απλήρωτη. Θυμίζω ότι η δική μας ΔΕΥΑΚ δημιούργησε οφειλή στην ΔΕΗ πάνω από 4 εκ. ευρώ γιατί ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ είχαν την «αυτοπεποίθηση» ότι θα την πληρώσει το κράτος και όχι οι δημότες. Και τι μαθαίνω; Ότι το κράτος δε συμφώνησε να τα ξεπληρώσει άλλα ότι δίνει δάνειο στις ΔΕΥΑ για να καλύψουν τις οφειλές τους και μάλιστα με τον όρο  να συμφωνήσουν στις συγχωνεύσεις. Τι πέτυχαν δηλαδή; Να φεσώσουν τους δημότες που θα κληθούν εκείνοι να πληρώσουν την οφειλή των 4 εκ. με το δάνειο! Και φέρνουν την ΔΕΥΑΚ στην εξαιρετικά αδύναμη και ευάλωτη θέση διαπραγμάτευσης και να συρθεί κυριολεκτικά θα έλεγα σε μία συγχώνευση για να καλύψει μία οφειλή. Ενώ τα γνώριζαν όλα αυτά δεν είπαν κουβέντα στο δημοτικό συμβούλιο!».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles