25.8 C
New York
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Buy now

“Δεν είναι ελκυστικό το ΕΣΥ, οι νέοι γιατροί όσες θέσεις και να προκηρύξεις δεν έρχονται”

Για μία δύσκολη έως αδύνατη εξίσωση που κανείς δε ξέρει πως θα την λύσει το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΓΝΚ Γιώργος Τεπελόπουλος αναφερόμενος στα απογευματινά χειρουργεία που πρόσφατα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Τεπελόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στην σημερινή εικόνα του νοσοκομείου, στις τρομερές ελλείψεις που υπάρχουν αλλά και γιατί συχνά ενώ γίνονται προκηρύξεις αυτές οι θέσεις δεν καταλαμβάνονται από γιατρούς ή νοσηλευτικό προσωπικό.

«Είναι ένα θέμα πολυπαραγοντικό, εφόσον έχει μπει μπροστά από το υπουργείο μας πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα φτάσει και στο νοσοκομείο μας. Το θέμα είναι το πώς θα εφαρμοστεί αυτό γιατί απογευματινό χειρουργείο σημαίνει επάρκεια σε προσωπικό που θα χειρουργήσει, σε γιατρούς δηλαδή, επάρκεια σε νοσηλευτικό προσωπικό, επάρκεια σε αναισθησιολόγους και επάρκεια φυσικά σε κλίνες πάνω στις κλινικές. Τώρα πώς θα λύσουν αυτοί που θα θελήσουν να κάνουν τα απογευματινά χειρουργεία αυτή την εξίσωση είναι απορίας άξιον. Γιατί ιδίως στο νοσηλευτικό προσωπικό οι ελλείψεις είναι τεράστιες και στο χειρουργικό τομέα του νοσοκομείου υπάρχουν ελλείψεις οπότε το θεωρώ λίγο δύσκολο».

« Όπως έχω ξαναπεί είναι επαρχιακό νοσοκομείο το οποίο εφημερεύει κάθε μέρα, σε αντίθεση με τα μεγάλα νοσοκομεία Αθήνας – Θεσσαλονίκης τα οποία δεν εφημερεύουν κάθε μέρα και δεν έχουν αυτή την συνεχή ροή των επειγόντων περιστατικών. Το δικό μας νοσοκομείο λοιπόν έχει αυτή την ιδιαιτερότητα του επαρχιακού νοσοκομείου, οι συνάδελφοι να εφημερεύουν κάθε μέρα, οι συνάδελφοι χειρουργούνε κάθε μέρα όλη μέρα, οι κλινικές είναι γεμάτες διαρκώς με ποσοστά πληρότητας πολύ υψηλά».

«Αυτή την στιγμή η χειρουργική κλινική έχει 5 γιατρούς, στο οργανόγραμμα προβλέπονται 12 θέσεις χειρουργών! Όταν έγινε αυτό το 2012 θεωρούσε ο νομοθέτης, ότι αυτό το νοσοκομείο για να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του χρειαζόταν 12 χειρουργούς και έχουμε 5, είναι πολύ δύσκολο. Επίσης είναι οι χειρουργικές κλινικές, οι ΩΡΛ κλινικές, όλος ο χειρουργικός τομέας γιατί θεωρητικά όταν λέμε να απογευματινά χειρουργεία εννοούμε όλων των ειδικοτήτων».

«Συνεχίζουν να είναι περιφερόμενοι οι γιατροί του ΓΝΚ, πριν 3-4 μέρες συνάδελφος αναισθησιολόγος εφημέρευε στις Σέρρες. Οι δε παθολογικές κλινικές οι οποίες αρχίζουν να ζορίζονται και οι δικές μας από προσωπικό εξακολουθούν να τους έρχονται διάφορα χαρτιά πηγαίνετε στις Σέρρες, πηγαίνετε στη Δράμα και ούτω καθεξής. Το πόσο κομβικό θεωρούν το νοσοκομείο μας φαίνεται από την προκήρυξη την τελευταία των θέσεων, υποτίθεται ένα κομβικό νοσοκομείο ζητάει θέσεις σε σχέση με τα όμορα νοσοκομεία θεωρείται κομβικό άρα θα το προσέξει το υπουργείο πιο πολύ, το νοσοκομείο μας ζήτησε και πήρε 6 θέσεις, η Δράμα πήρε 6 θέσεις, η Ξάνθη πήρε 7 θέσεις και η Κομοτηνή 6 θέσεις. Μετά γίνεται μεγάλη η κουβέντα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου εδώ αν πραγματικά ζητήσανε μόνο 6 θέσεις και το υπουργείο ικανοποίησε αυτές τις ανάγκες. Μιλάμε για ένα νοσοκομείο που έχει πάνω από 40 θέσεις κενές γιατρών».

«Κάποτε ότι θέσει κηρυσσόταν θεωρούνταν ότι θα πληρωθεί από κάποιον σήμερα όμως πια δεν είναι ελκυστικό το ΕΣΥ οι νέοι γιατροί όσες θέσεις και να προκηρύξεις αν είναι να έρθουν να δουλέψουν εδώ με αυτούς τους μισθούς, με την κοροϊδία στις εφημερίες, με την υπερφορολόγηση των εφημεριών, με τις μετακινήσεις και με όλη αυτή την κατάσταση, δεν θα κάνουν τα χαρτιά τους σε καμία προκήρυξη. Οπότε δεν είναι τόσο σίγουρο ότι οι 6 θέσεις στο νοσοκομείο Καβάλας θα πληρωθούνε. Τώρα ο νέος γιατρός μπαίνει στο ΕΣΥ με μισθό 1.200-1.300 ευρώ, δεν είμαστε ξεκομμένοι από την κοινωνία έχουμε επαφή με όλα τα επαγγέλματα, ξέρουμε πού βρίσκεται το επίπεδο το μισθολογικό του καθενός αλλά παρόλα αυτά στα νοσοκομεία συντελείται ένα τεράστιο έργο. Κοινωνία χωρίς υγεία δεν μπορεί να ευημερήσει, καλό είναι με τους επαγγελματίες αυτού του κλάδου να έχουμε λίγο περισσότερο ανοιχτά τα αυτιά μας στα αιτήματά τους και τα μισθολογικά γιατί εάν αδειάσει ένα νοσοκομείο δεν υπάρχει κάποιος άλλος να έρθει εδώ να βοηθήσει τον κόσμο. Και την κατάρρευση του ΕΣΥ την βιώνουμε στις μέρες μας. Πρέπει να γίνει ελκυστικό το ΕΣΥ και δεν είναι λόγια του αέρα ούτε είναι ουτοπικά όλα αυτά».

«Ο οργανισμός του 2012 δημιουργήθηκε με τις ανάγκες του 2012 και είναι ξεπερασμένος. Σήμερα έχουμε 2024, μιλάμε για τεράστια διαφορά στην προσέλευση των ασθενών, τεράστιες ανάγκες και του κόσμου, ο κόσμος πραγματικά για το οτιδήποτε έρχεται στο νοσοκομείο που σημαίνει ότι ο μικρός αριθμός ιατρών και νοσηλευτών δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όπως θα έπρεπε και όπως θα ήθελε όλο αυτόν τον κόσμο που έρχεται στο νοσοκομείο».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles