19.4 C
New York
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Buy now

«Έχει αποτιμήσει ο κόσμος το έργο που γίνεται, και την επόμενη πενταετία δήμαρχος θα είναι ο Θ. Μουριάδης»

Οι Καβαλιώτες θα εκτιμήσουν το έργο, την σοβαρότητα και την ηθική του Θ. Μουριάδη και θα τον επιλέξουν ως τον δήμαρχο της επόμενης 5ετίας εκτίμησε μιλώντας στον Alpha Radio ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και υποψήφιος με το συνδυασμό «Σύγχρονος Δήμος» Γιάννης Προμούσας. Ο ίδιος μίλησε για το έργο του δήμου σε αντίξοες συνθήκες, το ντιμπέιτ των υποψηφίων δημάρχων και την πλειοδοσία υποσχέσεων αλλά και για την συζήτηση με την περίφημη μείωση των δημοτικών τελών που έθεσε όμως σε μεγάλο κίνδυνο τα οικονομικά του Δήμου Καβάλας.

«Πέρα από την προεκλογική περίοδο αυτή την οποία διανύουμε η οποία εκ των πραγμάτων σε βάζει στη διαδικασία να έρθεις σε επαφή με τον κόσμο, εγώ ούτως ή άλλως έχω συνεχή επαφή με τον κόσμο αλλά και λόγω και της επαγγελματικής του δραστηριότητας είμαι συνέχεια στην πόλη οπότε μπορώ να σου πω ότι έχω μία αίσθηση, από τη μεριά μου υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι στο πρόσωπο του Θ. Μουριάδη οι δημότες της Καβάλας βλέπουν και τον δήμαρχο της επόμενης πενταετίας, βλέπουν έναν άνθρωπο τίμιο, ηθικό, με όραμα με σχέδιο, με μεθοδικότητα την προηγούμενη τετραετία. Μην ξεχνάμε ότι διανύσαμε μία τετραετία εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενεργειακής κρίσης και η καρδούλα μου το ξέρει τι τραβήξαμε για να κρατήσουμε τον προϋπολογισμό ειδικά στην ενεργειακή κρίση όπου υπήρχε μεγάλη υστέρηση εσόδων. Θα εκτιμηθεί το αποτέλεσμα της δουλειάς μιας διοίκησης που είχε μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είχε μεγάλη πίεση, δυσκολεύτηκε να περάσει πολλά θέματα. Όλα αυτά τα έχει αποτιμήσει ο κόσμος, βλέπει το έργο που γίνεται, αν μη τι άλλο είναι οφθαλμοφανές αλλά πάνω από όλα θεωρώ ότι ηγείται όλης της προσπάθειας ένας άνθρωπος πολύ σοβαρός, ένας ακέραιος χαρακτήρας και νομίζω ότι στην επόμενη πενταετία δήμαρχος θα είναι ο Θ. Μουριάδης. Στο ντιμπέιτ ο δήμαρχος στάθηκε καλά, μπόρεσε να απαντήσει στα ερωτήματα, ήταν σαφής ξεκάθαρες και πειστικές, προσπάθησε να αναδείξει το έργο το οποίο γίνεται, από την αντιπολίτευση διακρίνουμε δύο ειδών υποψήφιους, κάποιους που έχουν μία ματαιοδοξία και κάποιους που έχουν μία διάθεση να διοικήσουν αλλά ακόμη έχουν δουλειά να γίνει. Αυτό θα το εκτιμήσει ο κόσμος, ακούστηκαν προτάσεις αλλά το θέμα είναι όλα αυτά που ακούγονται, μιλάω για την αντιπολίτευση, να είναι υλοποιήσιμα και εφαρμόσιμα και κοστολογημένα. Ακούστηκαν απίστευτες παροχές αλλά όταν ρωτήθηκαν από πού θα βρεθούν τα χρήματα η απάντηση ήταν ότι αν θέλεις βρίσκεις λεφτά ή πολύ γενικά από τα έσοδα του δήμου, δεν είναι έτσι».

«Εγώ ποτέ δεν θα καταφερθώ εναντίον οποιουδήποτε υποψήφιου, ιδιαίτερα οποιουδήποτε έχει διατελέσει και διοίκηση, η κ. Ιωσηφίδου διατείνεται ότι κατάφερε να μειώσει τα τέλη, εγώ σας λέω ότι αυτή η πρόταση έπασχε. Εγώ ήμουν από την πρώτη στιγμή αντίθετος σε όλη αυτή την πρόταση για τα δημοτικά τέλη, να ξέρετε τα νούμερα και οι αριθμοί ποτέ δεν λένε ψέματα, αν ξέρουμε να τα διαβάσουμε σωστά θα βρούμε την πραγματικότητα και θα δούμε την αλήθεια, έγινε λοιπόν μία μείωση των ανταποδοτικών τελών. Τα τέλη αυτά τα οποία εισπράττουμε μέσα από τους παρόχους ηλεκτρισμού και αφορούν ένα τέλος το οποίο μπαίνει επί των τετραγωνικών μέτρων της ακίνητης περιουσίας και αυτό μπαίνει και ο ΤΑΠ, το τέλος ακίνητης περιουσίας και ο δημοτικός φόρος, αυτά είναι ανταποδοτικά και με τα έσοδα αυτά καλύπτουμε τον οδοφωτισμό της πόλης και την καθαριότητα. Άρα λοιπόν για αυτή την υπηρεσία υπάρχει ένας ξεχωριστός προϋπολογισμός ο οποίος έρχεται μαζί με τον προϋπολογισμό του δήμου και πρέπει να ισοσκελιστεί δηλαδή τα έσοδα που εισπράττονται με αυτά τα τέλη πρέπει να καλύψουμε και το κόστος μισθοδοσίας, της καθαριότητας, τη συντήρηση των μηχανημάτων, επενδύσεις κτλ. Είπαμε ότι θα υπάρχει πρόβλημα, την πρώτη χρονιά αλλά επειδή είχαμε και ένα καλό χρηματικό υπόλοιπο και επειδή το μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς τελείωσε με τα τέλη που είχαμε καθορίσει εμείς, βγήκε εκείνη η χρονιά. Από την επόμενη χρονιά άρχισε να φαίνεται το πρόβλημα, τη 2022 είχαμε ένα έλλειμμα 900 χιλιάρικα, και στον προϋπολογισμό του 2023 όταν βάλαμε κάτω τα έξοδα της υπηρεσίας γενικότερα το έλλειμμα εκτοξευόταν στο 1,9 εκ. ευρώ, γιατί απλά τα έσοδα δεν φτάνουν. Άρα εκ του νόμου είχαμε την δυνατότητα να καλύψουμε αυτά από τακτικά έσοδα και αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή, όσο και αν διατείνονται κάποιοι ότι μειώσαμε τα τέλη, κανείς δεν είπε να είναι υψηλά αλλά να υπάρχει ένας ορθολογικός και ένας δίκαιος τρόπος καταλογισμός των τελών με σωστή οικονομοτεχνική μελέτη και ορθολογική κοστολόγηση. Νομίζω το είχε πει ο δήμαρχος στις δύο τηλεμαχίες ότι ουσιαστικά αυτό μας έβαλε σε ένα πρόβλημα να το λύσουμε ως οικονομική υπηρεσία»

«Εμείς φροντίσαμε να μην περιμένουμε το πρόβλημα να έρθει και να μην βασιζόμαστε μόνο σε τακτικά έσοδα τα οποία θα καλύπταμε. Ήδη έχουν γίνει πολύ σημαντικές ενέργειες στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των εργαλείων που έχουμε και ήδη φαίνεται λίγο φως στο τούνελ από τα ανείσπρακτα έσοδα. Είναι τέλη που δεν μπορούμε να εισπράξουμε μέσω των παροχών γιατί κάποιοι δημότες δεν μπορούν να πληρώσουν ή έχουν κάνει κάποιες ρυθμίσεις ή έχουν αλλάξει πάροχο, τα όποια έσοδα από το 2017 δεν είχαν εισπραχθεί και ο λόγος που δεν είχαν εισπραχθεί δεν ήτανε γιατί δεν θέλανε να τα εισπράξουν αλλά δεν υπήρχαν τα εργαλεία. Καταφέραμε λοιπόν να κάνουμε 57.000 εγγραφές ανείσπρακτων δημοτικών τελών και να βεβαιώσουμε από το 2017 έως τώρα 900.000 ανείσπρακτων τελών. Τα περισσότερα πληρώνονται γιατί διαφορετικά θα τα συναντήσουν μπροστά τους».

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles