3.4 C
New York
Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, 2024

Buy now

«Λύση για το Κυπριακό δεν θα βρεθεί, η Τουρκία θα τορπιλίσει ξανά τον διάλογο»

Τις συγκλονιστικές στιγμές της Κυπριακής τραγωδίας από την εισβολή του 1974 περιγράφει το βιβλίο «Όταν η Κύπρος εάλω»  του δημοσιογράφου και συγγραφέα Τάσου Παπαδόπουλου. Ο ίδιος ο Τάσος Παπαδόπουλος μίλησε στον Alpha Radio σε μία μεγάλη συνέντευξη, για τα πρόσωπα που τον σημάδεψαν, το ρόλο των στρατιωτικών στην Ελλάδα εκείνες τις κρίσιμες ημέρες, τις ανθρώπινες τραγωδίες στη Μεγαλόνησο αλλά και γιατί σήμερα είναι δυσκολότερο από ποτέ να βρεθεί μία λύση στο Κυπριακό.

«Στο βιβλίο μου για την Κύπρο όλοι όσοι μιλάνε στο βιβλίο είναι συνεντεύξεις που έχω πάρει που έχω πάρει μαζί τους οι οποίες χρονολογούνται 25 με 30 χρόνια πριν, είναι όλοι οι πρωταγωνιστές και από τις δύο πλευρές και από τον Ελλαδικό και από τον Κυπριακό χώρο και από τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα του Ιωαννίδη, αλλά και ανθρώπους του Ιωαννίδη και ανθρώπους που λειτούργησαν υπέρ του πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου. Μου μίλησαν οι αδελφοί Παλαίνη, Αριστείδης και Χαράλαμπος που ήταν τα πρωτοπαλίκαρα του Ιωαννίδη, ο ένας ήτανε αυτός που είχε τα πιστόλια στο ζωνάρι και ο άλλος ήτανε ο σύμβουλος και ο άνθρωπος που μιλούσε με όλες τις μονάδες για να κρατηθούν κάτω από την επιρροή ενός επίορκου, ενός ανθρώπου που ήταν ταξίαρχος και έδινε διαταγές σε στρατηγούς».

«Το βιβλίο αυτό περιέχει και μία συγκλονιστική καταγραφή μιας γυναίκας η οποία είχε ένα παιδί δύο ετών στην αγκαλιά της και που είδε με τα μάτια της την απόβαση γιατί είχε αγοράσει μόλις ένα διαμέρισμα απέναντι από το σημείο της εισβολής! Πιάστηκε αιχμάλωτη, ήταν η γυναίκα του Πάτροκλου Σταύρου υπουργού παρά τω προέδρω του Μακαρίου και αυτή η γυναίκα μας λέει πως αιχμαλωτίστηκε και πώς διεσώθη και μας περιγράφει μία ιστορία που τη βλέπουμε αυτή τη στιγμή στη Φαμαγκούστα να παίζεται. Περιγράφει πως κάτι αγγλίδες πήγαν να της πάρουν το παιδί, πως το κράτησε και πως κατάφερε να μπει μέσα σε ένα αγγλικό ελικόπτερο και να ξεφύγει από τους κατακτητές την ώρα που αυτοί είχαν γεμίσει τους δρόμους γύρω με πτώματα ελληνοκυπρίων. Η σειρά εκείνη έχει πράγματι μια καταγραφή γεγονότων που συνέβησαν στην πραγματικότητα, αν διαβάσει κανείς το βιβλίο και πάρει το qr που υπάρχει μπορεί να δει και τηλεοπτικά την συνέντευξη αυτή με τη γυναίκα, θα δει πως έζησαν αυτοί οι άνθρωποι μέχρι τον Σαμψών που μου μιλάει, πως ανέλαβε ο πρόεδρος των 8 ημερών, πως του πούλησαν Ένωση αυτοί οι επίορκοι στρατιωτικοί που έκαναν το πραξικόπημα και από την άλλη πλευρά ακούμε και βλέπουμε και τον Λυσσαρίδη και τον Πάτροκλο Σταύρου, πως διεσώθη ενώ τον κυνηγούσαν οι πραξικοπηματίες

«Υπάρχουν αποσπάσματα τι λένε οι επίορκοι αξιωματικοί, από τον Μπονάνο μέχρι το Γαλατσάνο και από τον λεγόμενο πρωθυπουργό τότε τον Ανδρουτσόπουλο, οι οποίοι μας λένε άρες μάρες κουταμάρες, για να καταλάβετε με πόση επιπολαιότητα ενήργησαν. Οι άνθρωποι που έκαναν νταηλίκια και λέγανε θα κάνουμε πόλεμο και είμαστε δυνατότεροι από την Τουρκία, όταν ήρθε ο Καραμανλής έλεγαν δεν μπορούμε να κάνουμε πόλεμο γιατί είμαστε μακριά. Αυτό που είπε ο Καραμανλής δεν το είπε τυχαία, θα δείτε ντοκουμέντα μέσα πώς τεκμηριώνεται και πως εμπόδισαν τον Καραμανλή να στείλει στρατό στην Κύπρο ο Μπονάνος, ο Γαλατσάνος κτλ. Όταν το διαβάζει κανείς τον πιάνει μία πίκρα για το πως αυτοί οι άνθρωποι ανέλαβαν την εξουσία διά της βίας και πως αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν με τον τρόπο που ενήργησαν κατάφεραν να έχουμε ένα 38% της Κύπρου να έχει καταληφθεί και 50 χρόνια να μην έχει δοθεί καμία λύση στο πρόβλημα και ούτε φαίνεται γιατί οι Τούρκοι ενεργούν ως κατακτητές και μας το λένε κάθε τρεις και λίγο, να μην έχουμε αυταπάτες».

«Το βιβλίο μας βοηθά να μάθουμε πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε με έναν τρόπο πολύ εύκολο να τον κατανοήσει και ο τελευταίος αναγνώστης, να είναι μια καταγραφή για τους μελλοντικούς ερευνητές. Έχω ζήσει στην Κύπρο, έχω πάει ως διευθυντής σε διάφορα μέσα, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και έχω βιώσει από κοντά το πρόβλημα, τον πόνο, όλη την κατάσταση αυτή. Πρωτοξεκίνησα όταν ήμουνα στην ΕΡΤ νεαρός τότε που άρχισα να έχω συναλλαγή με το ΡΙΚ και πήγα το 75’ βλέποντας μια πόλη διχοτομημένη όπως η Λευκωσία. Οι νεαρότεροι είναι προσαρμοσμένοι να ζήσουν στο διχοτομημένο νησί τους, στο λαβωμένο νησί τους, που έχει υπό κατοχή ένα κομμάτι του εδώ και 50 χρόνια. Η νέα γενιά δεν έχει τις προσλαμβάνουσες της παλιότερης γενιάς και λυπάμαι για αυτό γιατί φταίνε για αυτό και οι πολιτικοί και η παιδεία και οι οικογένειές τους, γιατί δεν μεταλαμπάδευσαν στα παιδιά τους αυτά τα θέματα όπως τα βίωσαν».

«Έχει διάφορα στοιχεία το βιβλίο, οι απώλειες ήταν πάρα πολύ σημαντικές, πάνω από το 50% της οικονομίας της Κύπρου και έχει όλα τα στοιχεία αυτά που κανείς μπορεί μέσα από αυτά να διαμορφώσει μία συνολική άποψη τι συνέβη το 74. Το βιβλίο εξετάζει την τραγωδία αυτή από όλες τις πτυχές του, την ανθρώπινη, την οικονομική, την πολιτική, την γεωστρατηγική αλλά και την στρατιωτική μέσω των επιχειρήσεων. Όταν ξεκίνησε η εισβολή οι άνθρωποι της χούντας και κυρίως οι πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος έλεγαν ότι κάνανε άσκηση οι Τούρκοι εκεί, έλεγαν ότι μπλοφάρουν οι Τούρκοι, διάφορα πράγματα τα οποία δείχνουν ή το βαθμό της προδοσίας ή το βαθμό της ηλιθιότητας. Εγώ ήμουν μικρός, ήμουν στην Ελλάδα και μόλις είδα ότι έγινε το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου σαν τρελός προσπαθούσα μέσω ξένων σταθμών να μάθω τι συνέβη. Αυτοί ήταν τόσο άσχετοι; Παρουσιάζω και ντοκουμέντα της ΚΥΠ που τους πληροφορούσε από τις 15 του μηνός και ύστερα, την τελευταία εβδομάδα πριν την εισβολή τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι, πως κινούνται στη Μερσίνα, πως κινούνται στα Άδανα, είχαν πλήρη ενημέρωση και τα αγνόησαν όλα! Τι ρόλο έπαιξαν, τι είχαν στο μυαλό τους, ούτε οι Τούρκοι δεν θα έκαναν αυτά τα πράγματα!».

«Ξεχωρίζω από όλες την συνέντευξη του Σαμψών, την αφήγηση της Μαρίας Σταύρου με το παιδί στην αγκαλιά πως σώθηκε μπαίνοντας σε ένα γκρουπ Άγγλων για να μη καταλάβουν ότι είναι Κύπρια και πως κατέστρεψε σε μια πρόχειρη τουαλέτα. Πράγματα που ακούγονται τραγικά για μία χώρα που ζει με ασφάλεια, εγώ επειδή τα είδα με τα μάτια μου όταν πήγα στο 75 τα έχω βιώσει όλα αυτά τα πράγματα. Όταν πήγα για πρώτη φορά στα κατεχόμενα και τράβηξα φωτογραφίες και βρήκα και υλικό και έγγραφα δύο ολοσέλιδα στην «Καθημερινή» και στην Κύπρο τα αναδημοσίευσαν αυτούσια, τότε αρρώστησα με έπιασε η ψυχή μου με ότι συνέβη στο νησί αυτό».

«Λύση δε θα βρεθεί, η Τουρκία θα τορπιλίσει ξανά τον διάλογο, οι λύσεις είναι επώδυνες, κάποιες είναι και επικίνδυνες για την ελεύθερη Κύπρο και επειδή η Κύπρος κατάφερε να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει μία υποτυπώδη ασφάλεια αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι οι Τούρκοι ζητάνε μέσω της λύσης στην ουσία να έχουνε υπό την άμεση επιρροή τους και το νότο μέσω των τουρκοκυπρίων που είναι απόλυτα όργανα τους γιατί αυτοί που θα εμφανιστούν ως τουρκοκύπριοι θα είναι Τούρκοι στην ουσία. Οι έποικοι είναι 4 φορές πάνω από τους τουρκοκύπριους σήμερα, για αυτό μία λύση πια δεν είναι εφικτή».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles