19.2 C
New York
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό!»

Συναγερμό στις καλλιέργειες και της Π.Ε. Καβάλας έχει σημάνει η διαφαινόμενη λειψυδρία που όχι μόνο χτυπά τα σπαρτά, αλλά φέρνει πρωιμότητες και αφύσικες καταστάσεις στα φυτά, με τους αγρότες να προειδοποιούν για τα χειρότερα! Αυτό επεσήμανε μιλώντας στον Alpha Radio ο εκπρόσωπος του αγροτικού τομέα του Δήμου Παγγαίου Κώστας Παπαμερής, αναλύοντας το θέμα του νερού, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για όλες τις χώρες της Μεσογείου.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα, έχουμε μια πρωιμότητα 10 με 15 μέρες, μιλάω τώρα για τις δενδρώδης καλλιέργειες όπως ελιές, αμπέλια, και τις λίγες αροτριαίες που έχουμε. Το φαινόμενο είναι και στις αροτριαίες γιατί και αυτοί με τα καλαμπόκια δεν έχουν νερά και έχουν πρόβλημα. Συνολικά η κλιματική αλλαγή θα φέρει πολλά προβλήματα, η ανομβρία, ο υδροφόρος ορίζοντας κάθε χρόνο πέφτει, πρέπει η περιφέρεια -γιατί από το προηγούμενο περιφερειάρχη είχε απενταχθεί το φράγμα του Μαρμαρά- και τώρα γίνονται εργασίες να δούμε με ποιο τρόπο θα βρεθούν τα χρήματα για να δοθούν το υπόλοιπο στον εργολάβο ώστε να μπορέσει να στεγανοποιηθεί το φράγμα γιατί κάθε χρόνος που περνάει, δε μπαίνει μέσα νερό, δημιουργούνται ρήγματα και χάνεται το νερό. Το φράγμα του Μαρμαρά είναι για όλη την περιοχή του δήμου Παγγαίου είναι το πρώτο και θα πρέπει η περιφέρεια να προχωρήσει».

«Υπάρχει ένα άλλο θέμα με τη μελέτη των δικτύων, από παλιά έχουμε πρόβλημα, δε μπορεί να γίνεται ένα φράγμα και να μην υπάρχει μελέτη για τα δίκτυα! Ακόμη είμαστε στην προμελέτη των δικτύων, ρωτήσατε την αρμόδια υπάλληλο της περιφέρειας, μιλάμε για το 2024 και από κει πέρα ξέρετε πόσο θα πάει όσα χρόνια έκανε και το φράγμα που πάει 20 χρόνια. Εν πάση περιπτώσει ας γεμίσει το φράγμα γιατί θα είναι ένας ταμιευτήρας να εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα. Το νερό είναι σοβαρό ζήτημα και έχουμε πει πολλές φορές πρέπει να γίνει διαχείριση του νερού, τέλος η σπατάλη και οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για την διαχείριση του νερού».

«Τώρα με τις πρωιμότητες, όταν στρεσάρεται το φυτό και δεν παράγει, για σκεφτείτε τώρα πάνω στη στην ανθοφορία -μιλάω για τις ελιές- να είναι στρεσαρισμένα τα φυτά να ανεβάσει τις θερμοκρασίες και να κάψει τα άνθη της ελιάς! Ή ακόμα και στα αμπέλια, βλέπουμε το παράξενο, δεν έχουμε σωστή γέννα από ότι δείχνει και τα σταφύλια βγαίνουν στο τέταρτο με πέμπτο μάτι ή στο δεύτερο τρίτο. Δεν αφήνει φυσιολογικά να πάρει τους ρυθμούς που έχει η φύση. Τώρα βλέπουμε και σε γειτονικές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όταν π.χ. στην Βαλένθια προτού 1.5 μήνα έχει 30 βαθμούς και οι λιμενοδεξαμενές δεν έχουν νερό ή στα νότια στο Μπάρι που έχουν σταφύλια και δενδρώδεις καλλιέργειες, οι άνθρωποι από το ΓΕΩΤΕΕ που μιλάνε με τους Ιταλούς, έχουν σοβαρό πρόβλημα με την άρδευση. Φυσικά το ίδιο θα συμβεί και με την ύδρευση αργότερα».

«Το ίδιο θέμα ακούσαμε όταν ήμασταν στην fruit logistics από τους κρητικούς που μας είπαν ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο για τα χωράφια αλλά δεν έχουν και νερό να πιούνε! Είναι ένα θέμα που πρέπει η περιφέρεια, ο δήμος και όλοι μας να δούμε πώς θα γίνει η διαχείριση του νερού και όχι σπατάλη! Πραγματικά ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό, γιατί χωρίς νερό δε γίνεται, είναι ζωή για τα πάντα, για τη φύση, για τα δέντρα, για τον κόσμο, για τα ζώα, για τα πάντα».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles