16.8 C
New York
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Έγινε η πληρωμή της βασικής ενίσχυσης του 70% στα κρυφά, κανείς δε ξέρει τι έχει πληρωθεί!»

Την έλευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ή ακόμα και του Πρωθυπουργού, ώστε να δοθούν απαντήσεις για την νέα απώλεια που είδαν στα εισοδήματά τους στην πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης, αλλά και λύσεις ώστε να μην χαθεί η κτηνοτροφία στην περιοχή μας, ζήτησαν από την Κομοτηνή οι κτηνοτρόφοι όλης της Περιφέρειας ΑΜΘ, οι οποίοι πραγματοποιήσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα της Περιφέρειας το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει σχετικά ο «Παρατηρητής της Θράκης» το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζουν για την μείωση της επιδότησης, είναι το θέμα της κατανομής των βοσκοτόπων, ένα πρόβλημα που έρχεται από το 2014 και παρά τις υποσχέσεις για την υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων, ώστε να λυθούν οι αδικίες στην κατανομή, αυτά βρίσκονται ακόμα στα σπάργανα.

Σε συνδυασμό με τα λάθη που έγιναν στην εκπόνηση της νέας ΚΑΠ, που ξεκινά να ισχύει από φέτος, οι κτηνοτρόφοι είδαν τις επιδοτήσεις τους σημαντικά μειωμένες, στο 70% που δόθηκε στο τέλος του Οκτωβρίου, ενώ ανησυχούν ότι και τα υπόλοιπα θα δουν σημαντικές μειώσεις, θέτοντας εν αμφιβόλω την ίδια την ύπαρξή τους, με την πρώτη σε κάποιες περιπτώσεις να είναι πολύ υψηλή. Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Σάκη Κοσουτζή, η απώλεια φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις και το 80 με 85%.

Οι κτηνοτρόφοι έθεσαν αυτές τις ανησυχίες και στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, ο οποίος βρισκόταν στο χώρο, με πολλούς να εκφράζουν την άποψη πως οι διεκδικήσεις για την κτηνοτροφία στην Περιφέρεια ΑΜΘ δεν ήταν αρκετά έντονες, αφήνοντάς τους με μεγάλα προβλήματα.

Στάθηκαν δε στην καθυστέρηση στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων για τα βοσκοτόπια, που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια αλλά  διαδοχικές καθυστερήσεις, όχι πάντα από την πλευρά της Περιφέρειας, τους άφησε έκθετους.

Αισθάνονται όμως ότι αδικούνται σε σύγκριση και με τους συναδέρφους τους στην υπόλοιπη χώρα, οι οποίοι ευνοήθηκαν περισσότερο από την τεχνική λύση για τα βοσκοτόπια, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται τόσο και από τις αλλαγές στην ΚΑΠ. Για τα προβλήματα αυτά μίλησε στον Alpha Radio ο  πρόεδρος του συλλόγου των κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος.

«Θα ήθελα να μας αποκαλείτε επιχειρηματίες γιατί είναι πολύ πιο πιασάρικο, ακούγεται πολύ πιο ωραία γιατί σε όλα έχουμε υποχρεώσεις επιχειρηματιών αλλά όταν έρχεται η ώρα να αντιμετωπιστούμε την Ελληνική Πολιτεία μας αντιμετωπίζουν σαν επαγγελματίες τρίτης κατηγορίας. Αυτό που έγινε με την δική μας πληρωμή αν είχε γίνει με βουλευτές, δικηγόρους ή άλλους κλάδους επιστημονικούς θα είχε γίνει χαμός. Έγινε μια πληρωμή στα κρυφά, κανείς δε ξέρει τι έχει πληρωθεί, είναι η πληρωμή της βασικής ενίσχυσης του 70% σύμφωνα με το καινούργιο στρατηγικό σχέδιο 2023-27 για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει ότι έχουν γίνει όλα λάθος, δεν μας άκουγε κανένας εδώ και 3 χρόνια, ενώ σχετίζεται άμεσα με τις χρηματοδοτήσεις του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής ανάπτυξης. Γιατί ξέρετε από αυτά τα λεφτά δεν παίρνουν μόνο οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες αλλά οι γύρω από την κτηνοτροφία και τη γεωργία με τα διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα, με Leader, ακόμη και με δρόμους που αντι να φτιάχνονται μέσα στα χωράφια φτιάχνονται μέσα στα χωριά! Για την Ε.Ε. ύπαιθρος δεν είναι μόνο ο πρωτογενής τομέας, ύπαιθρος θεωρείται και όλη η ύπαιθρος της χώρας και αυτά τα χρήματα είναι πολύ σοβαρά και δεν πρέπει να πηγαίνουν λάθος, να πηγαίνουν και σε άλλες δράσεις αλλά κυρίως στους ανθρώπους που ζουν στην ύπαιθρο.

«Αυτό το οποίο έχει γίνει το 2015 ήτανε να μας δώσουν ένα χαρτάκι που έλεγε για 5 χρόνια κάθε χρονιά θα πάρεις αυτά και ήτανε κάτι το οποίο σε προετοιμάζει, έκανες τον προϋπολογισμό σου, και πορευόσουν με σταθερά βήματα. Τώρα δεν υπήρχε τίποτα, ενώ υπάρχουνε τέσσερα χρόνια σύγκλησης των ενισχύσεων, όλα έχουν γίνει εν κρυπτώ, κάποιοι λένε ότι το Υπουργείο λέει ότι φταίει ο ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί έκανε λάθη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ λέει εμάς μας στείλατε τόσα χρήματα αυτά αποφασίσετε εσείς και εμείς τι φταίμε ; Και όταν μαλώνουν οι μεγάλοι την πληρώνουν τα βατράχια, έτσι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες είδαν πολύ μειωμένα ποσά. Στον καθένα είναι διαφορετικά γιατί το πόσο βγάζει ο καθένας στο στρέμμα των βοσκοτόπων, των αροτραίων ή των δενδροκαλλιεργιών που έχει, είναι με τα ιστορικά του δικαιώματα. Έχουμε ένα στρεβλό σύστημα στο οποίο εσείς μπορεί να παίρνετε στο στρέμμα 30 ευρώ 100 ευρώ 500 ευρώ και εγώ μπορεί να παίρνω 5, 10 ή 1.000, δεν υπάρχει αναλογικότητα.

«Εμείς αυτό ζητάμε τόσα χρόνια τα χρήματα να πηγαίνουν επικαιροποιημένα σε αυτούς που δουλεύουν φέτος, την φετινή χρονιά που ξεκινά με τα ζώα και τα χωράφια. Πως είναι δυνατόν να πηγαίνουν σε ανθρώπους που ήταν πριν από πολλά χρόνια ή που έχουν βοσκοτόπια χωρίς ζωικό κεφάλαιο, χωρίς τίποτα. Μετά το 2021 δεν τους ζητούσαν τίποτα, μόνο ένα ενοικιαστήριο για τα βοσκοτόπια, και με το 1/16 του ζωικού κεφαλαίου ενός κανονικού κτηνοτρόφου μπορείς να ενεργοποιήσεις τα ίδια στρέμματα βοσκοτόπια και να πάρεις τις ενισχύσεις. Είναι πράγματα αστεία που δεν τα φτιάξαμε εμείς».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles