23.1 C
New York
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Είμαστε εδώ για να συντηρούμε το ανθρώπινο υλικό, αυτό που έφτιαξε ο θεός”

Στην Καβάλα βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες ο καταξιωμένος πλαστικός χειρουργός δρ. Ιωάννης Λύρας και φιλοξενούμενος στο στούντιο του Alpha Radio μίλησε για τις εμπειρίες του από το επάγγελμα που επέλεξε να ακολουθήσει, τους δασκάλους του σε Νέα Υόρκη και Βραζιλία αλλά και τις πιο συνηθισμένες παρεμβάσεις που ζητούν οι πελάτες του να κάνουν στην εικόνα τους. Εξήγησε πως μία πλαστική επέμβαση είναι πολύ φθηνότερη στην χώρα μας από ότι στις περισσότερες δυτικές χώρες ενώ σκιαγράφησε με απλά παραδείγματα και το προφίλ του ανθρώπου που «αναζητώντας την εσωτερική ειρήνη καταφεύγει στην πλαστική χειρουργική.

«Είμαστε εδώ για να συντηρούμε το ανθρώπινο υλικό, αυτό που έφτιαξε ο θεός. Η ζωή μας κυλά με τις αδυναμίες μας και με τις ανησυχίες μας, εμείς είμαστε εδώ για να αντιμετωπίζουμε ανησυχίες όταν αυτές προκύπτουν. Ο λόγος που κάποιος ασχολείται διαρκώς με την εξωτερική του εικόνα είναι πάντα η εσωτερική ειρήνη, δεν είναι σε ειρήνη με τον εαυτό του και έχει κάθε λόγο να μην είναι σε ειρήνη με τον εαυτό του και άρα να ζητά την υπεύθυνη θέση και βοήθεια των ειδικών. Πριν το 1970 δεν υπήρχε ειδικός, τώρα η πλαστική χειρουργική προσφέρει λύσεις που δεν υπήρχαν τότε αλλά και τότε υπήρχε πρόβλημα με την εσωτερική ειρήνη».

«Ο Ίβο Πιταγκί, ο βραζιλιάνος πλαστικός χειρουργός ήταν καθηγητής μου, που απεβίωσε το 2016 στους ολυμπιακούς αγώνες του rio de janeiro κρατώντας την ολυμπιακή φλόγα που εμείς του στείλαμε από δω. Αυτός ο άνθρωπος κατάφερε να αναμείξει την επανορθωτική πλαστική χειρουργική που υπήρχε σαν επιστήμη μετά τους παγκόσμιους πολέμους με την αισθητική πλαστική χειρουργική που έκανε τους ανθρώπους να είναι πιο καλά από τον εαυτό τους. Αυτή η ανάμειξη μεταξύ των δύο αυτών κλάδων της πλαστικής τον έκανε σπουδαίο δάσκαλο και τον έκανε και μοναδικό γιατί ήταν ο πρωτοπόρος που έκανε αυτή την ανάμειξη. Σχεδίασε νέες τεχνικές οι οποίες δεν υπήρχαν μέχρι τότε και όταν βλέψεις έναν πρωτοπόρο μπροστά σου και τον έχεις αν δάσκαλο σου είναι σίγουρο ότι είσαι τυχερός. Επιδιώκαμε να μάθουμε από αυτόν ακόμα και τη φιλοσοφία του όχι μόνο της τεχνικές του διότι ο Πιταγκί ήταν βαθύτατα φιλέλληνας, ήτανε πολύ ανεκτικός, που έχει γίνει της μόδας σήμερα, και ήταν τόσο επιεικής με το λάθος που μας έκανε να μην κάνουμε λάθος, γιατί ξέραμε ότι ήταν επιεικής με το λάθος και αισθανόμασταν ντροπή αν κάναμε λάθος».

«Η πρώτη μου επιλογή ήταν η φυσική επιστήμη και ήθελα να κατασκευάζω μεγάλα τούνελ, να κάνω πλαστική στη γη δηλαδή, μετά η γιαγιά μου η Λευκοθέα που έδωσε το όνομα στην κόρη μου, ήθελε να γίνω γιατρός και όντας γιατρός ήξερα ότι θέλω να κάνω κάτι με τα χέρια μου άρα θα ήμουν σίγουρα χειρουργός. Βρέθηκα στη Νέα Υόρκη με ένα πολύ καλό δάσκαλο αλλά δεν μου άρεσε η γενική χειρουργική, πυροβολημένοι, μαχαιρωμένοι, ξέρετε πως ήταν η εγκληματικότητα το 1987 στη Νέα Υόρκη και τότε ο δάσκαλος μου είπε δεν κάνεις εσύ για την ΝΥ πήγαινε στο rio de janeiro και πήγαμε μαζί εκεί και βρήκα τον κόσμο που πάντα ήθελα να βρω. Εκεί με δέχθηκαν με δέχτηκαν πολύ καλά οι Βραζιλιάνοι, αργότερα με τίμησαν με πολλά μετάλλια και πολλά βραβεία και μετά με κάνανε και επίτιμο πρόξενο από το 2006 μέχρι και σήμερα. Η Βραζιλία με τίμησε σαν παιδί της και μάλλον ήμουνα παιδί της τελικά».

«Εγώ ως μέλος της επιτροπής τουρισμού του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, συζητάμε για τον ιατρικό τουρισμό στα πλαίσια των διαδικασιών που χρειάζεται να γίνουν για να τον προσελκύσουμε, μπορώ να σας πω ότι η Ελλάδα είναι αρκετά φθηνή χώρα για τις υπηρεσίες πλαστικής χειρουργικής οι οποίες δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία άρα δεν κοστίζουν στο κράτος. Αυτές οι υπηρεσίες στην Ελλάδα κοστίζουν στο επίπεδο των δύο – τριών μισθών ενός ατόμου, αν λοιπόν ένα άτομο έχει όλη τη ζωή του ένα θέμα με μία γαμψή μύτη ας πούμε, θα μπορούσε να διαθέσει μισθούς ή εισοδήματα τριών μηνών για να το κάνει. Αντίθετα στην Ελβετία χρειάζεσαι 70 μισθούς για να το κάνεις, στις ΗΠΑ χρειάζεσαι 100 μισθούς για να το κάνεις. Αντίθετα σε χώρες πιο φθηνές μπορείς να το κάνεις και πιο φθηνά αλλά στην Ελλάδα είμαστε τόσο καλά πιστοποιημένοι και είναι τόσο καλό το επίπεδο της πλαστικής χειρουργικής που πραγματικά είναι εξαιρετικά φθηνές αυτές υπηρεσίες για όποιον θέλει να τις ακολουθήσει. Επίσης στο δημόσιο σύστημα υγείας προβλέπεται σε κλινικές πλαστικής χειρουργικής του κράτους να γίνεται επανορθωτική χειρουργική δωρεάν. Εγώ εδώ θέλω να στηλιτεύσω το φακελάκι, δε πρέπει να δίνουν σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας».

«Θυμάστε για παράδειγμα το κορίτσι που του ρίξανε βιτριόλι; Αυτή η αποκατάσταση έγινε όλη στο κρατικό νοσοκομείο το Θριάσειο, πάρα πολλές επεμβάσεις και δωρεάν. Τα σοβαρά τροχαία στην Ελλάδα καταλήγουν -αν δεν αποβιώσουν από τις σφοδρότητα της σύγκρουσης- ή στον ορθοπεδικό ή στον πλαστικό συνήθως, οπότε εμείς ως πραγματογνώμονες αξιολογούμε το βαθμό της βλάβης και αναλόγως τα άτομα που υπέστησαν το τροχαίο ή άλλο ατύχημα π.χ. εργατικό, αποζημιώνονται».

«Στο διεθνές τζετ σετ ο Μπερλουσκόνι πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε πλαστική προσώπου, έβαλε μαλλιά επίσης, ο Τζορτζ Κλούνι ο ηθοποιός έχει κάνει και αυτός πλαστική σε ένα απόκρυφο σημείο του σώματός του, ο Μπραντ Πιτ αποδείχτηκε ότι έχει κάνει πλαστική στο πρόσωπό του και πολλοί άλλοι που έχουν φτιάξει μύτες, βλέφαρα, λαιμούς, σωσίβια, γυναικομαστία και άλλες περιοχές του σώματος. Δεν είναι λοιπόν σπάνιο, μάλιστα είναι πολύ συχνό να έρχονται και άντρες για να κάνουν κάτι καλύτερο για τον εαυτό τους. Οι άντρες πρέπει και αυτοί να μη παραμελούν την εμφάνιση τους».

«Η γυναίκα γίνεται ισχυρή στο διάβα της ζωής της αλλά παραμένει ευαίσθητη όπως το κοριτσάκι που ήτανε η κόρη του μπαμπά. Άρα αυτό το διπλό στοιχείο που χαρακτηρίζει τη γυναίκα πολλές φορές δεν εξισορροπείται, άλλες φορές υπερισχύει ο συναισθηματικός κόσμος και άλλες φορές ο πραγματικός κόσμος, όταν υπάρχει μία έλλειψη ισορροπίας τότε έρχεται στο πλαστικό χειρουργό, δεν είναι ότι έχει καταργήσει ένα από τα δύο. Ήρθε μια γυναίκα γύρω στα 50 πολύ όμορφη και έρχεται πολύ σοβαρή, πήγα να πω ένα αστειάκι, μου λέει ακούστε δεν ήρθα για αστειάκια κύριε Λύρα, εδώ πέρα ήρθα για να μου πείτε ότι τα τελευταία 3 χρόνια ακούω σιωπή, θέλω να ακούω και πάλι κομπλιμέντα, φτιάξτε το αυτό. Η φιλοσοφία πολλές φορές δείχνει ότι η απλή λογική δε μπορεί να υπερισχύσει στη ζωή μας».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles