16.8 C
New York
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Ο κόσμος απομακρύνεται από το επάγγελμα, δεν φεύγει κανένας από την δουλειά του αν κερδίζει αυτά που πρέπει να κερδίσει»

Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους της Π.Ε. Καβάλας έθεσαν οι επικεφαλείς του κτηνοτροφικού συλλόγου Καβάλας σε συνάντηση που είχαν με τους 4 βουλευτές του ν. Καβάλας τις προηγούμενες ημέρες, όπως είπε ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Δημόπουλος. Εκεί στάθηκαν ιδιαίτερα στις «τραγικές» πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις ευθύνες του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, στην μαζική έξοδο νέων από το επάγγελμα του κτηνοτρόφου αλλά και στο βασικό ζήτημα με τα βοσκοτόπια που υπάρχει μεγάλη ανισορροπία στις αποζημιώσεις ανά περιφέρεια.

«Αφού τελείωσαν οι εκλογές βουλευτικές και οι αυτοδιοικητικές, φροντίσαμε να ενημερώσουμε τους 4 βουλευτές παρότι οι 3 τους ήταν και πριν βουλευτές και άρα γνώστες των θεμάτων, τώρα ήταν και η κ. Δεληκάρη που είναι καινούργια. Τους ενημερώσαμε, τους κάναμε ένα μικρό απολογισμό και τα προβλήματα που δημιούργησε η προηγούμενη ΚΑΠ και τι περιμένουμε από την καινούργια ΚΑΠ και τα προβλήματα της που εμφανίστηκαν την Παρασκευή στις πληρωμές της βασικής ενίσχυσης που ήταν τραγική και έχει φέρει ολόκληρες ανακατατάξεις στο Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ με τον υπουργό να ζητά την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ λες και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει φτιάξει την καινούργια ΚΑΠ, λες και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει όλη τη διαδικασία της μηχανογράφησης ενώ το Υπουργείο είναι ο επόπτης του φορέα του οποίου στην ουσία έπρεπε να λειτουργεί αυτόνομα αλλά πάντα έχει πολιτικές προεκτάσεις στη λειτουργία του. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο οργανισμός και ο μηχανισμός που πληρώνει τις ενισχύσεις, τα προγράμματα κτλ».

«Το στρατηγικό σχέδιο το οποίο εφαρμόζεται από το 2023 μέχρι και το 2027 σίγουρα το έχει συντάξει μία ομάδα επιστημόνων υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, άρα στην ουσία είναι πολιτική απόφαση και πολιτική λειτουργία η όλη διαδικασία αυτή, η οποία έχει εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις φωνές μας που λέγαμε ότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν, πολλά πράγματα είναι άδικα μέσα, αλλά καλώς ή κακώς ξεκίνησε από το 2023 να εφαρμόζεται και ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο φορέας που ελέγχει και πληρώνει και εκείνος έχει πολλά προβλήματα αλλά και η απόφαση να φύγουμε από το παλιό σύστημα μηχανογράφησης, να πάμε σε ένα καινούργιο ενταγμένο στο gov, ήταν πολιτική απόφαση δεν ήταν απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στην ουσία βρήκανε ένα εξιλαστήριο θύμα για να ξεφύγουν από την ευθύνη όλοι οι υπόλοιποι».

«Τους θέσαμε το θέμα ότι ο κόσμος απομακρύνεται από το επάγγελμα, και είναι πάρα πολύ βασικό, δεν φεύγει κανένας από την δουλειά του αν κερδίζει αυτά που πρέπει να κερδίσει σαν επαγγελματίας, γιατί όλοι είμαστε σε μία ηλικία που δεν είμαστε στην πιο παραγωγική ηλικία όταν είσαι πάνω από 45 – 50 χρονών, έχουν περάσει τα καλά τα χρόνια που θα μπορούσες να βρεις οπουδήποτε αλλού δουλειά, έστω και εργάτης και μένεις άνεργος γιατί δε μπορείς να χρεώνεσαι, γιατί αυτό που κάνεις στο τέλος είναι μία η άλλη και δεν υπάρχει λόγος να μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία. Δηλαδή όταν βγάζεις σαν κτηνοτρόφος με δουλειά 365 μέρες το χρόνο με όλη την ημέρα να ασχολείσαι και να βγάζεις το μισθό ενός ανειδίκευτου εργάτη και πολλές φορές να μην το βγάλεις, δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείς. Υπάρχουν και συνάδελφοι που έχουν πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις που βγάζουν αρκετά χρήματα, όμως αυτά τα χρήματα στην ουσία είναι γιατί είναι πολύ μεγάλη η εκμετάλλευση ή γιατί έχουνε καλύτερη οργάνωση από κάποιους άλλους. Δεν είναι γιατί αφήνει πολύ περισσότερα χρήματα σε αυτούς σαν κέρδος. Γιατί μία οικογένεια θρέφει αυτός που έχει 5 χιλιάδες πρόβατα και μία οικογένεια θρέφει και ένας που έχει 300 πρόβατα».

«Άρα στην ουσία τα έξοδα είναι που έχουμε το μεγάλο πρόβλημα, το κόστος παραγωγής γιατί δεν είναι μόνο τροφές είναι και όλα τα υπόλοιπα και από κει και μετά από αυτό είναι το ζήτημα της κοινής γεωργικής πολιτικής όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα εδώ πέρα που έχουμε με τα βοσκοτόπια από το 2015 και μετά όπου εδώ παίρνουμε υποπολλαπλάσια χρήματα από άλλες περιοχές της χώρας για αυτό και βλέπετε εδώ να φεύγουν από το επάγγελμα και σε άλλες περιοχές να είναι σταθερό το ανθρώπινο δυναμικό και το ζωικό κεφάλαιο. Τους αναλύσαμε και τους δώσαμε κάποια στοιχεία ιδιαίτερα σχετικά με το εθνικό απόθεμα και με την κομπίνα που έχει γίνει με τα βοσκοτόπια χωρίς ζωικό κεφάλαιο το οποίο από το 2022 ευτυχώς έχει εν μέρει αλλάξει διότι χρειάζεται τουλάχιστον κάποια λίγα ζώα για να ενεργοποιήσει αυτές τις εκτάσεις, όμως μιλάμε για πολλά εκατομμύρια».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles