19 C
New York
Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024

Buy now

«Υπήρξε ερασιτεχνισμός φέτος στα θέματα, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει θέμα Φυσικής με δύο σελίδες εκφώνηση!»

Για εξόφθαλμα λάθη, ερασιτεχνισμούς στην προσέγγιση της δομής και των θεμάτων των πανελληνίων εξετάσεων φέτος κάνει λόγο ο Αργύρης Μυστακίδης, πρώην μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Φροντιστών ΜΕ Ελλάδος. Ο ίδιος μίλησε στον Alpha Radio για τις φετινές εξετάσεις με αφορμή την ανακοίνωση της Ένωσης Φυσικών που ασκεί κριτική σε όσους επέλεξαν τα θέματα για το τελευταίο μάθημα των πανελληνίων, καθώς ανάμεσα στα άλλα υπήρχε θέμα που μόνον η εκφώνηση του ήταν 2 σελίδες!

«Είναι σπάνιο να βγει μια ανακοίνωση όπως αυτή των Φυσικών γιατί οι Ενώσεις αυτές είναι πολύ προσεκτικές, τίθενται και θέματα δημοσίων σχέσεων, δεν μπαίνουν εύκολα σε αυτή τη διαδικασία να βγάλουν τέτοιου τύπου ανακοινώσεις οπότε καταλαβαίνετε ότι κάτι συμβαίνει εκεί πέρα. Βέβαια δεν είναι μόνο το μάθημα της Φυσικής, θα έλεγα ότι γενικότερα οι εξετάσεις φέτος έδειξαν κάποια σημάδια ερασιτεχνισμού ανεπίτρεπτα. Ξεκινήσαμε με τα Μαθηματικά των ΕΠΑΛ, είχε ένα ατόπιμα ανεπίτρεπτο, είχε ένα θέμα αντιγραφή πλήρης από τα θέματα του 2006 και μάλιστα αντιγραφή τόσο άγαρμπη που περιείχε και τα λάθη, τα επιστημονικά λάθη τα οποία δεν γινόταν βέβαια αντιληπτά από τους μαθητές αλλά είναι θέματα αρχής και προστασίας του κύρους του θεσμού των πανελλαδικών εξετάσεων να παίρνεις ένα θέμα ολόιδιο! Και μάλιστα μεταφέρθηκε με το επιστημονικό πρόβλημα που είχε τότε, δηλαδή μιλάμε οι άνθρωποι δεν ηξεραν τι τους γίνεται»

«Αυτό συνεχίστηκε με την Έκθεση και το «αμβλύνουνε» που έγινε μία συζήτηση για τον τρόπο χρήσης της έννοιας, ένα κείμενο το οποίο πάρθηκε από μία έκδοση αμφιβόλου ποιότητας και μεταφέρθηκε επίσης ως είχε με κάποια λάθη στο κείμενο, όλα αυτά δείχνουν ότι δεν προσεγγίζεται από αυτούς που πρέπει να προσεγγίζεται η διαδικασία με τη δέουσα σοβαρότητα και βέβαια τον σεβασμό που πρέπει να έχουν όλοι αυτοί στον αγώνα των παιδιών. Αυτό είναι το σημαντικό ζήτημα εδώ, ότι αυτή την προσπάθεια να την σέβονται όλοι όσοι εμπλέκονται και όχι να προσπαθούμε να κάνουμε μία επίδειξη δεν ξέρω ούτε καν γνώσεων το λες αυτό το πράγμα, είναι τόσο άγαρμπο, και καταλήγουμε στο θέμα της Φυσικής».

«Δόθηκε ένα διαγώνισμα στη Φυσική του οποίου η δομή ήτανε τέτοια που έκοβε τα φτερά στα παιδιά με την μία, ο όγκος ήταν τεράστιος, μη διαχειρίσιμος στις 3 ώρες που διατίθενται για τις εξετάσεις. Χαρακτηριστικά να φέρω ένα παράδειγμα, σε μία από τις ασκήσεις, από τα τέσσερα θέματα η εκφώνηση του θέματος ήτανε δύο σελίδες! Δύο σελίδες τυπωμένες για να διαβάσεις ένα κείμενο απλό θα χρειαστείς 15-20 λεπτά ενώ εδώ μιλάμε για ένα τεχνικό κείμενο το οποίο πρέπει να το αποκωδικοποιήσουν τα παιδιά, να αντλήσουν δεδομένα, να κρατήσουν σημειώσεις στο τετράδιο τους, δηλαδή αν πάμε για την ανάγνωση 20-25 λεπτά πότε θα μείνει η ώρα να λύσουμε τα άπειρα ερωτήματα τα οποία στη συνέχεια ακολουθούνε; Ήταν ένα πολύ άγαρμπο διαγώνισμα το οποίο έφερε σε δύσκολη θέση πάρα πολλά παιδιά και ξέρετε οι εξετάσεις είναι ένα παιχνίδι ψυχολογίας, πρέπει να σεβόμαστε την ψυχολογία και τη διαδρομή των παιδιών, είναι το τελευταίο μάθημα, η κούραση και το άγχος είναι στο αποκορύφωμα, τώρα αν συνυπολογίσει κανείς ότι είχαν εκδοθεί και οδηγίες για την Αθήνα για τη ζέστη και κάποια σχολεία δεν λειτουργούσαν, δηλαδή είναι να απορεί κανείς αυτοί οι άνθρωποι που βγάζουν τα θέματα δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα;».

«Με τέτοιου τύπου θέματα το μόνο που καταφέρνεις είναι ότι ισοπεδώνεις τις επιδόσεις και κάνεις τον μέτριο και τον κακό να είναι το ίδιο πράγμα, αυτή είναι η αδικία. Γιατί κατά τα άλλα ακούγεται η άποψη έλα μωρέ δεν έγινε και κάτι γιατί είναι διαγωνισμός και όλοι δεν έγραψαν καλά, ναι αλλά πρέπει να υπάρχει και ένα αίσθημα δικαιοσύνης, ότι όσο δούλεψα θα ανταμειφθώ και απαιτούνται ανάλογα θέματα. Δε λέμε να μπαίνουν εύκολα θέματα, λέμε να έχουνε μία δομή η οποία να επιτρέπει στο μέτριο μαθητή να γράψει την μέτρια, στον κακό να γράψει κακά, στον άριστο να γράψει άριστα, αυτό είναι καλή θεματοδοσία. Ποτέ δεν μπορεί ένας διαγωνισμός να είναι ένα παιχνιδάκι, αλίμονο ούτε θα ήταν και δίκιο τότε. Αλλά όταν ένα παιδί πάει έχοντας κάνει μία διαδρομή, έχει επενδύσει κόπο, έχει επενδύσει χρόνια και έχει συνηθίσει σε ένα πλαίσιο που του το έχεις ορίσει μέσω του σχολικού βιβλίου και της δομής των θεμάτων, γιατί είχαμε καινοτομία και σε αυτό το ζήτημα εχθές ξαφνικά θυμηθήκαμε μετά από 15 χρόνια να εξετάσουμε μία απόδειξη θεωρίας και μάλιστα μέσα στην άσκηση!».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles