27.2 C
New York
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Για το φωτοβολταϊκό στη Λεκάνη δεν εξηγείται πως ελαφρά τη καρδία αποφασίζουν για ένα τέτοιας μέγιστης σημασίας θέμα!»

Ένα έργο τερατούργημα ετοιμάζεται κάτω από τη μύτη μας, το οποίο θέτει σε σοβαρό κίνδυνο το περιβάλλον μεταξύ άλλων επισημαίνει ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Λυμπεράκης, από την παράταξη Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία. Αναφέρεται φυσικά στο τεράστιο σταθμό φωτοβολταικών που θα στηθεί στην Λεκάνη, σε έκταση 1.460 χιλιάδων στρεμμάτων και ισχύος 75 mw που γνωμοδοτήθηκε θετικά από την επιτροπή περιβάλλοντος παραμονές Χριστουγέννων και αποφασίστηκε να προχωρήσει δίχως το θέμα να έρθει ποτέ στο Περιφερειακό Συμβούλιο!

«Κανείς από τους περιφερειακούς συμβούλους δεν γνώριζαν για αυτή την πράξη, έχει συσταθεί μια επιτροπή περιβάλλοντος, στην οποία εμείς είχαμε συμμετοχή με το Νίκο Αργυρίου που είναι σύμβουλος Έβρου και από εκεί περνούν όλες οι εγκρίσεις. Το συγκεκριμένο γεγονός εμείς το μάθαμε από τη συνάντηση που είχαμε με το σύλλογο κτηνοτρόφων την περασμένη Δευτέρα στην αίθουσα Νικόλαος Μάρτης, εκεί κληθήκαμε όλοι και ο Ν. Δημοπουλος ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων ανάμεσα στα άλλα καταιγιστικά που ανέφερε μας είπε και αυτό. Δεν γνώριζε κανείς για αυτό, εγώ μπήκα στην σελίδα της περιφέρειας μίλησα με τον Νίκο Αργυρίου, μου στείλε τα απαιτούμενα έγγραφα, τι ακριβώς ειπώθηκε, ποιες ήταν οι αποφάσεις».

«Για ένα τέτοιο τεράστιο έργο σε έκταση 1.460 χιλιάδων στρεμμάτων χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης όπου λειτουργούν 7 κτηνοτροφικές μονάδες, αυτά διαγράφονται με μία απόφαση 8 περιφερειακών συμβούλων οι οποίοι -κατά την ταπεινή μου γνώμη και δεν θέλω να τους θίξω- μάλλον δεν είχαν διαβάσει την εισήγηση. Δεν εξηγείται πως ελαφρά τη καρδία αποφασίζουν για ένα τέτοιας μέγιστης σημασίας θέμα. Είδα την ανακοίνωση με τις σχετικές επισημάνσεις, τα πράγματα που αναφέρει είναι πράγματι εφιαλτικά αν ισχύσουν, μιλάει για θερμικές νησίδες, μιλάει για το γεγονός ότι 28 μέτρα από τα σπίτια της Λεκάνης θα λειτουργεί αυτό το τεράστιο φωτοβολταικό, μιλάει για αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος μιλάει για πολύ επικίνδυνα απόβλητα από τις μπαταρίες και τους συσσωρευτές, και όλα αυτά περάσανε έτσι από την επιτροπή ανάπτυξης και περιβάλλοντος χωρίς να έρθει ποτέ το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο».

«Ήταν 7-1 η ψηφοφορία, ο σύμβουλος από τον Έβρο ψήφισε κατά. Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Δελησταμάτης είναι ένας εξαιρετικά καταρτισμένο άτομο επιστημονικά και δε θα περίμενε κανείς από ένα τέτοιο άτομο να δείξει τέτοια βιασύνη μπροστά σε μία τέτοια εισήγηση. Να επισημάνω το γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν 18 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν τη λίστα της θητείας της προηγούμενης διοίκησης. Στις 17 έγινε η ορκωμοσία της νέας και στις 18 συνεδρίασαν και βγάλανε τέτοια απόφαση. Η ίδια η επιτροπή είχε επισημάνει όλα τα αρνητικά αυτού του θέματος και στο τέλος αφού τα παραθέτει μία σειρά από ελλείψεις λέει εμείς εισηγούμαστε θετικά! Τώρα ο κ. Μαρκόπουλος ζητά να μπει ως θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, δε ξέρω αν γίνεται το Π.Σ. να ακυρώσει μία τέτοια απόφαση, κάποιος φίλος μου είπε ότι αυτό ανατρέπεται μόνο με ένσταση αν πάει στην αποκεντρωμένη, πάντως σίγουρα μία ακόμα απόφαση γνωμοδοτικού χαρακτήρα απ το περιφερειακό συμβούλιο δε νομίζω ότι μπορεί να προσκομίσει κάτι καινούργιο».

«Η απόφαση της επιτροπής περιβάλλοντος ήταν γνωμοδοτική, κατά πάσα πιθανότητα πήρε το οκ από την Αθήνα η επένδυση και δεν ξέρουμε καν ποιος είναι από πίσω, ποια είναι η εταιρία. Πρόκειται για ένα έργο τερατούργημα 75 mw και μάλιστα θα υπάρξει καλωδίωση με τη ΔΕΔΔΗΕ σε μια απόσταση 17 χιλιομέτρων υπέργεια, πάνω από δασική έκταση! Που σημαίνει εκτός των άλλων κίνδυνο πυρκαγιάς. Και εμείς που είμαστε οι αποδέκτες όλων αυτών ήμασταν σε πλήρη άγνοια, γιορτάζαμε τα Χριστούγεννα».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles