20.6 C
New York
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Ξεπροβάλει μία ευκαιρία, να διαπραγματευτούμε μία καλύτερη θέση για την πανεπιστημιούπολη της Καβάλας»

Η Καβάλα έχει μια μοναδική ευκαιρία να διαπραγματευτεί το τι θα πάρει και τι θα κρατήσει ή τι θα… αναπτύξει από την σύμπραξη της με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο επεσήμανε μιλώντας στον Alpha Radio ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κωστής Σιμιτσής. Ο ίδιος μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και πρότεινε να πιέσουμε για την δημιουργία ενός οικονομικού πανεπιστημίου στην Καβάλα που και περισσότερες σχολές θα έχει από τις 2 σχολές οικονομίας που έχουμε σήμερα και περισσότεροι φοιτητές θα έρθουν στην πόλη.

«Έβαλα αυτό τον τίτλο τον ελαφρά προβοκατόρικο «Σιγά μην κάνουν μάγκες τους καθηγητές» σας το λέω με ειλικρίνεια ότι την άκουσα ο ίδιος το 1977 όταν τότε είχε γίνει μία σύσκεψη στο δημαρχείο, επί Τσολάκη, με πρωτοστάτη τον νεαρό τότε Μητροπολίτη ΦΝΘ Προκόπιο που ήταν ορεξάτος να τρέξει για τα θέματα του τόπου και μέχρι να φύγει από αυτό τον τόπο έτρεχε για τα θέματα της Καβάλας. Τότε είχε τεθεί ένα ζήτημα γιατί το Δημοκρίτειο ήταν ακόμα καινούργιο και είχε μόνο τη Νομική και την Πολυτεχνική, άρα χωρούσε η ιατρική σε εμάς γιατί είχαμε καλό νοσοκομείο και ιατρικές εγκαταστάσεις δηλαδή με τις υπόλοιπες πόλεις της περιφέρειας μας εμείς πλεονεκτούσαμε και μπορούσε να γίνει εδώ πανεπιστημιακή ιατρική σχολή. Όλοι στη σύσκεψη υπερθεμάτιζαν ότι πρέπει να γίνει και έγινε μία επιτροπή αγώνα με επικεφαλής το Μητροπολίτη και τον Δήμαρχο και λύθηκε η σύσκεψη και όταν κατέβαιναν τις σκάλες άκουσα κάτι γιατρούς που είχαν λάβει μέρος να λένε «Σιγά μην κάνω μάγκες τους καθηγητές», άρα κάποιοι δεν θέλανε να έρθει η ιατρική σχολή εδώ γιατί θα χάνανε κάτι από την δουλειά τους, αν ερχόντουσαν πανεπιστημιακοί γιατροί. Βεβαίως λύση υπήρχε, στην Κομοτηνή οι καθηγητές της Νομικής μέχρι πρόσφατα απαγορευόταν να ασκήσουν το επάγγελμα στην δικαστική περιφέρεια του εφετείου Θράκης, και ύστερα από 50 χρόνια με το πανεπιστήμιο σταμάτησε ο αποκλεισμός, εκείνο θα μπορούσε μεταβατικά να γίνει εκείνα τα χρόνια στην ιατρική σχολή της Καβάλας που έμεινε όνειρο άπιαστο».

«Τι είχαμε αντί για την ιατρική; Είχαμε τα ΚΑΤΕΕ, που ήταν ένα ασήμαντο δωράκι, ασχέτως του πως μετεξελίχθησαν και από τότε υποβαθμίστηκε πάρα πολύ το ζήτημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Καβάλα. Έπειτα έγιναν τα ΤΕΙ, τα ΤΕΙ αργότερα ανωτατοποιήθηκαν και έγιναν ΑΤΕΙ το 2001 και κάποια στιγμή καταργήθηκαν τα ΤΕΙ που ήταν ίσως λάθος όσον αφορά την τεχνολογική εκπαίδευση και έχουμε πλέον μόνο πανεπιστήμια και η ερώτηση είναι η εξής, τι κέρδισε άραγε η Καβάλα από την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ και την ένταξη του δικού μας ΤΕΙ στο ΔΙΠΑΕ; Είτε μείνουμε στο ΔΙΠΑΕ, είτε πάμε στο ΔΠΘ, για τους Καβαλιώτες ξεπροβάλει μία ευκαιρία, να διαπραγματευτούμε μία καλύτερη θέση για την πανεπιστημιούπολη της Καβάλας. Οι Δραμινοί ας διαπραγματευτούν για την Δράμα αν και νομίζω ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα πρέπει να την επικρατήσει εδώ και πρέπει να κρατήσουμε όσο γίνεται κοινή στάση απέναντι σε αυτό το μείζον ζήτημα».

«Τα παλαιά τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών σήμερα υπόκεινται στην Θεσσαλονίκη, είναι κάτι -όχι επιστημονικά- όμως διοικητικά είναι κάτι υποδεέστερο, θα ήθελα να παλέψουμε για μία σχόλη Οικονομικών επιστημών και να είναι αυτόνομο, να έχει έδρα την Καβάλα, μπορούμε να το παλέψουμε με το ΔΙΠΑΕ και το ΔΠΘ; Επίσης δόθηκαν δύο δωράκια στην Καβάλα όταν μπήκε στο πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη, το Ινστιτούτο πετρελαίου που λειτουργεί και το Ινστιτούτο τουρισμού και φιλοξενίας, γιατί δεν το ανέλαβε κάποιος καθηγητής εδώ στην Καβάλας, γιατί δεν έχει έδρα στην Καβάλα; Το ακαδημαϊκό κριτήριο θα μας το ερμηνεύσουν οι ακαδημαϊκοί, χρειαζόμαστε μία σχολή Οικονομικών επιστημών και τι περιεχόμενο σπουδών θα έχει αυτή η σχολή; Εγώ θα έλεγα ναι γιατί είναι σχολές που έχουν μεγάλη ζήτηση, άρα θα έρχονται εδώ παιδιά, η σχολή θα έχει περισσότερα τμήματα και περισσότερους φοιτητές».

«Το σύνολο των εγκαταστάσεων επάνω έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα συντήρησης, χρήματα δόθηκαν και η δική μας περιφέρεια χρηματοδότησε αφειδώς και συνεχίζει να το κάνει και ο νέος περιφερειάρχης θα ενισχύσει και αυτός την πανεπιστημιούπολη Καβάλας, πριν από αρκετά χρόνια ο Γιαννακίδης το ξεκίνησε έδωσε 10 εκατομμύρια τότε για τον μηχανολογικό εξοπλισμό, αργότερα ο Μέτιος έδωσε 7 εκατομμύρια  για να γίνουν εγκαταστάσεις και ήδη νομίζω προχωράει η υπόθεση του κτιρίου της βιβλιοθήκης που είχε σοβαρά προβλήματα. Εάν λειτουργήσει πλήρως η πανεπιστημιούπολη Καβάλας τα κτίρια δεν φτάνουν, αυτό σημαίνει ότι ανακύπτει μία ανάγκη να αρχίσουμε σιγά-σιγά το πανεπιστήμιο να εισχωρήσει στην πόλη, ίσως κάποιο κτίριο θα μπορούσε να το πάρει η πανεπιστημιούπολη Καβάλας. Υπάρχουν κι άλλα κτίρια μέσα στην πόλη που θα μπορούσαμε να αποκτηθούν από το Υπουργείο Παιδείας για να στεγάσουν σχολές και υπηρεσίες της πανεπιστημιούπολη Καβάλας, όπως γίνεται στο εξωτερικό».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles