16.8 C
New York
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Μοναδική ευκαιρία να απαλλαγούμε από τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ που δημιουργεί πλειάδα προβλημάτων και δεν ωφελεί καθόλου τον Δήμο Καβάλας»

Τους λόγους για τους οποίους είναι αναφανδόν υπέρ της απορρόφησης της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ από το Δήμο Καβάλας στο πλαίσιο των προβλέψεων του νέου νόμου για τα νομικά πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις κοινοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κουνάκος. Ο ίδιος έχοντας εμπειρία από την εποχή της ΔΑΝΕΚ, του «πατέρα» της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ παρέθεσε μια σειρά επιχειρημάτων με τα οποία καταδείκνυε πως η λειτουργία της είναι ζημιογόνα για τον Δήμο και είναι μοναδική ευκαιρία να «απαλλαγούμε από αυτήν τη δομή η οποία δημιουργεί πλειάδα προβλημάτων στους καβαλιώτες και στον τόπο και δεν ωφελεί καθόλου τον Δήμο Καβάλας»

«Υπάρχουν υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία αυτού του μεγάλου Δήμου Καβάλας ο οποίος στέκεται καθημερινά στα προβλήματα που έχουν οι δημότες μας. Τα τελευταία 15 χρόνια οι δήμοι έχουν επιφορτιστεί με νέες αρμοδιότητες χωρίς να μεταφέρονται σε αυτούς και αντίστοιχοι πόροι και το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό. Το θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε και αλλάζει ουσιαστικά κατακερμάτιζε αρμοδιότητες σε επιμέρους νομικά πρόσωπα και σε κοινωφελείς επιχειρήσεις που υπήρχαν στο δήμο Καβάλας. Με το νέο πλαίσιο το νομικό αυτά ουσιαστικά παύουν να υπάρχουν. Στα πλαίσια αυτά γίνεται μία προσπάθεια η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ μας παρουσίασαν στοιχεία ότι η επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί χωρίς να επιβαρύνει το κόστος το λειτουργικό της. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; Αυτή είναι μια κοστοβόρος επιχείρηση που υπάρχει μόνο για να πληρώνει τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων, αυτό είναι το όφελος το οποίο έχουμε από το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο! Η παραγωγή του έργου είναι μη αξιολογήσιμο για τον Δήμο, μη ουσιαστικό, δεν παίζει εκείνο τον αναπτυξιακό που ο νομοθέτης προέβλεπε, να είναι εργαλείο αναπτυξιακό και να μπορεί να σταθεί δίπλα στο δήμο επικουρικά ώστε να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί προβλήματα».

«Ο Δήμος Καβάλας φρόντισε να δώσει σε αυτή την επιχείρηση περιουσιακά του στοιχεία, από την εποχή του Αθανασιάδη κατασκευάστηκε αυτό το τεράστιο κτίριο των 17.000 τετραγωνικών στο κέντρο της πόλης και αντί αυτό το τεράστιο κτίριο των 17.000 τ.μ. δομημένης επιφάνειας να φέρνει έσοδα στο δήμο Καβάλας και την επιχείρηση για να επιβιώνει, αντίθετα δεν μας προσφέρει κανένα όφελος παρά μόνο η λειτουργία της επιχείρησης που αναλώνεται στους μισθούς του προσωπικού. Όταν έχουμε μία επιχείρηση με 35 άτομα και έχουμε έναν γενικό διευθυντή, 7 διευθύνσεις και τμήματα για 35 άτομα καταλαβαίνετε ότι αυτό το λειτουργικό κόστος είναι τεράστιο, το λειτουργικό κόστος αγγίζει το 80% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης και αν δεν υπήρχε χρηματοδότηση από το δήμο Καβάλας δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Αλλά ο Δήμος Καβάλα τώρα έχει προβλήματα και οικονομικά σε πόρους αλλά και σε ανθρώπινους πόρους και νομίζω ότι είναι ευκαιρία τώρα αυτό το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό που υπάρχει στη ΔΗΛΩΦΕΛΕΙΑ να απορροφηθεί από το δήμο Καβάλας, να συμβάλει στο έργο το οποίο μέχρι σήμερα έκανε σε ότι αυτό αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο να συνεχιστεί και ελπίζω ότι θα μπορέσει να βοηθήσει το υπάρχον προσωπικό».

«Αυτό το κτίριο που σας ανέφερα θα έπρεπε να προσφέρει στο Δήμο 2 εκ. έσοδα το χρόνο, άρα σε μία πενταετία χρήσης θα είχαμε 10 εκ. έσοδα μόνο από τη λειτουργία των ορόφων της Δημοτικής Αγοράς. Τώρα είναι εδώ και χρόνια σταθερά περίπου 600 χιλιάρικα τα ενοίκια και 200.000 το πάρκινγκ των 300 θέσεων. Πάρκινγκ 300 θέσεων στεγασμένων δεν έχουμε άλλο στην Καβάλα, τα ανοιχτά πάρκινγκ των 90 θέσεων έχουν κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 400 και 500 χιλιάρικα! Είναι δυνατόν να έχουμε θέσεις στάθμευσης που σήμερα είναι τόσο πολύ αναγκαίες και εμείς να μην μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και να τις εκμεταλλευτούμε κατάλληλα σαν δημοτική επιχείρηση. Δε μπορεί να λειτουργεί μία επιχείρηση με ωράρια λειτουργίας δημοσίου υπαλλήλου, στις 10:00 κλείνει το πάρκινγκ και όποιος είναι μέσα δεν μπορούν να φύγουν και θα φύγουν την άλλη μέρα το πρωί».

«Αυτά τα ανέφερα συνεχώς στα Δ.Σ. της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ότι θα πρέπει να φτιάξουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε αυτά να λειτουργούν καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να απαλλαγούν από αυτά τα βάρη. Τι είναι αυτό το σύστημα να έχουμε 200 χιλιάρικα έσοδα που μέσα είναι και ο ΦΠΑ στα 200 χιλιάρικα και οι δαπάνες του προσωπικού, είναι μέσα και οι δαπάνες του εκσυγχρονισμού που κάνουμε κάθε λίγο και λιγάκι, αυτές τις πολυδιαφημιζόμενες μπάρες που πληρώνουμε και δεν έχουμε αποτέλεσμα. Εγώ αυτά είπα στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ότι είναι ευκαιρία να απαλλαγούμε από αυτήν τη δομή η οποία δημιουργεί πλειάδα προβλημάτων στους καβαλιώτες και στον τόπο και δεν ωφελεί καθόλου τον Δήμο Καβάλας».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles