22.4 C
New York
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 212 εκ. ευρώ για το τμήμα Καρβάλη – Τοξότες συνδέοντας το Φίλιππος Β’ με τον σιδηρόδρομο»

Την εξασφάλιση χρηματοδότησης για το τμήμα Καρβάλη – Τοξότες, μήκους 31 χιλιομέτρων, που θα συνδέσει το λιμάνι Φίλιππος Β’ με το σιδηροδρομικό δίκτυο ανακοίνωσε σε συνέντευξη του στον Alpha Radio ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταικούρας. Ο ίδιος μίλησε για μια σειρά ζητημάτων και έργων, αναφέρθηκε στην υπογραφή της σύμβασης υποπαραχώρησης του Φίλιππος Β’ και τις επενδύσεις που θα γίνουν, την σύνδεση του με το σιδηροδρομικό δίκτυο, το που «κολλάει» η σιδηροδρομική Εγνατία και τις εξελίξεις για μία σειρά έργων, με απόλυτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση του μητρώου γεφυρών και τον έλεγχο στατικότητας τους.

Προχωράμε στην ανάπτυξη από κοινού των δύο λιμένων της Καβάλας

Σχετικά με το πότε θα περάσει από την Βουλή για επικύρωση η σύμβαση υποπαραχώρησης του Φιλίππος Β’ είπε «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τον προγραμματισμό των αρμοδίων υπουργείων, αυτό που μπορώ να σας πω όμως είναι ότι μία διαδικασία η οποία ξεκίνησε κατά την προηγούμενη τετραετία και αναδείχθηκε η πλειοδότρια η εταιρεία τον Μάιο του 2022 όταν είχα και την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών σε σχετικό διαγωνισμό που είχε διεξάγει, ολοκληρώθηκε. Οπότε με αυτή την σύμβαση ο επενδυτής αναλαμβάνει για 40 χρόνια το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του συγκεκριμένου λιμένα. Το πιο σημαντικό όμως είναι και νομίζω ότι το έχετε αναδείξει από την ανακοίνωση που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ είναι η δέσμευση να υλοποιηθεί σειρά επενδύσεων για την αναβάθμιση του. Αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό, γιατί πέρα από το εφάπαξ τίμημα που είναι περίπου 34 εκατομμύρια, ο παραχωρησιούχος πρέπει να επενδύσει άλλα 36 εκατομμύρια για την ανάπτυξη του λιμένα, μεταξύ άλλων και για την βαριά συντήρηση και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό. Αν  το αντικείμενο είναι μεγαλύτερο τότε ο ίδιος ο επενδυτής θα θέλει να κάνει περισσότερες επενδύσεις για να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα. Είναι γεγονός πάντως ότι το ταμείο έχει εκκινήσει τη διαδικασία εκπόνησης του Master Plan και για τον κεντρικό Λιμένα Απόστολος Παύλος ώστε με αυτό τον τρόπο η συνολική ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της Καβάλας. Βλέπετε ότι πάμε και στις δύο κατευθύνσεις και ο ιδιώτης θα επενδύσει και το ταμείο προχωρά σε μία διαδικασία συνολικής αξιοποίησης αυτού».

Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για το τμήμα Καρβάλη – Τοξότες, 31 χιλιομέτρων, με 212 εκ. ευρώ

Για την σιδηροδρομική σύνδεση με το υπάρχον δίκτυο στους Τοξότες είπε «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής με 6 λιμάνια της χώρας, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, το Λαύριο, την Πάτρα και ξεχνώ ακόμη ένα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και της Καβάλας, είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια της κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας για την κατασκευή μονής σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Τοξότες συνολικού μήκους 206 χιλιομέτρων, αυτός ο διαγωνισμός που είναι σε εξέλιξη είναι προϋπολογισμού 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έχει επιλεγεί η διαδικασία δημοπράτησης με ανταγωνιστικό διάλογο και ταυτόχρονα προσπαθούμε να βρούμε τους πόρους να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν γίνανε σχετικές προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για χρηματοδότηση δεν εξασφαλιστήκε η χρηματοδότηση, ήταν η περίοδος των Τεμπών. Όμως κάνουμε επιμερισμό της δαπάνης ανά τμήμα του έργου, έτσι εξασφαλίστηκε συνεπώς χρηματοδότηση για το τμήμα Καρβάλη – Τοξότες, 31 χιλιομέτρων, τον εμπορευματικό λιμένα Καρβάλης με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Αυτό σας αφορά και είναι 212 εκ. ευρώ, από που εξασφαλίστηκε; Από τον μηχανισμό «συνδέοντας την Ευρώπη 2021-27», η πρόταση υποβλήθηκε το 2022 και εγκρίθηκε το 2023. Άρα έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Προκειμένου να υλοποιηθεί συνεπώς το τμήμα που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, για αυτό το τμήμα υπάρχουν οριστικές μελέτες, η ΕΡΓΟΣΕ εξετάζει την δυνατότητα ανεξαρτητοποίησης του τμήματος αυτού από το συνολικό έργο που σας είπα προηγουμένως για το οποίο εξελίσσεται διαγωνιστική διαδικασία μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου, ώστε να υπάρξει άμεση ανάθεση ως δημόσιο έργο με μειοδοτικό διαγωνισμό. Στο συνολικό έργο που αναζητούμε την χρηματοδότηση και θα πάω στο εξωτερικό την Δευτέρα για να δω την επίτροπο προκειμένου να αναζητήσουμε χρηματοδότηση για αυτό και για άλλα σιδηροδρομικά έργα, το κομμάτι που έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 212 εκ. ευρώ θα αποσυνδεθεί έτσι ώστε να ξεκινήσει ως δημόσιο έργο μέσω μειοδοτικού διαγωνισμό η ανάθεση του. Εκτιμώ ότι μέσα στο 2024 θα ξεκινήσει».

Δεν θα δώσω υποσχέσεις όταν δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Για το συνολικό έργο της περίφημης σιδηροδρομικής Εγνατίας «Προσπαθούμε να βρούμε διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις σε συνδυασμό με την πρόοδο ωρίμανσης του έργου και σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. για να το χρηματοδοτήσουμε, αυτό και άλλα έργα. Σας θυμίζω ότι το 2023 για δύο συγκεκριμένους λόγους το δυστύχημα και τον daniel δεν ήταν καθόλου καλή χρονιά για το σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ελλάδα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή αναζητήσαμε και βρήκαμε 200 εκατομμύρια για να αποκαταστήσουμε την κεντρική σύνδεση Αθήνα-Θεσσαλονίκη και αυτό ακόμη δεν έχει γίνει, θα γίνει την επόμενη διετία, άρα πλέον έχουμε ένα πρόσθετο κόστος. Έχουμε σιδηροδρομικές συνδέσεις με λιμάνια, έχουμε την κατασκευή γραμμής Θεσσαλονίκη – Τοξότες και έχουμε και το Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο. Άρα αναζητούμε τους πόρους ώστε να υλοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερα έργα. Δεν θα δώσω υποσχέσεις όταν δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Αναδεικνύει και μία σειρά από άλλες προτεραιότητες για τις οποίες πρέπει να αναζητήσουμε χρηματοδότηση προκειμένου να αποκαταστήσουμε, να ανατάξουμε, και να ενισχύσουμε την ασφάλεια των επιβατών. Εκεί που δεν είχαμε ανάγκη 200 εκατομμύρια τώρα αναζητήσαμε και βρήκαμε μέσω του ταμείου ανάκαμψης 200 εκατομμύρια για να αποκαταστήσουμε την υποδομή, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, και τα συστήματα τηλεδιοίκησης σε ένα κομμάτι του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα – Θεσσαλονίκη που καταστράφηκε ολοσχερώς. Άρα νέες προτεραιότητες, είχαμε να ολοκληρώσουμε την σύμβαση 7-17  η οποία ολοκληρώθηκε τέλος Σεπτεμβρίου του 2023, βεβαίως εκτός του τμήματος που καταστράφηκε ολοσχερώς και ταυτόχρονα έχουμε να αναζητήσουμε πορους για μία σειρά έργων που ανέφερα».

Από το 2024 έχουμε δύο νέες σιδηροδρομικές διαδρομές στην Ευρώπη από τις οποίες επωφελείται και η Ελλάδα

«Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση θα υποβληθεί τον Ιανουάριο, όμως χρειάζονται ζυμώσεις και χρειάζεται συστηματική προσπάθεια ώστε να αποδείξουμε στο εξωτερικό ότι είμαστε διατεθειμένοι να αξιοποιήσουμε τα Ευρωπαϊκά κονδύλια κατά τον βέλτιστο τρόπο. Σας υπενθυμίζω ότι ένα σημαντικό κομμάτι των ορθών προτάσεων που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση την περίοδο 2022 – 23 δεν έγινε δεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί ήταν και η περίοδος των Τεμπών. Πρέπει να λειτουργούμε σε δύο κατευθύνσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα αναζητά μέσα από επιστολές της προς εμένα την διαλεύκανση της υπόθεσης του δυστυχήματος. Πιέζουν και καλά κάνουν και για αυτό και εμείς είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα που θέσαμε ως υπουργείο προκειμένου στους 12 μήνες να υπάρχει ανεξάρτητο πόρισμα σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό φορέα σιδηροδρόμων. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να κινηθούμε ταυτόχρονα σε πολλούς διαφορετικούς άξονες και σε αυτούς τους άξονες προσθέστε ότι από το 2024 έχουμε δύο νέες σιδηροδρομικές διαδρομές στην Ευρώπη: Η μία είναι δυτικά Βαλκάνια – Ανατολική Μεσόγειος και άλλη είναι η 3 seas, οι τρεις θάλασσες δηλαδή που ουσιαστικά συνδέουν το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα και την Βόρειο Ευρώπη. Άρα πάνω σε αυτούς τους άξονες είναι και έργα τα οποία αναδείξαμε προηγουμένως οπότε θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση και μέσω αυτών των προτεραιοτήτων της Ε.Ε.».

Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις ακόμη για τον Ε61

«Για τον Ε61 οι ανακοινώσεις θα γίνουν όταν είμαστε σίγουροι για κάτι με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, δεν έχω να προσθέσω κάτι, προσπαθούμε ταυτόχρονα και να υλοποιήσουμε έγκαιρα και εντός προϋπολογισμού πλειάδα έργων σε όλη την Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα αναζητούμε χρηματοδότηση για μία νέα γενιά πρόσθετων έργων, σε μία περίοδο που δεν είναι καθόλου εύκολη για την υλοποίηση δημοσίων έργων γιατί εξαιτίας του πληθωρισμού που είναι επίμονος, σε χαμηλότερο ποσοστό από ότι στην Ευρώπη αλλά είναι υψηλός, έχει αυξηθεί το κόστος της υλοποίησης των έργων και υπάρχει και το ζήτημα του ανθρώπινου κεφαλαίου. Άρα προσπαθούμε να υλοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερα έργα και να εξασφαλίσουμε επιπλέον χρηματοδότηση για μία νέα γενιά έργων».

Προτεραιότητα το μητρώο γεφυρών και ο έλεγχος στατικότητας τους

Για πιο μικρής κλίμακας έργα όπως το απαραίτητο στέγαστρο στο «Ανθή Καραγιάννη» εξήγησε «Πολύ σωστά και οι συμπατριώτες σας και οι συνάδελφοί μου βουλευτές εγείρουν μία σειρά από προτεραιότητες που έχει η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας όπως και οι συνάδελφοί μου σε όλη την Ελλάδα, αν αθροίσω τις προτεραιότητες που θέτετε αυτούς τους πέντε μήνες που είμαι εδώ από τους συναδέλφους μου αυτά είναι πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια εδώ. Εγώ θα πάω στην πεπατημένη του Υπουργείου Οικονομικών που υπηρέτησα επί τέσσερα χρόνια, δεν θα υποσχεθούμε έργα τα οποία δεν μπορούν να υλοποιηθούν όσο δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Οφείλουμε να βρούμε πόρους πλέον και για την συντήρηση των έργων, αυτό που αναφέρατε σχετίζεται με συντήρηση έργου, πολλές φορές λέμε στο δημόσιο φτιάξε κι άλλο έργο και μετά δεν έχουμε πόρους για να συντηρήσουμε παράδειγμα τις υφιστάμενες γέφυρες! Δεν το είπα τυχαία εδώ, τώρα φτιάχνουμε το μητρώο το οποίο θα λειτουργεί μέσα στο 2024, έχουμε 5.000 γέφυρες στην Ελλάδα για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τη στατικότητα τους, το πόσα χρόνια είναι αυτές να επισκευαστούν και για αυτό αναλαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία να τα καταγράψουμε να δούμε τα χαρακτηριστικά τους, ταυτόχρονα μέσω του ταμείου ανάκαμψης, το ΤΕΕ θα συμβάλει μέσα από δικές του πρωτοβουλίες για να μπορέσει με αισθητήρες να αξιολογήσει και αυτό τη στατικότητα των γεφυρών. Άρα αναλαμβάνουμε μία σειρά από πρωτοβουλίες, άρα θα χρειαστούν και πόροι για να προχωρήσουμε και στην συντήρηση έργων».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles