19.4 C
New York
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Buy now

«Όχι απλά δεν έχουμε ανάγκη από καμία συγχώνευση αλλά θα μας κάνει μόνο ζημιά!»

Εμπλοκή στο εμβληματικό έργο της αντικατάστασης του δικτύου της πόλης αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑ Καβάλας καθώς ακόμη ένας εργολάβος, μετά από αυτόν του Αμυγδαλεώνα, δηλώνει αδυναμία να ολοκληρώσει το έργο με τα σημερινά κόστη ενώ έχει υπογράψει σε μία τελείως διαφορετική συγκυρία με άλλες τιμές εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης. Ο κ. Χρόνης μιλά επίσης για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ τονίζοντας πως μόνο ζημιά θα κάνουν στην ΔΕΥΑΚ, και συμπλήρωσε πως έως το τέλος του 2024 το φωτοβολταικό πάρκο στο Βουνοχώρι θα ξεκινήσει να δίνει ρεύμα!

«Όλα τα έργα τα οποία έχουν δημοπρατηθεί και έχει τελειώσει ο διαγωνισμός πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση σε όλα τα έργα της χώρας υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει αυτά τα έργα έχουν δώσει μεγάλες εκπτώσεις και δε μπορούν να εκτελέσουν αυτά τα έργα λόγω της αύξησης των τιμών. Και των τιμών των υλικών και των υπηρεσιών, η αλήθεια είναι ότι η τιμή της πίσσας όταν είχανε δώσει την έκπτωση τους ήταν στα 240€ και πρέπει να έχει πάει στα 600€ τώρα, το ίδιο συνέβη με το πολυαιθυλένιο, το ίδιο με τα μεταλλικά αντικείμενα, στα τσιμέντα, στο χαλίκι, παντού. Από την πρώτη στιγμή την οποία ξέσπασε η ενεργειακή κρίση ανέβηκαν οι τιμές και ζητάνε όλοι οι εργολάβοι στη χώρα σε όλα τα έργα τα οποία εκτελούνταν εκείνη τη στιγμή, ζητάνε αύξηση των τιμών».

«Είχε δώσει το υπουργείο μια μικρή αύξηση γύρω στο 10-15% η οποία δεν τους ικανοποιεί, για αυτό προσπαθούν όλοι να απεμπλακούν από αυτά τα έργα ή να πετύχουν να πάρουν περισσότερα χρήματα. Για αυτό και ο συγκεκριμένος εργολάβος έχει κάνει και αγωγές έχει κάνει και εξώδικα όχι μόνο προς την ΔΕΥΑ Καβάλας, αλλά και προς υπουργείο και προς την πολιτεία και ζητάει περισσότερα χρήματα. Προσπαθούν να μη χάσουν χρήματα δηλαδή από κάποιο έργο και για αυτό πιέζουν κυρίως δικαστικά, προσπαθούν να βρουν προφάσεις να φύγουν από το έργο χωρίς να έχουν ζημιά. Ο συγκεκριμένος εργολάβος λέει πως θέλει περισσότερα χρήματα για το έργο, εμείς δε μπορούμε να δώσουμε περισσότερα χρήματα, είναι θέμα του υπουργείου γιατί έχουμε εκτελέσει κανονικά το διαγωνισμό και έχει υποχρέωση να εκτελέσει το έργο του. Το ίδιο συνέβη και με τον εργολάβο στον Αμυγδαλεώνα ο οποίος επίσης έπαθε το ίδιο πράγμα, ήθελε να απεμπλακεί χωρίς να χάσει χρήματα αλλά αναγκαστήκαμε δύο φορές θα τον κηρύξουμε έκπτωτο. περιμένουμε τώρα θα πάει στην αποκεντρωμένη διοίκηση και περιμένουμε την απόφαση να κηρυχθεί έκπτωτος για να μπορέσουμε να φέρουμε άλλο εργολάβο, να κάνουμε δηλαδή από την αρχή τον διαγωνισμό».

«Ένα τρίτο σενάριο που προέκυψε είναι ότι θα πάμε σε συγχώνευση των ΔΕΥΑ σε Καβάλα Δράμα Ξάνθη. Και θα πάει η Ροδόπη με τον Έβρο, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, θεωρώ ότι είναι σενάρια αυτά, θα πρέπει να περιμένουμε το υπουργείο επίσημα να στείλει ένα έγγραφο το οποίο θα λέει για διαβούλευση και ότι εμείς σκεφτόμαστε αυτό και τοποθετηθείτε. Εμείς σαν ΔΕΥΑ Καβάλας όχι απλά δεν έχουμε ανάγκη καμία συγχώνευση, είμαστε πολύ καλά και δεν θέλουν να μας αγγίξουν τίποτε απολύτως. Τα έχουμε στήσει τόσο όμορφα, έχουμε δρομολογήσει εξελίξεις τόσο καλά, ούτως ώστε όχι απλά δεν έχουμε ανάγκη από καμία συγχώνευση αλλά θα μας κάνει μόνο ζημιά».

«Έχουμε δρομολογήσει όλες τις ενεργειακές παρεμβάσεις, τις αντικαταστάσεις του εξοπλισμού και αντικαταστάσεις των δικτύων, τους βιολογικούς καθαρισμούς που εκσυγχρονίζονται εκ βάθρων, την επόμενη βδομάδα υπογράφουμε για 29.000 υδρόμετρα, τα έξυπνα υδρόμετρα που θα μπουν στην Καβάλα, υπογράφουμε για την αντικατάσταση όλων των αντλιών, ξεκινάμε να κάνουμε το πρώτο φωτοβολταικό πάρκο στο Δάτο της ΔΕΥΑΚ. Για την ενεργειακή κοινότητα μας ήρθε έγγραφο από τον ΑΔΜΗΕ που ζητά περαιτέρω διευκρινήσεις για να συνδέσουμε και τα υπόλοιπα 9 mw στην υψηλή τάση πλέον. Το έργο της ενεργειακής κοινότητας θα γίνει μέσα από δανεισμό από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, ο δήμαρχος έχει συζητήσει την διαδικασία με το ταμείο για να πάρουμε την χρηματοδότηση. Το ζήτημα είναι αν θα πάρουμε χρήματα για τα πρώτα 9 που θα συνδεθούν στον ΑΔΜΗΕ, ή και για τα 18 mw αν συνδεθούν όλα μαζί. Εγώ είμαι σίγουρος ότι μέχρι το τέλος του 2024 το πρώτο φωτοβολταικό στο Βουνοχώρι θα λειτουργεί και θα μας δίνει ρεύμα».

«Για αυτό δε θέλουμε να πειράξουν την ΔΕΥΑΚ, γιατί αν κάνει ένα φωτοβολταικό πάρκο ο δήμος Καβάλας στο οποίο να συμμετέχει η ΔΕΥΑ Καβάλας με 40% η ΔΕΥΑ Καβάλας δεν θα πληρώνει καθόλου ρεύμα και θα συνενώσεις την δικιά μας ΔΕΥΑ με μία ΔΕΥΑ η οποία δεν έχει κάνει καμία κίνηση όλα αυτά τα χρόνια για να εκσυγχρονιστεί και αυτό το ρεύμα θα το εκμεταλλεύεται μία άλλη ΔΕΥΑ και θα μας έχει σε ενιαίο τιμολόγιο; Είναι άδικο για εμάς, και ζητάμε από το υπουργείο να μη κάνει καμία κίνηση, να μας αφήσει γιατί όλες οι ΔΕΥΑ κάνουν παρεμβάσεις αυτή την στιγμή. Το μεγάλο τους πρόβλημα δεν είναι οι μεγάλες ΔΕΥΑ που το έχουν στρωμένο το πράγμα αλλά οι δήμοι που δεν έχουν καθόλου ΔΕΥΑ, βλέπουμε όμορους δήμους οι οποίοι δεν έχουν ΔΕΥΑ και προσπαθούν τώρα να στήσουν τον πρώτο τους βιολογικό και να το λειτουργήσουν, ενώ εμείς έχουμε τρεις βιολογικούς. Να μη χαλάσουν όμως κάτι που είναι στρωμένο για να φτιάξουν κάτι που είναι χαλασμένο».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles