22.4 C
New York
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Επιστρέφοντας στην λογική των κριτηρίων σημαίνει ότι δεν πιστεύουμε ότι τα ηλεκτρονικά μέσα δεν είναι ικανά να αποδώσουν»

Απέχουν από τα καθήκοντα τους οι δικηγόροι όλης της χώρας από τη περαμένη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου έως και την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου διαμαρτυρόμενοι για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Τις απόψεις των νομικών και τα παράπονα τους για την άδικη και οριζόντια φορολόγηση όλων εξήγησε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος μιλώντας στον Alpha Radiο, και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν.

«Το Σάββατο 25 Νοέμβρη είχαμε δια ζώσης ολομέλεια όπου βρέθηκαν όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, 63 στον αριθμό και αποφασίστηκε ομόφωνα η γενική αποχή μας από τα δικαστήρια από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου μέχρι και την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου. Την Πέμπτη το απόγευμα θα γίνει η διαδικτυακή συνεδρίαση της ολομέλειας να δούμε τις εξελίξεις και να αποφασίσουμε για το τι θα κάνουμε από τις 4 Δεκεμβρίου και μετά. Η δική μας απόφαση είναι να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και τις 8 Δεκεμβρίου η αποχή μας εφόσον δεν επέλθουν ουσιώδεις τροποποιήσεις στα θέματα που έχουμε θίξει και ζητούμε να τροποποιηθούν στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Χθες το βράδυ έληξε η διορία διαβούλευσης, εμείς καταθέσαμε πλήθος προτάσεων σε σχέση με άρθρα του νομοσχεδίου, οι προτάσεις εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του Σαββάτου, τώρα θα πάει στην επιτροπή της Βουλής για περαιτέρω επεξεργασία και στη συνέχεια η συζήτηση στην Ολομέλεια όπου είναι δύο είναι οι πιθανές ημερομηνίες, ή 8 Δεκεμβρίου ή 20 Δεκεμβρίου με πιθανότερη την πρώτη, γιατί είναι 13 με 17 ο προϋπολογισμός και νομίζω ότι μετά η Βουλή θα κλείσει».

«Υπάρχει ένα πλαίσιο στην αποχή μας και εξαιρέσεις από την αποχή αφορούνε υποθέσεις όπου υφίστανται θέματα προθεσμιών, παραγράφων και 18μηνων προσωρινής κράτησης κατηγορούμενων για ποινικά αδικήματα. Όπως επίσης και σε ποινικά που είναι στον πρώτο και δεύτερο βαθμό και έχουν περάσει 7 χρόνια από την πράξη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος παραγραφής. Σήμερα για παράδειγμα έχουμε πολιτικό δικαστήριο και θα αναβληθούν όλες οι υποθέσεις».

«Εμείς ήμασταν εξαρχής υπέρ της απόσυρσης του νομοσχέδιου διότι ήρθε για διαβούλευση το νομοσχέδιο χωρίς καν εκ των προτέρων συνεννόηση, βρεθήκαμε προ απροόπτου. Παρά τις προσπάθειες που έγινε από την συντονιστική μας για να γίνει συνάντηση με τον υπουργό, αυτό δεν κατέστη δυνατό και μας παρέπεμψαν στον υφυπουργό κ. Θεοχάρη. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, ότι κάτω από την ομπρέλα ενός νομοσχεδίου που αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους έχουνε μπει πολλοί διαφορετικοί κλάδοι μεταξύ τους οι οποίοι έχουνε διαφορετικά χαρακτηριστικά και όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας τους και όσον αφορά τον τρόπο φορολόγησης και τον έλεγχο που γίνεται από τη φορολογική αρχή. Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα η μειονέκτημα ότι η φορολογική αρχή γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιες παραστάσεις έχουμε κάνει στο δικαστήριο, ξέρει δηλαδή ότι εγώ το 2023 έχω κάνει ένα συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων, διότι τα διπλότυπα των παραστάσεων τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να κόβουμε ανεβάζονται κατευθείαν στην πλατφόρμα και δεν μπορώ δηλαδή εγώ με 50 παραστάσεις τη χρονιά που μας πέρασε να δηλώσω ένα πολύ χαμηλό εισόδημα, αυτό είναι γνωστό».

«Επίσης ξέρει ότι ένας συνάδελφος που δεν έχει παραστάσεις στα δικαστήρια ή είναι ελάχιστες δεν υπάρχει περίπτωση να έχει τεκμαρτό εισόδημα αυτό το οποίο μας βάζουνε από την ώρα που δε πηγαίνει το δικαστήριο σου, εκτός δικαστηρίου πόσο να έχει δουλειά και ποια είναι αυτή η δουλειά καμία έρευνα σε υποθηκοφυλακείο ή κανέναν ιδιωτικό συμφωνητικό, δεν είναι τα χρήματα αυτά που μπορούν να καλύψουν το τεκμαρτό εισόδημα. Επίσης εμείς λέμε το εξής, έχουμε προχωρήσει σε ηλεκτρονικά μέσα όπως το mydata, to POS κτλ, αυτό σημαίνει ότι αυτά δεν περπατάνε, δεν έχουν προοπτική, δεν γίνανε για να δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε τα φορολογικά μας έσοδα ως κράτος; Αυτό το να επιστρέφουμε στην λογική των κριτηρίων των περασμένων δεκαετιών σημαίνει ότι προφανώς δεν πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται είναι ικανά να αποδώσουν».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles