19.4 C
New York
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Buy now

Διετής η σφράγιση παραβατικών πρατηρίων καυσίμων, σαφάρι ελέγχων από την ΑΑΔΕ

Τον κίνδυνο ακόμη και μαζικών λουκέτων αντιμετωπίζουν πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων που δεν περάσουν τον έλεγχο των τεχνικών της ΑΑΔΕ! Σε εξειδίκευση των μέτρων σφράγισης παραβατικών πρατηρίων καυσίμων για δυο συναπτά έτη και των προϋποθέσεων δημοσιοποίησης προσωπικών στοιχείων των παραβατών, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, εξειδικεύεται η διαδικασία διετούς σφράγισης των πρατηρίων διάθεσης όλων των ειδών καυσίμων όταν το ελεγχόμενο πρατήριο:

  • κατέχει και εμπορεύεται νοθευμένα καύσιμα,
  • διαπιστωθεί με τέλεση λαθρεμπορίας καυσίμων,
  • παρεμποδίσει τον έλεγχο με χρήση βίας ή απειλής.

Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις διαπίστωσης των παραπάνω παραβάσεων από άλλη δημόσια ελεγκτική ή διωκτική αρχή, ενημερώνεται η Τελωνειακή Υπηρεσία της ΑΑΔΕ, προκειμένου να διενεργήσει τη σφράγιση του πρατηρίου.

Οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων καυσίμων που σφραγίζονται, απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ή ιδιότητα ή να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εμπορίας ή διακίνησης ενεργειακών προϊόντων για δύο έτη από τη διαπίστωση της παράβασης, ενώ τα στοιχεία των παραβατών δημοσιοποιούνται με διετή ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Το σύνολο της ποσότητας των καυσίμων που εντοπίζεται στην εγκατάσταση κατά τον χρόνο σφράγισης απαντλείται και μεταφέρεται, είτε προς επαναδιύλιση είτε, εφόσον δεν είναι δυνατή η επαναδιύλιση, προς καταστροφή σε αδειοδοτημένο φορέα καταστροφής επικίνδυνων αποβλήτων.

Για το ζήτημα των ελέγχων στα πρατήρια καυσίμων όσο και στην ολοκλήρωση της φετινής περιόδου του πετρελαίου θέρμανσης μίλησε στον Alpha Radio ο Φώτης Πούλος, πρόεδρος των πρατηριούχων ν. Καβάλας.

«Η 30η Απριλίου, μέσα στη μεγάλη εβδομάδα είναι η καταληκτική ημερομηνία για πετρέλαιο θέρμανσης, καλό είναι οι καταναλωτές να το κοιτάξουν λίγο νωρίτερα γιατί και εμείς ως πρατηριούχοι δε θέλουμε να κρατάμε το πετρέλαιο στις περισσότερες περιπτώσεις για την επόμενη χρονιά. Στις τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν εδώ που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο 1,40 ευρώ, είχαμε μία αρκετά καλή αποκλιμάκωση μετά το Νοέμβριο και δυστυχώς το τελευταίο μήνα έχει αυξηθεί και πάλι η τιμή του πετρελαίου. Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί πάρα πολύ ωστόσο λόγω της μεγάλης καλοκαιρίας να πούμε ότι ο καιρός είναι πάρα πολύ ευνοϊκός προς τους καταναλωτές, δεν είναι υπάρχει ανάγκη για θέρμανση όλη αυτή την περίοδο και έχει πέσει η κατανάλωση σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα έναντι προηγουμένων ετών».

«Σχετικά με την κατανάλωση ένα ήταν ότι και ο καιρός ήτανε πάρα πολύ ευνοϊκός όλο τον χειμώνα, δεύτερον οι καταναλωτές πέρσι υπήρχε παρότρυνση από το κράτος ώστε να αγοράσουνε πετρέλαιο, γιατί πέρσι είχαμε την ενεργειακή κρίση, είχαμε πάρα πολύ ακριβό φυσικό αέριο και πάρα πολύ ακριβό το ρεύμα και η κυβέρνηση η ίδια παρότρυνε τους καταναλωτές να στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης, είχαμε μια πιο γενναία επιδότηση την περσινή χρονιά κάτι που δεν είχαμε φέτος με αποτέλεσμα να είχαμε αρκετά μεγάλη πτώση της κατανάλωσης σε σχέση με πέρσι. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η πτώση ξεπερνά το 30% χωρίς να υπολογίζουμε τον μήνα που διανύουμε. Ο μήνας που διανύουμε είναι μήνας που κάποιοι καταναλωτές φροντίζουν να έχουν λίγο πετρέλαιο για την έναρξη της νέας χειμερινής περιόδου, πράγμα που μέχρι στιγμής φέτος δε το έχουμε εισπράξει γιατί ο καιρός είναι πάρα πολύ ήπιος».

«Το κράτος μετά από παρότρυνση και πίεση από τις ενώσεις βενζινοπωλών θεσμοθέτησε ένα καινούργιο πλαίσιο ώστε να υπάρχει ένας καλύτερος έλεγχος στη διάθεση του πετρελαίου στα πρατήρια μέχρι τον τελικό αποδέκτη που είναι η αντλία. Δυστυχώς έχει αυξηθεί παρόλη της τοποθέτηση του συστήματος εισροών εκροών που πιστεύαμε ότι θα υπάρχει ένας αρκετά σωστός και μεγάλος περιορισμός στο λαθρεμπόριο και τη νοθεία των καυσίμων, δυστυχώς αυτό φουντώνει. Στην Ελλάδα λειτουργούν 6.000 πρατήρια με ένα μέσο όρο τέσσερις αντλίες στο κάθε μαγαζί, περίπου είναι 24.000 οι αντλίες οι οποίες πρέπει να περάσουν οι τεχνικοί να τις ελέγξουνε οπότε υπάρχει μια αδυναμία χρόνου για να γίνει αυτό το πράγμα. Εμείς όμως έχουμε μιλήσει με το υπουργείο και θεωρώ ότι τις επόμενες μέρες θα δοθεί μία παράταση προκειμένου να ολοκληρωθούν αυτοί οι έλεγχοι, σε περίπτωση που δε γίνουν οι έλεγχοι ο νομοθέτης λέει ότι πρέπει να κλείσει το πρατήριο και να μην υπάρχει εταιρία που να ανεφοδιάζει τον πρατηριούχο!».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles