21.1 C
New York
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Buy now

Για τη σιδηροδρομική σύνδεση έπρεπε να αποφασίσουμε εάν θέλουμε ή δεν θέλουμε το έργο

Στην σύσκεψη για την σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού Φίλιππος Β με τους Τοξότες έπρεπε να αποφασίσουμε αν θα γινόταν ή όχι το έργο στην πραγματικότητα. Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης μιλώντας για την συμφωνία με το υπουργείο να παρθούν τα μέγιστα μέτρα ασφαλείας ώστε να μη χαθεί χρόνος και τα 220 εκ. του έργου. Ο δήμαρχος όμως μίλησε και για άλλα θέματα όπως τις επαφές με την ΕΤΑΔ για διάφορα ακίνητα, μεταξύ αυτών το παλιό Πρωτοδικείο και την Καλαμίτσα ενώ γνωστοποίησε πως το πηλοθεραπευτήριο μάλλον δεν θα λειτουργήσει φέτος.

«Πέρα από τις μελέτες και τα έργα όπως είναι ο βιολογικός της Καβάλας, η αναβάθμιση του βιολογικού Καβάλας που μέχρι τον Ιούνιο θα γίνει η ένταξη του έργου και για τις τελευταίες ύδρευσης που έχουμε στις Κρηνίδες και στο Δάτο, έχουμε στα έργα μία πολύ καλή εξέλιξη και με αυτά ολοκληρώνουμε την ύδρευση μέσα στη πόλη και την αναβάθμιση των βιολογικών. Για την ενεργειακή κοινότητα για τους δήμους που έχουν πάρει όρους σύνδεσης όπως είμαστε εμείς θα εξαιρεθούνε από όλη αυτή τη διαδικασία η οποία έχουν πει τώρα για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ».

«Επισκέφθηκα την ΕΤΑΔ οπου συζητήσαμε για ακίνητα που έχει, στον Αμυγδαλεώνα έχει ένα ακίνητο π.χ. που το θέλει η κοινότητα για να κάνει ένα ΚΑΠΗ και μια ένωση γυναικών που θα φτιάχνει τοπικά προιόντα. Αυτό λοιπόν μας το μισθώνουν με 120€ το μήνα, ένα συμβολικό ποσό. Επίσης τρία ακίνητα που βρίσκονται στην οδό Λαχανά, κοντά στην οδό Κολοκοτρώνη, τρεις παράγκες δίπλα στις Καμάρες που θέλουν γκρέμισμα εκεί να γίνει μία ανάπλαση της περιοχής γιατί είναι δίπλα στις Καμάρες και είναι ένας όμορφος χώρος. Το αποδέχτηκε με αντίτιμο 120 ευρώ τον χρόνο, ότι δε θέλει το ξεφορτώνεται. Περιμένω να έρθει η προσφορά για την παλιά Μεραρχία, μου είχανε πει για 2.500 ευρώ τον χρόνο και περιμένουμε και την προσφορά για το παλιό Πρωτοδικείο. Η γνωμοδότηση των μηχανικών για το πρωτοδικείο είναι ένα σπρώξιμο στην υπόθεση γιατί όπου βλέπουν πρόβλημα επικινδυνότητας το επισπεύδουν περισσότερο γιατί θέλουνε να φύγει από πάνω τους. Δυστυχώς όμως δε δίνουν τίποτε πλέον χωρίς αντάλλαγμα. Επίσης περιμένω για την Καλαμίτσα, το ποσό θα είναι γύρω στις 90 χιλιάδες το χρόνο, εκεί θα γίνει συζήτηση με τους αρχηγούς των παρατάξεων να καταλήξουμε. Θα προσπαθήσω μηπως το μειώσουμε πάντως. Στην Καλαμίτσα συμμαζέψαμε κάποια πράγματα, δε προλαβαίνουν να γίνουν παρεμβάσεις μεγάλες, και φέτος θα λειτουργήσει όπως λειτουργούσε μέχρι τώρα. Επισκευάζουμε αυτές τις εγκαταστάσεις και για την αποκατάσταση της επικινδυνότητας αλλά και επειδή σε τελική ανάλυση τις χρησιμοποιούνε οι συνδημότες μας».

«Στο πηλοθεραπευτήριο γίνεται ένα μεγάλο έργο που αναβαθμίζει το κολυμβητήριο για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια. Το έργο αυτό έχει μέσα παρεμβάσεις που είναι πολύ σημαντικές, αφενός μεν αυτές μπορεί να ελλοχεύουν κίνδυνο αλλά η εγκατάσταση πρέπει να πάρει άδεια λειτουργίας και να τηρεί κάποιες προδιαγραφές. Η άδεια δεν θα έχει τις απαιτούμενες προδιαγραφές όσο γίνεται το έργο μέσα. Συνεπώς κινδυνεύουμε και να δυσφημιστούμε αλλά και να μην έχουμε άδεια! Αυτό σημαίνει ότι το πιο πιθανό είναι φέτος να μη λειτουργήσουν τα λασπόλουτρα».

«Είχαμε μια θετική εξέλιξη με το στρατόπεδο Ασημακοπούλου καθώς με τη βοήθεια του κ. Πασχαλίδη συναντηθήκαμε με τον υφυπουργό Άμυνας κ. Κεφαλογιάννη, με εξέπληξε το πώς το δέχτηκε για το θέμα του δρόμου πίσω από το Ασημακοπούλου και το θέμα θεωρείται τελειωμένο, θα προχωρήσουν οι δημοπρατήσεις μέσα από το νέο πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης ύψους 15 εκ. ευρώ. Το πρώτο έργο που θα γίνει είναι η επέκταση της αποχέτευσης στο Περιγιάλι και το δεύτερο έργο είναι ο μεγάλος δρόμος που θα γίνει από την στρατολογία, θα κόβει τμήμα του στρατοπέδου και θα καταλήγει στα νεκροταφεία. Επίσης ήδη έχουν ανοίξει οι προσφορές για την ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου».

«Βρέθηκα στην σύσκεψη για την χάραξη της σιδηροδρομικης σύνδεσης, εκεί υπήρχε ο φόβος της εταιρίας λιπασμάτων για τυχόν ατύχημα που μπορεί να συμβεί στις εγκαταστάσεις της αμμωνίας διότι το τρένο περνάει σε μία σχετικά κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις της αμμωνίας. Εκεί τα δεδομένα ήτανε δύο ή γίνεται ή δεν γίνεται το έργο. Τα χρήματα τα οποία υπάρχουνε είναι 220 εκατομμύρια, είναι χρήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, έχουνε δοθεί από την ευρωπαϊκή ένωση αλλά πρέπει μέσα στο Μάιο να κατατεθούν οι μελέτες ώστε να εξασφαλιστεί η πίστωση. Η χάραξη της γραμμής ξεκίνησε από το 2012, γίνανε οι περιβαλλοντικές μελέτες, οπότε πλέον η μελέτη είναι έτοιμη για να δημοπρατηθεί. Έπρεπε να αποφασίσουμε εάν θέλουμε ή δεν θέλουμε το έργο. Η απόφαση ήταν ότι το έργο έπρεπε να συνεχιστεί, αυτή ήταν η δική μου εισήγηση και από την πλευρά του υπουργείου υπήρχε η δέσμευση ότι μέσα στους όρους της δημοπράτησης πρέπει σε συνεργασία με το εργοστάσιο να μελετηθούν και επιπλέον μέτρα ασφαλείας. Όπως π.χ. στο σημείο εκείνο να γίνει μία σήραγγα για να μπορεί να περνάει το τρένο».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles