23.1 C
New York
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Για ποιους θα γίνουν παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο Θάσου, για όλους τους άλλους εκτός των ΑΜΕΑ; Αυτό είναι εξόχως ρατσιστικό»

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Ν. Καβάλας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για την μη πρόβλεψη  κατάλληλων προδιαγραφών προσβασιμότητας στο υπό ανάπλαση αρχαίο θέατρο στον Λιμένα Θάσου. Με μία του επιστολή η οποία κοινοποιείται μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό και το υπουργείο Τουρισμού αναφέρει:

«Το έργο ( Αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Θάσου – Β φάση) εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα << Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020>> της Περιφέρειας ΑΜΘ και ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν στις 26/11/2018 για την αποκατάσταση του κοίλου του θεάτρου ολοκληρώθηκαν στις 22/12/2023.  Αλγεινή εντύπωση μας προξενεί  το γεγονός ότι  δεν ελήφθη καμία πρόβλεψη για την δυνατότητα πρόσβασης των ΑμεΑ και άλλων εμποδιζόμενων ατόμων  (κινητική, οπτική αναπηρία ) λόγω της υψομετρικής διαφοράς του αρχαίου θεάτρου από τον χώρο προσέγγισης των επισκεπτών. Στερώντας  τους το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Η μετάθεση έως το 2027 των εργασιών βελτίωσης των λοιπών υποδομών, όπως είναι η προσβασιμότητα των ΑμεΑ, ώστε να καταστεί το μνημείο λειτουργικό ως χώρος παραστάσεων δεν μας ικανοποιεί γιατί στερεί το δικαίωμα στα ΑμεΑ να επισκεφτούν το μνημείο στο πλαίσιο της συμπερίληψης και της αποδοχής αναγκάζοντας τους να περιμένουν την περάτωση των εργασιών ως πολίτες Β κατηγορίας για ακόμη μία φορά.

Η εφορία αρχαιοτήτων Καβάλας ανακοίνωσε ότι από την Δευτέρα 13/05/2024 το Αρχαίο Θέατρο της Θάσου θα είναι ανοιχτό στο κοινό ως επισκέψιμο μνημείo.  Άραγε για ποιους ; Μόνο για τους επισκέπτες χωρίς αναπηρία; Τα ΑμεΑ τα ξέχασαν για ακόμη μία φορά επιδεικνύοντας συμπεριφορές που παραπέμπουν σε ρατσιστικές νοοτροπίες και συμπεριφορές του παρελθόντος.

Το αναπηρικό κίνημα της χώρας με επικεφαλή την ΕΣΑμεΑ και τους φορείς μέλη της αγωνίζονται για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου  που αφορά τα δικαιώματα των ΑμεΑ, παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις που σχετίζονται με τα υλοποιούμενα έργα και παρεμβαίνει όταν αντιλαμβάνεται παραλείψεις που αποκλείουν τα ΑμεΑ από την κοινωνία και πλήττουν και προσβάλλουν την αξιοπρέπεια τους. Προσπαθώντας να εφαρμόσει το τίποτα για εμάς χωρίς εμάς. Ευελπιστούμε πως θα μεριμνήσετε επί του θέματος και ότι θα λάβετε όσο πιο άμεσα  γίνεται τα απαραίτητα μέτρα».

Μιλώντας σχετικά στον Alpha Radio ο Μάκης Κρεμμύδας, πρόεδρος του Ν.Σ. ΑΜΕΑ Καβάλας υπογράμμισε: «Εμείς δε μπορούμε προφανώς να επισκεφθούμε αυτό το μνημείο και το χειρότερο ειανι ότι κανείς δεν μας έχει ενημερώσει, όλα αυτά τα γνωρίζουμε από πληροφορίες που προέκυψαν από φίλους γνωστούς στην περιοχή και μπόρεσαν να αντιληφθούν τι γίνεται. Υπάρχει ένα έργο το οποίο έχει υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος που είχε σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε, προφανώς δεν υπήρξε ουδεμία πρόβλεψη και προδιαγραφή προσβασιμότητας σε αυτό το αρχαίο θέατρο. Ξέρετε πολύ καλά πλέον ότι από το 2012 και μετά οποιαδήποτε χρηματοδότηση δίνεται προκειμένου να υπάρξει μία αναστήλωση ενός μνημείου, μία ανακαίνιση, μία αναβάθμιση με χρήματα και προγράμματα από την Ευρώπη, υπάρχει η υποχρεωτικότητα της προσβασιμότητας».

«Ο Παρθενώνας και ο ιερός βράχος της Ακρόπολης πλέον είναι προσβάσιμος, αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο να γίνει προσβάσιμο αν θέλουμε και αν πρέπει να γίνει και προφανώς αν υπάρχει η μέριμνα. Εδώ διαπιστώθηκε προχθές που έγινε και μία παρουσίαση ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και αυτό έγινε από την ίδια την υπουργό! Ήρθε, είδε, διαπίστωσε ότι δεν έχει προσβασιμότητα, προφανώς είπε αυτά που έπρεπε να πει εκεί, αλλά το θέμα είναι ότι μια ακόμη μια φορά μας έχουνε ξεχάσει εντελώς, αυτοί που συνήθως μελετούν, αυτοί που συνήθως δίνουν τις μελέτες, υπάρχει ένας άλλος ο οποίος παραλαμβάνει τη μελέτη, την βλέπει, την αξιολογεί, την εγκρίνει και προχωράει μετά το έργο της υλοποίησης του έργου. Κανένας δεν είδε ότι δεν υπάρχει προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία, έπρεπε να το δει η υπουργός;».

«Ζούμε στο 2024, δεν εννοείται πλέον μία δημόσια αρχή να μην γνωρίζει ότι πρέπει σε αυτά τα έργα τα οποία υλοποιούνται πλέον μέχρι συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ε.Ε. να μην υπάρχει προσβασιμότητα, είναι αδιανόητο, είμαστε πολύ δυσαρεστημένη από αυτό γιατί ζούμε σε εποχές που υπάρχει μια στοιχειώδης προσβασιμότητα παρότι πολλές φορές δεν είναι τόσο χρηστική και λειτουργική όταν αυτό το παραδίδεται στη χρήση. Δόθηκαν 3.5 εκ. ευρώ, για το αρχαίο θέατρο της Θάσου, δεν θα μπορούσε να δαπανηθεί ένα πολύ μικρό μέρος αυτών των χρημάτων προκειμένου να γίνει ένα ανεβατόρι τύπου ασανσέρ, προκειμένου να σε φέρνει στο ψηλότερο σημείο έρθεις και μία τουαλέτα που θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη και προφανώς θα έπρεπε να υπάρχει οδηγός όδευσης για τα άτομα με αναπηρία όρασης. Όλα αυτά που σας λέω σύμφωνα με τα χρήματα τα οποία δαπανήθηκαν είναι ελάχιστα, είναι σταγόνες από τον ωκεανό για να υπήρχε αυτή η στοιχειώδης προσβασιμότητα και θα εξυπηρετήσει τον επισκέπτη – τουρίστα που θέλει να επισκεφτεί την περιοχή και να δει αυτό το μνημείο. Άλλωστε το επόμενο διάστημα θα γίνουν παραστάσεις, για ποιους θα γίνουν παραστάσεις; Για όλους τους άλλυος εκτός των ΑΜΕΑ; Αυτό είναι εξόχως ρατσιστικό και για αυτό στείλαμε το έγγραφο διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Τουρισμού κτλ».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles