Τα τρακτέρ στο δρόμο ετοιμάζονται να βγάλουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην ΑΜΘ καθώς θεωρούν ότι από το υπουργείο γνωρίζουν το πρόβλημα αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τονίζει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Καβάλας Νίκος Δημόπουλος. Μιλώντας στον Alpha Radio εξήγησε πως «εμείς πάντοτε είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο αλλά αν βλέπεις κλειστές πόρτες θα αντιδράσεις» ενώ αποδόμησε ένα προς ένα τα επιχειρήματα του υπουργείου χαρακτηρίζοντας τις ανακοινώσεις τους «εκτός τόπου και χρόνου».
«Ίσως και αύριο θα συγκληθεί το συντονιστικό και θα πάρουμε αποφάσεις, ήδη υπάρχουν προτάσεις για να βγουν τρακτέρ στο δρόμο, αν αποφασιστεί αυτό θα βγάλουμε τα τρακτέρ στο δρόμο και θα δούμε μετά αν θα έρθει ο υπουργός όπως είχε υποσχεθεί στις αρχές της εβδομάδας ότι θα έρθει, υπήρχε αυτή η υπόσχεση γιατί θα έλειπε στη Γερμανία στην έκθεση FRUIT LOGISTICS ο υπουργός. Άρα αν έρθει κουβεντιάζουμε εμείς μαζί του και κουβεντιάζουμε όπως ξέρουμε εμείς να κουβεντιάσουμε και όχι ακούγοντας μόνο τις ανακοινώσεις τους. Τώρα το αν θα βγουν τα τρακτέρ θα το δούμε, προέκυψε ένα θέμα με ένα πρόβλημα υγείας με κάποιο συνάδελφο αλλά αυτό θα το ξεπεράσουμε μέχρι αύριο και δε θα υπάρχει πρόβλημα».
«Εμείς πάντοτε είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και αυτό δείχνει και την πρόθεσή μας ότι είναι καλή αλλά από κει και πέρα αν βλέπεις κλειστές πόρτες και εσύ θα αντιδράσεις ανάλογα. Τώρα περιμένουμε να δούμε καταρχάς την συμμετοχή του κόσμου και από κει και πέρα αν γίνει η συνάντηση με τον υπουργό άμεσα και πάρουμε τις απαντήσεις που θέλουμε θα τις κρίνουμε αν είναι επαρκής, που δεν βλέπω εγώ να είναι επαρκής, έχουν καταλάβει στο υπουργείο τι συμβαίνει αλλά κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν το πρόβλημα που υπάρχει στον πρωτογενή τομέα. Είναι εκτός τόπου και χρόνου όλες οι ανακοινώσεις από τον υπουργό και άμα θέλετε και μία-μία να τις σχολιάσουμε είναι πάρα πολύ εύκολο και αποδομούνται πάρα πολύ εύκολα».
«Αναφέρονται συνεχώς σε ελαφρύνσεις που υποτίθεται ότι έχουν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια σχετικά με την πίεση που υπήρχε στο κόστος παραγωγής για τον κορονοϊό όπου είχανε μειωθεί ο φπα στα λιπάσματα και ζωοτροφές και εξηγούμε χιλιάδες φορές ότι εμείς δεν είμαστε ο τελικός καταναλωτής. Ο τελικός καταναλωτής είναι στο ράφι και στο ψυγείο, δεν είμαστε εμείς, εμείς διεκπεραιώνουμε φπα, δηλαδή άμα αγοράσουμε 13% αυτό το ποσό το έχω κάβα που λέμε, αν πουλήσω το συμψηφίζω με αυτό και βλέπω τι γίνεται. Επειδή οι αξίες των προϊόντων μας έχουν ανέβει, εμείς βρισκόμασταν πολλές φορές να είμαστε χρεωστικοί, δηλαδή το φπα που παίρνουμε δε το βάζουμε στην τσέπη μας συμψηφίζοντας με αυτό που αγοράζουμε, αλλά επειδή είναι περισσότερος αυτός που πουλάμε τον καταθέτουμε στην εφορία, άρα στην ουσία παίρνουμε και δίνουμε, δεν υπάρχει θέμα να χάσει ούτε ένα ευρώ η πολιτεία. Και το πολύ πολύ αν δούμε ότι πιστωνόμαστε αρκετό φπα γιατί δεν έχουμε καλές πωλήσεις ή είναι χαμηλά η τιμή, τότε ζητάμε επιστροφή φπα, κάτι το οποίο προβλέπεται γιατί έχουμε βιβλία εσόδων εξόδων όπως όλοι οι επαγγελματίες».
«Αυτό το πράγμα το μόνο που προσφέρει στον παραγωγό είναι ότι όταν πάει να αγοράσει κάτι, το αγοράσει 6-7% φθηνότερα, στην ουσία δεν χάνει ούτε το κράτος και δεν κερδίζει και ο παραγωγός. Είναι κάτι σαν ταμειακή διευκόλυνση να αγοράσεις κάτι φθηνότερα, αλλά μετά δεν το παίρνεις πίσω γιατί αν αγοράζεις με 13% και πουλήσεις με 13% είναι μία η άλλη. Το αποτέλεσμα είναι μηδέν, ας τα αφήσουν αυτά στην άκρη, μας λένε έχετε δίκιο αλλά δε τα λένε στην τηλεόραση, τα λένε όταν πηγαίνουμε στο υπουργείο. Το δεύτερο είναι για το θέμα του 10% σχετικά με την μείωση του ρεύματος όταν εμείς ζητάμε να υπάρχει χαμηλό τιμολόγιο αγροτικό σταθερό για να μπορεί ο καθένας να κάνει και το κουμάντο του. Το 10% είναι σαν ασπιρίνη στον καρκίνο σαν ποσοστό και δεν έχει καμία αξία και τα προηγούμενα χρόνια να ξέρετε παρότι υπήρχε μία επιδότηση στο πετρέλαιο -αρκετά μετά όμως από ότι έπρεπε από τις αυξήσεις- τελικά ήταν πολύ μικρότερη από τις αυξήσεις που έχουν γίνει. Ο κόσμος πλέον πληρώνει πολύ υψηλότερο ρεύμα και ταυτόχρονα μαζί με όλα τα υπόλοιπα που έχουν ανέβει στο κόστος παραγωγής δημιουργείται μία κατάσταση η οποία είναι ασφυκτική. Και ταυτόχρονα μαζί με τις μειώσεις στις ενισχύσεις για τις οποίες δεν μιλάει κανένας και μιλάνε ότι έχουνε κάνει αλλαγές στην ΚΑΠ τις οποίες από ότι φαίνεται έχει δεχτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν εξηγούν στους παραγωγούς ποιες είναι αυτές από τις προτάσεις».