23.1 C
New York
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Μόνο το 70 με 80% των καταναλωτών πληρώνουν τους λογαριασμούς των αρδευτικών τελών»

Για το θέμα που προέκυψε με τα μεγάλα χρέη των αγροτών μέσω των τελών άρδευσης που συζητήθηκε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο μίλησε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για ζητήματα αγροτικού τομέα Ντέμης Κοτσακίδης. Ανέλυσε την παρούσα κατάσταση με την άρδευση στο δήμο Καβάλας, τι γινόταν με το ρεύμα των αγροτών αλλά και πως ισχύει ακόμη ο κανονισμός του 1957! Τόνισε τέλος πως σύντομα ίσως να μην έχουν λόγο για την άρδευση καθώς φαίνεται πως θα περάσει και αυτό στην διαχείριση των νέων περιφερειακών ΔΕΥΑ.

«Για τα τέλη για την άρδευση στον κάμπο των Φιλίππων συμπεριλαμβάνεται μέσα και το κομμάτι του Χαλκερού και της Καρβάλης, απλά θα ήθελα να αναφέρω ότι στο προχθεσινό συμβούλιο το θέμα αφορούσε την αύξηση των τελών άρδευσης. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά τα νούμερα που ακούστηκαν ως οφειλές από την άρδευση, εγώ να δεχτώ ότι ακόμα και ένας χρήστης του δημοτικού δικτύου άρδευσης δεν υποχρεωμένος να γνωρίζει τα έσοδα και τα έξοδα της άρδευσης αλλά είναι λυπηρό τα 45 άτομα που είμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο να μη ξέρουμε ακριβώς τι πάμε να ψηφίσουμε. Το συγκεκριμένο θέμα δεν είχε καμία σχέση με το πρώτο θέμα του δημοτικού συμβουλίου που είχε να κάνει με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, και τα τέλη άρδευσης είναι ανταποδοτικά αλλά δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ και σε κανένα δήμο της Ελλάδος τα τέλη άρδευσης να γίνουν αποδοτικά. Αντίθετα τα τέλη καθαριότητας μπορούν γίνονται και θα γίνονται αποδοτικά, στα τέλη άρδευσης δεν γίνεται ποτέ να φτάσουμε την ανταποδοτικότητα».

«Τα χρήματα που πληρώνει ο δήμος Καβάλας και όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα για να στηρίξουν αυτό το αγαθό που λέγεται νερό, για να στηρίξουν την άρδευση στα δημοτικά αντλιοστάσια πάντα θα είναι πολλαπλάσιο από αυτά που εισπράττουν. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση η εισήγηση του θέματος ήτανε να γίνει μία διόρθωση γιατί τα τελευταία 2 χρόνια, όπως ο καθένας μας δέχτηκε αύξηση στη τιμή του ρεύματος του, στα τέλη άρδευσης του δήμου Καβάλας ενώ ο δήμος Καβάλας τα τελευταία 2 χρόνια αγόραζε την κιλοβατώρα 0,17 την πουλούσε στα δίκτυα τα αρδευτικά 0,10! Εδώ και δύο χρόνια οι χρήστες του συγκεκριμένου ρεύματος αγόραζαν 7 λεπτά λιγότερο την κιλοβατώρα απ’ ότι την αγόραζε ο δήμος. Και στην ίδια τιμή να την πλήρωνε ο καταναλωτής όσο την αγόραζε ο δήμος Καβάλας πάλι για να μιλήσουμε για ανταποδοτικότητα είμαστε πολύ μακριά».

«Για το λόγο αυτό ήρθαμε και προσαρμόσαμε την τιμή στην τιμή που αγοράζουμε, στην ουσία έγινε μία ανάκτηση των χρημάτων που πληρώνουμε. Στο κομμάτι αυτών που δεν πληρώνουν τα τέλη άρδευσης, η εικόνα που έχω από την υπηρεσία είναι ότι κάθε χρόνο ο δήμος Καβάλας εισπράττει στο 70 με 80% αυτών που χρεώνονται στους λογαριασμούς. Το 70 με 80% των καταναλωτών πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και έρχομαι εγώ τώρα και σας λέω, όταν κάποιον δεν πληρώνει τον λογαριασμό της ΔΕΗ θα πρέπει να μην τον πληρώνουμε και εγώ και εσύ; Το ίδιο πράγμα είναι και με την άρδευση, απλά άλλη είναι η τακτική που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ στις κατοικίες για τα ρεύματα, ο δήμος Καβάλας το μόνο που μπορεί να κάνει είναι ότι δεσμεύει το ΑΦΜ του και ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες, πηγαίνει η οφειλή στην εφορία και ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες όπως γίνεται και με άλλες περιπτώσεις».

«Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας θα καλέσουμε εκπροσώπους από όλους τους συνδυασμούς θα τους δοθεί ο κανονισμός άρδευσης να τον μελετήσουν, εμείς από την πλευρά μας έχουμε προτάσεις για να αλλάξει ο κανονισμός άρδευσης και να επικεντρωθεί και στο συγκεκριμένο κομμάτι της εισπραξιμότητας, βλέπουμε τι κάνουν οι γύρω δήμοι, έχουμε μιλήσει με ανθρώπους από τους γύρους δήμους που έχουνε τα ίδια προβλήματα, θα τα βάλουμε κάτω και θέλουμε να προλάβουμε την τροποποίηση του κανονισμού πριν ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος που είναι 1/5/2024. Θέλω να πιστεύω ότι οι βελτιώσεις που θα κάνουμε θα βελτιώσουν κατά πολύ την εισπραξιμότητα, πέραν της εισπραξιμότητας θα βελτιώσουν και άλλα λειτουργικά πράγματα. Αυτή τη στιγμή ο κανονισμός άρδευσης του δήμου Καβάλας έχει μέσα προεδρικά διατάγματα από το 1957 και ισχύουν αυτά. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ο μεγάλος ενιαίος φορέας, οι μεγάλες ΔΕΥΑ που θα δημιουργηθούνε διαχείρισης των υδάτων, λέγεται ότι θα πάρουν και την άρδευση».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles