25.8 C
New York
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Γιαούρτι μπήκε στη μόνιμη μείωση τιμής με 2.67 και σήμερα πωλείται στα σούπερ μάρκετ 3.57, δηλαδή 90 λεπτά παραπάνω!»

Υπάρχουν απτές αποδείξεις για μία σειρά προϊόντων που υποτίθεται ότι μπήκαν σε προγράμματα σταθερής ή μειωμένης τιμής που αποδεικνύουν πως όχι μόνο δε μειώθηκαν οι τιμές για τα χρονικά διαστήματα αυτά αλλά αυξήθηκαν ξανά και ξανά σε παράβαση των διατάξεων του υπουργείου Ανάπτυξης και των όσων έχουν υπογράψει οι μεγάλες πολυεθνικές. Αυτά καταγγέλλει στον Alpha Radio ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, αναλύοντας την απάτη με τις τιμές των προϊόντων και σε ποια παρατηρείται παράνομη πλέον αύξηση των τιμών.

«Τα 4 μέτρα που έχουν μπει στην ζωή μας από την πρώτη Μαρτίου είναι τα απορρυπαντικά, καθαριστικά, βρεφικές πάνες, βρεφικά γάλατα, προϊόντα όπως λέμε οι τιμές καθαρές από το χωράφι στο ράφι όσον αφορά τα οπωροκηπευτικά, μιλάμε για τα τρόφιμα που σύμφωνα με την υπουργική απόφαση πρέπει να είναι οι τιμές χαμηλότερες από αυτές που ήταν πριν την 1η Μαρτίου, αυτό το έχουμε διαπιστώσει είναι ότι ειδικότερα στα τρόφιμα οι τιμές είναι αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ιδιαίτερα στα τυροκομικά, στα γιαούρτια, στα άλευρα και στα γάλατα. Υπάρχει μία μείωση στα βρεφικά γάλατα σε σχέση με τις 29 Φεβρουαρίου πριν την έναρξη των μέτρων είναι στα γάλατα τα βρεφικά σε σκόνη νούμερο 1 και νούμερο 2 και ποσοστό από 5,28% έως 8.04%, αυτές είναι οι μειώσεις στα βρεφικά γάλατα τα οποία είναι των 800 γραμμαρίων σε σκόνη. Στα γάλατα τα οποία είναι στην κατηγορία το νούμερο 1 και νούμερο 2 από 6 έως 12 και 0 έως 6 μηνών των 400 γραμμαρίων έχει μειωθεί η τιμή τους κατά 50 με 70 λεπτά δηλαδή μία μείωση μεσοσταθμική της τάξεως του 5,5%».

«Όσον αφορά τις βρεφικές πάνες στη μία από τις δύο επώνυμες μάρκες η μείωση είναι της τάξεως από 10.25 πριν την εφαρμογή των μέτρων, σήμερα είναι 10.15 τα νούμερα 2,3,4 των 50 τεμαχίων. Στα απορρυπαντικά ιδιαίτερα στις 2 πολυεθνικές εταιρίες που είχε επιβληθεί και το πρόστιμο, αυτό το οποίο βλέπουμε ανάλογα με την συσκευασία και με την ποσότητα βλέπουμε και αυξήσεις για παράδειγμα στα απορρυπαντικά 26 μεζούρων που είχε πριν την εφαρμογή των μέτρων 5.96, σήμερα ο καταναλωτής το αγοράζει 6.16 δηλαδή πήρε και αύξηση 20 λεπτών. Το μαλακτικό των 74 μεζούρων που είχε πριν την έναρξη των μέτρων 5.74 τώρα έχει 5.78. Η οδοντρόκρεμα που ήταν 1+1 δώρο η οποία ήτανε 75 ml που την αγοράζαμε στα 3.82 σήμερα αγοράζουμε μόνο τη μία 2.85! Δηλαδή σήμερα αν θέλουμε να πάρουμε τις ίδιες οδοντόκρεμες θα πρέπει να πληρώσουμε 5.70! Αυτό αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί οι τιμές αλλά παντού σε αυτές τις κατηγορίες υπάρχουν και νέες αυξήσεις».

«Μιλάμε για συγκεκριμένα παραδείγματα, με αποδείξεις και λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, τώρα εάν κάποιοι νομίζουν ότι εάν κάποια καθαριστικά τουαλέτας έχουνε μειωθεί 10-20% και αυτό θέλουν να το χαρακτηρίζουν ότι όλα τα προϊόντα έχουνε μειωθεί ή έχουνε μία μεσοσταθμική μείωση 15% είναι δικαίωμα τους να το κάνουν. Ας βγουν να μας διαψεύσουν, να πούμε και για ποιες εταιρίες μιλάμε. Οι δύο εταιρείες που τις επέβαλλαν το πρόστιμο όσον αφορά τα απορρυπαντικά τα οποία τα αγοράζουμε έως 361% ακριβότερα σε σχέση με τις υπόλοιπους ευρωπαίους είναι οι δύο πολυεθνικές οι οποίες έχουνε το μερίδιο του λέοντος περίπου στο 90-95% της αγοράς των καταναλωτών, δηλαδή όλοι το 90-95% αγοράζουν αυτά τα προϊόντα».

«Τα βρεφικά γάλατα που τα αγοράζουμε έως 213% ακριβότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους, στην συγκεκριμένη περίπτωση η χαμηλότερη τιμή είναι βρίσκεται στη Φιλανδία και στην Σουηδία. Θυμόμαστε πάρα πολύ καλά τι λέει και το τι πράττει το υπουργείο ανάπτυξης, επιβλήθηκε σε μία μεγάλη πολυεθνική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στο βρεφικό γάλα 561.000€ πρόστιμο πριν από περίπου δύο μήνες, γιατί που βεβαιώθηκε το πρόστιμο, βεβαιώθηκε γιατί διαπιστώθηκε ότι είχε υπερβεί -μας έκλεβε στην ουσία- το πλαφόν του περιθωρίου κέρδους που είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση το 2021. Ποτέ δεν μας είπε τα προϊόντα τα οποία είχε υπερβεί το πλαφόν αυτό και πόσο το είχε υπερβεί, 1-2 ευρω; Για να μπορούμε να συγκρίνουμε σήμερα αν η μείωση είναι λόγω του πλαφόν του περιθωρίου κέρδους ή της εφαρμογής των νέων μέτρων;».

«Γιαούρτι που μπήκε στη μόνιμη μείωση τιμής, που σημαίνει απαγορεύεται να αυξήσει την τιμή του έστω και 1 λεπτό, από τα 200 γρ. που ήταν έγινε 190 γρ., μπήκε στη μόνιμη μείωση τιμής με 2.67 και αυτή τη στιγμή που μιλάμε και μετά από δύο αυξήσεις που έχει πάρει το γιαούρτι πωλείται στα σούπερ μάρκετ στην τιμή των 3.57, δηλαδή 90 λεπτά παραπάνω ενώ η τιμή έπρεπε να είναι σταθερή έως 31 Μαΐου! Η ερώτηση μου προς το υπουργείο ανάπτυξης και την γραμματεία προστασίας καταναλωτή, τι έχετε κάνει για την εφαρμογή του νόμου όπου λέει ότι για όσο χρονικό διάστημα αυξήσει την τιμή η εταιρία θα την επιβληθεί πρόστιμο 50 χιλιάδων ευρώ; Εμείς ως ένωση εργαζομένων καταναλωτών της έχουμε στείλει τα στοιχεία, τι έχει κάνει το υπουργείο; Απολύτως τίποτα».

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles