22.4 C
New York
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Να γίνει Περιφερειακό Συμβούλιο να δούμε ποιοι θα πάρουν μία απόφαση που θα τελειώσει την κτηνοτροφία!»

Σε εμάς ήρθε ως τετελεσμένο γεγονός η πληροφορία για την εγκατάσταση αυτού του τεράστιου σταθμού φωτοβολταικών στην Λεκάνη επισημαίνει ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης και συμπληρώνει πως η εξέλιξη αυτή δεν είναι αποδεκτή ούτε από τους κατοίκους της περιοχής ούτε από το Δήμο Νέστου. Τόνισε δε πως θα ζητήσει από τον Θ. Μαρκόπουλο να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και να παρθεί εκεί απόφαση για να δούμε «ποιοι θα έχουν το βάρος να πάρουν μία απόφαση που θα τελειώσει την κτηνοτροφία». Έκανε λόγο για ύποπτη βιασύνη αλλά και για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η «Φαραωνική επένδυση» των 40 εκ. ευρώ στην ζωή των ανθρώπων εκεί.

«Στη Λεκάνη δυστυχώς έχουμε μία κατάσταση η οποία δεν είναι αποδεκτή τουλάχιστον από τους κατοίκους και από μας η οποία όμως ήρθε ως τετελεσμένο γεγονός αφού εμείς την αλιεύσαμε από το διαδίκτυο. Ανάμεσα στα χιλιάδες πράγματα που δημοσιεύονται καθημερινά στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η απόφαση αυτή είναι μία κατάσταση δυστυχώς που θα έλεγα δεν τιμάει κανέναν. Το κομμάτι των φωτοβολταικών το έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές φορές εδώ στο Νέστο, έχουμε διαμαρτυρηθεί, έχουμε τοποθετηθεί και φυσικά η απάντηση ήταν πάντα ότι καλύπτονται πίσω από τη νομοθεσία που αφήνει το παράθυρο το 2% να μπορεί η εκταση –ακομη και αν είναι υψηλής παραγωγικότητος- να χρησιμοποιείται, ενώ αρχικα ο νόμος απαγόρευε την εγκατάσταση τους σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

«Είναι μια απόφαση που όπως την βλέπουμε δεν δικαιολογεί σε τίποτε ούτε το ηθικό της μέρος ούτε τίποτε από αυτό που λέγεται χρηστή διοίκηση. Στις 18 Δεκέμβρη συνεδρίασε η σχετική επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας, πολύ έξυπνος ο τίτλος. Και συνεδρίασε με οριακή απαρτία, ήταν παρόντες 7 από τους 13 και φαίνεται σε όλο αυτό το κομμάτι ότι υπήρχε μία βιασύνη, ότι εκκρεμούσε μια διαδικασία που έπρεπε να εκτελεστεί. Το δυστυχές της υποθέσης είναι ότι αυτή η επιτροπή που φαίνεται στο έγγραφο να είναι εισηγητική όπως πληροφορούμαι είναι και αποφασιστική, άρα δεν θα πάει στο Π.Σ. όπως ελπίζαμε».

«Εγώ κάνω έγγραφο στον κ. Μαρκόπουλο και ζητάω να πάει αυτό το θέμα στην ολομέλεια του περιφερειακού συμβουλίου για να δούμε εκεί έκαστος εφ’ ω ετάχθη. Να δούμε ποιοι θα έχουν το βάρος να πάρουν μία απόφαση που θα τελειώσει την κτηνοτροφία! Αυτό βρίσκεται εγκατεστημένο μέσα σε 7 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Με τις αντιρρήσεις που εκφράζονται στα έγγραφα και αυτοί οι 7 που συμμετείχαν δεν θα έπρεπε να το ψηφίσουν, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι έχουμε 30 μέτρα απόσταση από τον οικισμό ενώ ο νόμος προβλέπει 200-300 μέτρα, άρα και μόνο αυτό θα έπρπεε να το απορρίψουν. Αυτό δυστυχώς όμως δεν έγινε και η βιασύνη που έγινε αυτή η συνεδρίαση επί της ουσίας και θα πω και με μία παρατήρηση όταν ήδη είχε ορκιστεί η νέα περιφερειακή αρχή, η οποία ορκίστηκε στις 17 Δεκέμβρη και στις 18 έγινε η συνεδρίαση. Ψάχνουμε και το ηθικό μέρος του πράγματος, αυτή η επιτροπή είναι εδώ, αυτοί που συμμετέχουνε είναι εδώ κάτοικοι της περιφέρειας,  έτσι λοιπόν και με αλλαγή στην διοίκηση της περιφέρειας αυτό θα έπρεπε να είναι αντικείμενο της νέας επιτροπής, όποτε συσταθεί η νέα επιτροπή».

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι με ελαφρά καρδία ψηφίστηκε όλο αυτό, το ζήτημα είναι ότι στον Ορεινό θα περίμενε κανείς ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και ότι θα σεβαστούν αυτούς που αγωνίζονται όλη τη μέρα εκεί και χρησιμοποιούν τις χορτολιβαδικές εκτάσεις για βόσκηση, από την άλλη στη δική μας περιοχή δεν έχει αποδείξει η ετήσια μέτρηση του ανέμου ότι μπορεί να είναι προσοδοφόρα για επένδυση ανεμογεννητριών. Δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κτηνοτροφία, στον οικισμό και στο φυσικό τοπίο του χωριού. Κάνουν έναν αγώνα οι άνθρωποι εκεί και εμείς μαζί τους να τους στηρίξουμε και έχουν μια αντιμετώπιση ισοπεδωτική που αντιμετωπίζει το θέμα μόνο ενεργειακά και μόνο επενδυτικά. Οι επενδυτές που ούτε ήρθαν ούτε θα έρθουν ποτέ στη Λεκάνη, αυτοί θα βάλουν τα 40 εκ. ευρώ που απαιτεί αυτό το φαραωνικό έργο».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles