19.4 C
New York
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Buy now

«Ενδιαφερόμενο κοινό είναι οι κάτοικοι που ζούνε σε αυτό τον τόπο, δεν έπρεπε να μας ενημερώσουν;»

Έλλειμμα ενημέρωσης και σχεδιασμό βασισμένο σε δεδομένα της προηγούμενης δεκαπενταετίας καταγγέλλει ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νέας Καρβάλης Νίκος Καρακείσογλου, σχετικά με την χάραξη της γραμμής που θα συνδέει σιδηροδρομικά το λιμάνι Φίλιππος Β με τους Τοξότες. Ο ίδιος εκθέτει τους προβληματισμούς των κατοίκων της Καρβάλης, με αφορμή την σύσκεψη που προγραμματίστηκε για σήμερα 22/04 στην Αθήνα και ζητά τόσο από την ΕΡΓΟΣΕ όσο και τους εμπλεκόμενους φορείς πρώτα να διαβουλευτούν με τους κατοίκους πριν καταλήξουν σε όποια απόφαση.

«Αυτή η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα (22/04) και για αυτό το λόγο θα παρατείνει την παραμονή του στην Αθήνα ο κ. Μουριάδης, θα είναι μεταξύ άλλων και οι 4 βουλευτές και ο κ. Τοψίδης, θα συζητήσουνε γενικά την χάραξη της γραμμής και την σιδηροδρομική εγκατάσταση που θα γίνει. Το ζήτημα είναι γενικό όσον αφορά τη δική μας την περιοχή, δεν ξέρω τι κάνουνε τα χωριά τα υπόλοιπα από τους Τοξότες με έχετε και το Ποντολίβαδο, εκείνο που μπορώ να πω σαν πρόεδρος της κοινότητας είναι τους προβληματισμούς των ανθρώπων και γενικά του τοπικού συμβουλίου της κοινότητάς μας. Η πρώτη μας ένσταση σε όλο αυτό το ζήτημα είναι η έλλειψη ενημέρωσης από επίσημους φορείς, δεν μπορεί να γίνει τόσο μεγάλο έργο το οποίο θέλουμε δεν θέλουμε θα επηρεάσει είτε άμεσα είτε έμμεσα τη ζωή μας εδώ στη Νέα Καρβάλη να μην είναι ενημερωμένος ο κόσμος. Βάση νόμου είναι υποχρεωμένοι όλοι όσοι εμπλέκονται στο έργο αυτό να ενημερωθεί το ενδιαφερόμενο κοινό και το ενδιαφερόμενο κοινό δεν είναι μόνο οι αρμόδιοι φορείς, δεν είναι μόνο το υπουργείο, δεν είναι μόνο δήμος δεν είναι η κοινότητα της Νέας Καρβάλης».

«Ενδιαφερόμενο κοινό είναι οι κάτοικοι που ζούνε σε αυτό τον τόπο και άλλοι θίγονται άμεσα γιατί περνάει μέσα από τα χωράφια τους και μιλάμε για μία γη υψηλής παραγωγικότητας για μία γη που πολλοί που αυτός ανθρώπους έχουν οργανώσει τη ζωή τους με βάση αυτή τους την περιουσία και την λειτουργία της σαν οικογένειες και μετά αυτούς που είναι ευχαριστημένοι με την απαλλοτρίωση, θα πάρουν αρκετά χρήματα, αλλά δε θίγονται. Θίγονται όσοι έχουν οργανώσει την ζωή τους με βάση την περιουσία που είχανε με γη. Για ποιο λόγο να μην έχει γίνει αυτή η διαβούλευση; Εμείς κάναμε σαν κοινότητα κάναμε αρκετές ενέργειες, στις 21 Μαρτίου στείλαμε ένα έγγραφο στην ΕΡΓΟΣΕ με κοινοποίηση στον αντιπεριφερειάρχη τον κ. Μαρκόπουλο καθώς και στο δήμαρχο Καβάλας και αναφέρουμε τους προβληματισμούς μας. Γιατί να ενημερωνόμαστε μέσα από δημοσιεύματα; Ζητάμε μία έγκυρη ενημέρωση τόσο σαν συμβούλιο αλλά και για τους κατοίκους μας. Στις 15 Απριλίου πήραμε απάντηση από την ΕΡΓΟΣΕ, υπεύθυνη για το έργο είναι κάποια κ. Σάκου, προσπάθησε να μας ενημερώσει ευγενικά και μου είπε ότι θα σας αποστείλουμε και ένα έγγραφο γιατί εμπλέκεται η υπηρεσία τους σε περιβαλλοντικούς όρους και στην απάντηση το οξύμωρο είναι ότι όσα λέμε έχουν προαποφασιστεί καιρό τώρα».

«Όπως λέει το έγγραφο η χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Νέα Καρβάλη – Τοξότες έχει εγκριθεί στο πλαίσιο της ισχύουσας απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του 2012 και είχε προηγηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία δημοσιοποίησης – διαβούλευσης όπως ακριβώς ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία. Η υποχρέωση της ΕΡΓΟΣΕ για να καταλάβετε ήτανε να ενημερώσει το υπουργείο, το υπουργείο μεταβίβασε την ενημέρωση στο περιφερειακό συμβούλιο και αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο με αυτή την απόφαση. Συμπληρώνει δε το έγγραφο πως «η εν λόγω χάραξη στο πλαίσιο της προαναφερθείσας δημοσιοποίησης – διαβούλευσης έχει και την θετική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ, απόφαση 381/2012. Επειδή έτυχε να είμαι και τότε στο τοπικό συμβούλιο, είμαι από το 2010, δεν έχει έρθει σε εμάς καμία ενημέρωση, τόσο στον τότε πρόεδρο όσο και στο συμβούλιο και να ενημερώσουμε τον κόσμο. Παρακάτω αναφερόμενο στην διαδικασία προέγκρισης χωροθέτησης που φτάνει στο 2000!

«Από τότε η εν γένει ανάπτυξη της περιοχής έχει διαμορφωθεί προς το καλύτερο και δε θα έπρεπε να υπάρχει μία επικαιροποιημένη απόφαση μία ενημέρωση και μία διαβούλευση με το κοινό τώρα έτσι όπως είναι τα πράγματα; Βγαίνει τώρα το θέμα της ασφάλειας που περνάει κοντά από τη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων, δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να υπάρχει, έχουμε δύο αγωγούς στην πορεία της διαδρομής, έχουμε την Εγνατία. Τα δεδομένα είναι ότι θα περάσει κάτω από την Εγνατία οδό και θα περάσει πολύ κοντά από τον οικισμό, όλα αυτά δεν θα πρέπει λιγάκι να τα ξαναδούμε; Οπότε πριν την συνάντηση αυτών των φορέων, όλοι αυτοί θα έπρεπε πρώτα να έρθουν σε επικοινωνία με όλον αυτό τον κόσμο που ενδιαφέρεται».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles