16.8 C
New York
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Η συνδρομή των αναπτυξιακών οργανισμών δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως τόσο τραγική, δίνουν λύση σε ένα πρόβλημα»

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών δόμησης που με την έντονη οικοδομική δραστηριότητα πιέζονται όλο και περισσότερο αδυνατώντας συχνά να ανταποκριθούν είναι το βασικό ζητούμενο της 5νθήμερης απεργίας των μηχανικών του δημοσίου έχουν προαναγγείλει εβδομάδα κινητοποιήσεων από την Δευτέρα 13 έως την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου επεσήμανε το μέλος της διοίκησης του ΤΕΕ ΑΜ Απόστολος Παυλίδης. Ο κ. Παυλίδης μιλώντας στον Alpha Radio ανέλυσε την παρούσα κατάσταση τόσο πανελλαδικά όσο και στην Καβάλα, επικεντρώνοντας στο πρόβλημα της Θάσου.

«Οι μηχανικοί του δημοσίου έχουν προαναγγείλει εβδομάδα κινητοποιήσεων από την Δευτέρα 13 έως την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου και διεκδικούν καλύτερη στελέχωση και λειτουργία των υπηρεσιών δόμησης και των τεχνικών υπηρεσιών. Ζητούν δηλαδή διενέργεια προσλήψεων μηχανικών διπλωματούχων όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων προκειμένου οι υπηρεσίες δόμησης να λειτουργούν και προβλεπόμενα και ουσιαστικά, να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Επίσης διεκδικούν τον εξοπλισμό των υπηρεσιών, υπάρχουν περιπτώσεις όπως υποστηρίζουν όπου δεν έχουνε κάποια βασικά εργαλεία για να μπορέσουν να είναι αποτελεσματικοί στη δουλειά τους και έχουν και κάποια οικονομικά ζητήματα που τους απασχολούν».

«Σε ότι αφορά την στελέχωση των υπηρεσιών δόμησης είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν απασχολεί μόνο τους μηχανικούς του δημοσίου, αλλά όλους τους μηχανικούς και τους πολίτες, είναι γνωστά τα προβλήματα ειδικά στην περιοχή μας με αυτό το οποίο συμβαίνει στην υπηρεσία δόμησης Θάσου, που ξέρετε ότι δεν έχει επάρκεια στελέχωσης για να λειτουργεί αποδοτικά οπότε η υποστελέχωση και σε αυτή την περίπτωση είναι δεδομένη, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο οφείλει η πολιτεία να το αντιμετωπίσει με κάθε πρόσφορο τρόπο. Οι προσλήψεις είναι μία διαδικασία που καθυστερεί, έχει τοποθετηθεί σε αυτό και ο δήμαρχος Θάσου που εξήγησε πως η διαδικασία των προσλήψεων που έγιναν δεν οδήγησε τελικά στην αποτελεσματική στελέχωση των υπηρεσιών γιατί οι προσληφθέντες έκαναν χρήση των δικαιωμάτων που είχαν από τη νομοθεσία, επιστρέφοντας στους τόπους τους και αυτό δε βοήθησε».

«Υπάρχει λύση του προβλήματος με την προοπτική των αναπτυξιακών οργανισμών, το έχουμε δει στην περιοχή μας επίσης να συμβαίνει στην περίπτωση του δήμου Νέστου όπου με τη χρήση του εργαλείου του αναπτυξιακού οργανισμού κατάφερε ο δήμος Νέστου και έχει συστήσει υπηρεσία δόμησης με τα όποια προβλήματα φυσικά αντιμετώπισε στη διαδικασία αυτή και το ίδιο είναι σε εξέλιξη και στο δήμο Θάσου. Να πούμε ότι η ομοσπονδία τους είναι δεν είναι υπέρ αυτής της τακτικής, θεωρεί ότι δεν πρέπει να εκχωρούνται αρμοδιότητες του δημοσίου στους αναπτυξιακούς οργανισμούς. Βεβαίως την διοικητικη τελική πράξη θα την υπογράψει κάποιος από τους μόνιμους υπαλλήλους. Στο δήμο Νέστου λειτουργεί κανονικά και αυτό επιδιώκεται να γίνει και για το δήμο Θάσου.

«Δεν παιρνω θέση απλά το αναφέρω γιατί απευθυνόμαστε σε κοινό το οποίο δεν είναι όλοι μηχανικοί του δημοσίου ή οι μηχανικοί ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι και πολίτες, επενδυτές κτλ οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα αγωνιούν για όλα όσα τρέχουν, δεν είναι μόνο οι άδειες, είναι τα εκτός σχεδίου δόμησης, τα έχουμε πει κατά καιρούς, διάφορα ζητήματα που για να προχωρήσουν πρέπει να υπάρχει επαρκής στελέχωση. Εδώ είναι διαφορετικές οι προσεγγίσεις και αν θέλετε την προσωπική μου άποψη εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε χρήση των εργαλείων αυτών γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Ασφαλώς και το υποστηρίζουμε και θέλουμε να γίνει έτσι αλλά όταν βλέπουμε τη δυσκολία και τη χρονοκαθυστέρηση στην υλοποίηση τους δεν πρέπει να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια ή να λέμε ότι αυτό είναι πρόβλημα και τελείωσε, είναι κατάσταση προβληματική και δεν θα προχωράει, πρέπει να βρεθεί τρόπος να προχωρήσει!

«Πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην πραγματικότητα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση για προσλήψεις, αλλά θέλει και να δίνουμε απάντηση στους πολίτες που έχουν σοβαρό πρόβλημα, οι δημόσιες υπηρεσίες υπηρετούν τον πολίτη και τις ανάγκες του. Τώρα δεδομένων των προθεσμιών που τρέχουν κάθε φορά και τώρα έχουμε και την εκτός σχεδίου δόμηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, άρα εάν δεν εκδοθούν ή προεγκρίσεις δεν έχει ο άλλος το δικαίωμα στην δόμηση, εκεί πρέπει η πολιτεία κάπως να απολογηθεί, επομένως το να περιμένουμε τις προσλήψεις που θα γίνουν μέχρι το Μάρτιο αποκλείεται αυτό να συμβεί ρεαλιστικά μιλώντας, άρα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Οι άλλες λύσεις δηλαδή θέλω να πω ότι δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως τόσο τραγικές, δίνουν λύση σε ένα πρόβλημα που παραμένει και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσλήψεις».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles