19.4 C
New York
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Buy now

Χωρίς «συμπαραστάτη του δημότη» για την επόμενη 4ετία μένει ο δήμος Καβάλας!

Ναυάγιο, που τελικά θα κοστίσει στους ίδιους τους Καβαλιώτες, ήταν το αποτέλεσμα της δεύτερης και τελευταίας ψηφοφορίας για την εκλογή του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης για το δήμο Καβάλας. Ναυάγιο γιατί όπως εξηγεί ο νομικός Αθανάσιος Αθανασίου που μέχρι προσφάτως υπηρέτησε τον θεσμό, η Καβάλα για την επόμενη 4ετία θα μείνει δίχως συμπαραστάτη αφού τα εκλογικά αποτελέσματα σε συνδιασμό με την μειωμένη συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων στην ψηφοφορία έφεραν το αδιέξοδο και δεν επετεύχθη η ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτούνταν.

«Οι δημιουργίες «τάσεων» είναι ξένες προς το θεσμό του συμπαραστάτη ο οποίος θεσμός πρέπει να είναι μακριά από όλους και από όλα, δε μπορεί να εξαρτάται από τη δημιουργία τάσεων, από τη δημιουργία συμμαχιών, από τις φιλίες, από τις συμπάθειες και σε κάθε περίπτωση με βρίσκει εντελώς αντίθετο η όποια αντιπαράθεση συνδυασμών δημοτικών να εκδηλώνεται στην διαδικασία τη συγκεκριμένη. Όποιος αναλαμβάνει την ευθύνη της λειτουργίας αυτού του θεσμού σε όποιον δήμο αυτής της χώρας πρέπει να είναι ελεύθερος από κάθε άποψη. Το έχω πει και δεν διστάζω να το επαναλάβω ότι θα στερηθεί η Καβάλα από τις υπηρεσίες του συμπαραστάτη του δημότη για την 5ετία την τρέχουσα, υπάρχουν κάποιοι που έχουνε ευθύνες για αυτό το αποτέλεσμα και από αυτές τις ευθύνες εξαιρώ ξεκάθαρα και κατηγορηματικά με κάθε δυνατό τρόπο και με ένταση τους υποψήφιους!

«Ευθύνες αποδίδονται σε όποιον συμμετείχε σε αυτή την διαδικασία και στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Επίσης σε ότι αφορά την δυνατότητα επαναλήψεως αυτής της διαδικασίας είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο. Ήτανε είναι η αρχική διαδικασία και η επαναληπτική εφόσον απαιτηθεί, τρίτη εκλογική διαδικασία δεν προβλέπεται ούτε επαναπροκήρυξη της διαδικασίας. Όπως νωρίτερα η Καβάλα υπερηφανευόταν ότι ήταν από τους λίγους δήμους που εξέλεξε συμπαραστάτη, τώρα θα είναι στους πολλούς που δε κατάφερε να εκλέξει συμπαραστάτη. Συνολικά 33-34 δήμοι κατάφεραν να έχουν συμπαραστάτη την προηγούμενη 4ετία και μεταξύ αυτών και της Καβάλας, δεν είναι κάτι ευχάριστο αυτό που έγινε. Δεν μιλάω από προσωπικά κίνητρα, αλλά η πόλη μας τον χρειάζεται αυτό το θεσμό να λειτουργεί και θα έπρεπε να καταβληθεί κάθε δυνατή φροντίδα έτσι ώστε να επανδρωθεί και για αυτή την 5ετία αυτός ο θεσμός».

«Ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3 σύμφωνα με την τροποποίηση του νόμου που ισχύει από 1/1/2024 λαμβάνεται πάντα επι του συνολικού αριθμού των δημοτικών συμβούλων. Θα έπρεπε δηλαδή είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη στην επαναληπτική ψηφοφορία κάποιος υποψήφιος να πάρει 23 σταυρούς. Οι δημοτικοί σύμβουλοι λοιπόν που δε συμμετείχαν ίσως δεν ενέσκηψαν πιο προσεκτικά στην λειτουργία του θεσμού, να το πω κομψά. Δεν είναι αρεστός ο θεσμός διότι αφαιρεί ύλη από τους αιρετούς, αφαιρεί την δυνατότητα της συνδιαλλαγής των δημοτών με τους δημοτικούς άρχοντες. Διότι η διαφορά την οποία έχει ο πολίτης με το δήμο πηγαίνει στον συμπαραστάτη του δημότη, όταν δεν έχει την δυνατότητα να πάει στο συμπαραστάτη του δημότη θα χτυπήσει την πόρτα του δημοτικού συμβούλου και έτσι εκδίδονται επιταγές οι οποίες εμφανίζονται στην επόμενη εκλογική περίοδο. Δεν είναι κάτι το αρεστό λοιπόν».

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles