22.2 C
New York
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Buy now

«Το κόστος της Σένγκεν αν σταματήσει να λειτουργεί θα είναι πάνω από 100 δις για την Ε.Ε.»

 

Η Ευρώπη εν μέσω ύφεσης μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μία νέα πολύ μεγάλη οικονομική καταστροφή αν καταργηθεί η συνθήκη Σένγκεν προειδοποιεί ο πρώην ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, σχολιάζοντας τις κινήσεις της Γερμανίας για σφράγισμα των συνόρων της με αφορμή το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα έχει μείνει μόνη να εφαρμόζει την Σένγκεν υποστήριξε, παραθέτοντας μια σειρά από χώρες που πλέον εφαρμόζουν συνοριακούς ελέγχους παντού.

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν 5 εκατομμύρια πρόσφυγες Ουκρανοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί κανείς δε μιλάει για αυτούς; Γιατί λοιπόν δεν υπάρχει πρόβλημα; Διότι για αυτούς δεν ισχύει το Δουβλίνου 3 αλλά ένα άλλο νομικό καθεστώς το οποίο υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είχε θεσπιστεί με αφορμή τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία και αυτό το νομικό καθεστώς λέει το εξής απλό, όταν μία οικογένεια προσφύγων έρθει στην Ουκρανία στα σύνορα δηλαδή στη Ρουμανία ή στην Πολωνία εκεί δε δημιουργείται χοτ σποτ όπως στον Έβρο ούτε αυτοί οι άνθρωποι κρατούνται, ούτε δακτυλοσκοπούνται, ούτε τους βάζουν σε ένα χώρο να περιμένουν. Τους δίνουν ένα ταξιδιωτικό έγγραφο, βγάζουνε μια φωτογραφία τους επάνω και με αυτό το χαρτί έχουν δικαίωμα να κυκλοφορήσουν ελεύθερα επί 90 ημέρες στην ΕΕ. Αυτοί μπορούν να κινηθούν και να διαλέξουν το μέρος που θα μείνουν, κάποιος μπορεί στην Γερμανία, άλλος μπορεί να πάει στην Ολλανδία. Αυτοί έχον κανονικά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μπορούν να δουλέψουν, τα παιδιά τους πάνε στο σχολείο και παίρνουν και ένα επίδομα. Αυτό το σύστημα ανακατανέμει τους ανθρώπους αυτούς και 5 εκατομμύρια στα 450 εκ. δεν φαίνονται, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως έρθει μια οικογένεια Παλαιστινίων αυτή την στιγμή από τη Γάζα π.χ. ή φύγει από κάποιο στρατόπεδο προσφύγων και έρθει στην Αθήνα ή στον Πειραιά τότε αυτοί θα κρατηθούν, θα περιμένουν να κάνουν αίτηση, θα εγκριθεί η αίτηση τους μετά από 2 χρόνια και τότε θα αποκτήσουν την προστασία που απαιτείται».

«Γιατί λοιπόν το μοντέλο αυτό της Ουκρανίας -για τους πρόσφυγες λέω πάντοτε- να ισχύει μόνο για την Ουκρανία και να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους άλλους πρόσφυγες; Θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση από το 2022 που άρχισε να εφαρμόζεται αυτή η ρήτρα για τους Ουκρανούς, όλοι οι πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές όπως στη Γάζα, για αυτούς τους ανθρώπους να εφαρμοστεί αυτό το καθεστώς. Αν εφαρμοστεί τουλάχιστον με το θέμα των προσφύγων δεν υπάρχει ζήτημα και αποφεύγεται αυτή η διαδικασία που κρατάει χρόνια. Με αυτό τον τρόπο θα πάνε εκεί που πρέπει να πάνε».

«Τώρα γιατί το κάνει η Γερμανία αυτό; Αφορμή και όχι αιτία είναι το εκλογικό αποτέλεσμα που ήταν δυσμενές για την τρικομματική κυβέρνηση, η κομματική ατζέντα η οποία τέθηκε ως κυρίαρχο θέμα που ήταν το μεταναστευτικό, όπως επίσης βέβαια την ίδια ατζέντα είχε και η Λεπέν στην Γαλλία. Αιτία όμως είναι ότι η οικονομική κατάσταση στην Γερμανία πλέον είναι άσχημη και φέρνει γκρίνια. Αυτό διότι η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση και όχι σε οικονομική ανάπτυξη και δεύτερον η Γερμανία έχει 6% ανεργία και κλείνουνε πλέον τα γερμανικά εργοστάσια ακριβώς επειδή μπήκαν στην κόντρα με τους Ρώσους και χάσανε το τσάμπα φυσικό αέριο. Τώρα δεν τους θέλουν αυτούς τους ανθρώπους. Το 2015 όμως αν θυμάστε η κ. Μέρκελ κάλεσε όλους αυτούς τους πρόσφυγες – μετανάστες και οι οποίοι πέρασαν μέσω της Ελλάδος να πάνε στην Γερμανία. Γιατί όπως λένε οι NY TIMES 2/9/15 η Γερμανία είχε πρόβλημα εργατικών χεριών και τους ήθελε αυτούς τους ανθρώπους για να δουλέψουνε. Τώρα δε τους θέλει και θέλει να τους πετάξει έξω».

«Τώρα κλείνει τα σύνορα, αυτό είναι κάτι που το προβλέπει η ίδια η Σένγκεν και το νέο σύμφωνο μετανάστευσης που διαφημίζει η κυβέρνηση και θα ισχύσει από το 2026 μέσα του έχει το σπόρο της διάλυσης διότι επιτρέπει σε κάθε κράτος μονομερώς, με μία ψευδοδικαιολογία όπως λόγοι δημόσιας τάξης, επομένως τα σύνορα της Σένγκεν από το Γενάρη φέτος -έχω πάρει τα στοιχεία- δεν τα έχουν κλείσει μόνο οι Γερμανοί, τα κλείσανε οι Γάλλοι π.χ. επειδή είχαν τους Ολυμπιακούς αγώνες δήλωσαν για φόβο τρομοκρατικής ενέργειας και επέβαλαν ελέγχους συνοριακούς μέσα στη Γαλλία και προς τη Γερμανία. Η Ιταλία ανέλαβε την προεδρία των G7 και λέει αφού θα κάνω εδώ συσκέψεις του G7 κινδυνεύω και κλείνει τα σύνορα η Ιταλία από 17/06  μέχρι 18/12 του 24! Η Σλοβενία κλείνει τα σύνορα από 21/06 μέχρι 21/12 με την Κροατία και την Ουγγαρία. Η Αυστρία καταδικάστηκε από το ευρωπαικό δικαστήριο ότι παρανόμως έκλεισε τα σύνορα και παρά ταύτα από 3/6 μέχρι 15/12 έκλεισε τα σύνορα προς Σλοβακία και προς Τσεχία με τους οποίους συνορεύει και από 17/4 είχε κλείσει τα σύνορα με την Τσεχία. Η Δανία έβαλε και στα σύνορα και στο φέρι μποτ με Γερμανία ελέγχους. Η Σουηδία έβαλε ελέγχους, η Νορβηγία επίσης. Θα αναρωτηθεί κάποιος τελικά ποιος εφαρμόζει τη Σένγκεν; Μόνο η Ελλάδα! Όλοι οι άλλοι έχουνε βάλει ελέγχους και περιορισμούς, αυτό είναι η υποτιθέμενη ενωμένη Ευρώπη! Ο καθένας για τη πάρτη του».

«Πρέπει να δούμε αν μπορούν πράγματι να κάνουν πράξη την εξαγγελία τους οι Γερμανοί για ελέγχους με όλες τις χώρες, ή είναι μια απειλή. Το να μην εφαρμοστεί η Σένγκεν θα έχει μία τεράστια οικονομική επίπτωση παντού, έχει μια μελέτη η Ε.Ε. του 2016 που λέει αν η Σένγκεν δεν εφαρμοστεί θα υπάρχει τεράστιο ζήτημα με την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων και τις συναλλαγές σε όλη την Ευρώπη. Το κοστος της Σένγκεν αν σταματήσει να λειτουργεί θα είναι μεταξύ 100 δις μ.ο. κόστος. Δεύτερον μονο η Γερμανία εκείνη την εποχή θα έχανε εως 25 δις ευρώ γιατί μπαίνουν από την Ολλανδία π.χ. στη Γερμανία και ψωνίζουν. Τα χιλιάδες φορτηγά που δε θα μπορούν να περάσουν, οι ουρές από τους ελέγχους θα φτάσουν στο άπειρο, αμέσως οι τιμές των προιόντων θα ανέβουν. Αυτό το κόστος και τον πληθωρισμό ποιος θα τον πληρώσει; Οπότε με την Ευρώπη σε ύφεση το να βάλεις επιπλέον εμπόδια και ελέγχους δύσκολα θα προχωρήσει. Οι Γερμανοί το κάνουν αυτό για να περάσουν μήνυμα γιατί η κυβέρνηση του Σολτς κινδυνεύει στις επόμενες εκλογές να πάει στην βήτα εθνική!».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles