19 C
New York
Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024

Buy now

«Η δικηγόρος που επιλέχθηκε ήταν ειδική συνεργάτης και στη θητεία της κ. Τσανάκα για να διορθώσει το κτηματολόγιο»

Με την προθεσμία που έχει δώσει η κυβέρνηση για την δήλωση όλης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας στο κτηματολόγιο να πιέζει, η αντιπολίτευση στρέφει τα πυρά της στην διοίκηση του δήμου Καβάλας καταλογίζοντας της καθυστέρηση στην διαδικασία. Για το ζήτημα αυτό καθώς και για την έμπειρη νομικό που ανέλαβε ως εξωτερική συνεργάτης να φέρει την διαδικασία εις πέρας μίλησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Μαμτσαδέλης.

«Σχετικά με το κτηματολόγιο οι καταγραφές και μαζί τα λάθη ξεκινούν από το 2005, από αυτούς που δε τα δήλωσαν σωστά ή και καθόλου. Άρα την ευθύνη για το ότι δεν είναι δηλωμένη όλη η περιουσία του δήμου την έχουμε όλες οι διοίκηση ανεξαιρέτως στο μέτρο που τους αναλογεί, από αυτούς που δεν τα δήλωσαν σωστά μέχρι και από αυτούς που θα αφήσανε μέχρι σήμερα. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι δήμοι γιατί δεν είναι όλες οι περιπτώσεις εύκολες πρώτον και δεύτερον δεν υπάρχουνε οι υπάλληλοι για να διεκπεραιώσουν αυτές τις υποθέσεις. Η νομική υπηρεσία του δήμου για παράδειγμα δεν έχει την δυνατότητα να διεκπεραιώσει όλες αυτές τις υποθέσεις, και λίγα λίγα να τα έκανε αλλά και πάλι θα απαιτούνταν λόγω του ιδιαιτερότητας ορισμένων περιπτώσεων μία εξωτερική συνεργασία. Η δικηγόρος που επιλέχθηκε ήταν ειδική συνεργάτης και στη θητεία της κ. Τσανάκα για να διορθώσει το κτηματολόγιο του δήμου και να δηλώσει όλη την περιουσία του δήμου, καθώς έχει αυτή την γνώση για τις ανοικτές υποθέσεις του δήμου.

«Η ίδια απεφάνθη ότι θα προλάβει τις προθεσμίες η οποία όμως έχει πολλά παραθυράκια και δεν αφορά μόνο την περιουσία του δήμου αλλά και την ιδιωτική. Μπορείς π.χ. να ζητήσεις την αυτούσια παράδοση του ακινήτου ή ακόμα και χρήματα για το ακίνητο το οποίο δεν δηλώθηκε στο όνομά σου αρκεί αυτό το ακίνητο να μην έχει πουληθεί. Αυτό ισχύει και για τους δήμους και για τους ιδιώτες. Λήγει η προθεσμία, είναι κάτι που έχει γίνει σε πολύ μικρές περιοχές όπως στον Ξεριά, να κλείσει δηλαδή το κτηματολόγιο, δεν έχει γίνει όμως σε αστικά κέντρα και δεν έχει γίνει στο βαθμό που θα γίνει τώρα, να κλείσει προγράμματα σε πολλές πόλεις. Ο νόμος προβλέπει και τι γίνεται μετά το κλείσιμο του κτηματολογίου αλλά επειδή τώρα θα κλείσουν τα περισσότερα προγράμματα του κτηματολογίου, δε ξέρουμε τι αποφάσεις θα βγουν και τι διορθώσεις θα γίνουν σε 2-3 χρόνια. Καλώς λέει η αντιπολίτευση ότι αργήσαμε αλλά να κάνουμε και λίγο αυτοκριτική, γιατί αυτά τα πράγματα δε διορθώθηκαν επί διοίκησης του κ. Σιμητσή ή της κ. Τσανάκα;».

Το δίκτυο προέδρων των δημοτικών συμβουλίων

«Τον Μάιο ξεκίνησε από εμάς μία πρωτοβουλία με την βοήθεια και των υπαλλήλων του δήμου Καβάλας, έστειλα μια επιστολή σε όλους τους δήμους, η σκέψη ξεκίνησε γιατί ένας νόμος ή κανονισμός μπορούσε να εφαρμοστεί με δύο τρόπους, αυτό έγινε σε διάφορους δήμους και η αποκεντρωμένη έβγαζε και τις δύο αναγνώσεις σωστές. Αυτό ηταν πρόβλημα εφαρμογής του νόμου που μπορεί να δημιουργήσει άλλα θέματα, αυτό αναφέρθηκε και στην πρώτη ολομέλεια των προέδρων των Δ.Σ. όπου το αντιμετώπισαν πολλοί συνάδελφοι. Έτσι σκεφτήκαμε ότι δεν υπάρχει ένα όργανο συζήτησης, όχι απαραίτητα θεσμοθετημένο με καταστατικό και επειδή δεν υπήρχε έκανα μία προσπάθεια, έστειλα επιστολή σε όλους τους δήμους και ζήτησαν να την προωθήσουν στους προέδρους τους για να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο δίκτυο. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, από το 332 δήμους, απάντησαν πάνω από 200. Κάναμε κάποιες τηλεδιάσκεψεις και καταλήξαμε στην συνάντηση δια ζώσης στον Άγιο Δημήτριο Αθηνών. Ήθελα να γίνει στην Καβάλα αλλά ήταν πολύ δύσκολο για τους περισσότερους, το ευτυχές είναι ότι από εκείνη την περιοχή ακριβώς εκλέγεται και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα αυτά ο κ. Σπανάκης. Αυτό έπαιξε έναν ρόλο γιατί ο άνθρωπος ήρθε 3 ώρες και μας άκουσε όλους. Οι συμμετοχές ήταν από όλη την Ελλάδα, ακόμη και από ακριτικά νησιά».

«Είναι αρκετά τα θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε σε αυτό το δίκτυο και τα οποία λύνοντάς τα θα αναβαθμίσουμε και την θέση του δημοτικού συμβουλίου και την εξωστρέφειά του προς την κοινωνία. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν πρότυπο κανονισμό λειτουργίας που είναι στη διαβούλευση με το υπουργείο και με την ΚΕΔΕ, εκεί θα καταλήγαμε να τον διαβουλευτούν όλοι πλην των προέδρων, αυτών δηλαδή που θα τον εφαρμόσουν. Τώρα όμως με αυτή την προσπάθεια που κάνουμε έχουμε ανοικτή επικοινωνία με το υπουργείο, θα ορίσει εκπροσώπους που θα μιλάμε μαζί τους για την επίλυση θεμάτων. Είναι πολύ δύσκολο να οργανωθεί όλο αυτό γιατί τώρα φανταστείτε αφού έστειλα αυτή την επιστολή με παίρνανε πίσω από όλη την Ελλάδα σχεδόν καθημερινά».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles