16.8 C
New York
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Το Ισραήλ έχει απόλυτη ανάγκη τον στρατηγικό πνεύμονα της Κύπρου και της Ελλάδος για να επιβιώσει ως κράτος»

Η μοναδική λύση για να τελειώσει ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας είναι η δύση να αποφασίσει να υποστηρίξει την πρόταση για δημιουργία δύο κρατών και η άμεση και αμοιβαία αναγνώριση των δύο κρατών, τόσο από την πλευρά του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης επεσήμανε σε συνέντευξη του στον Alpha Radio ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο ΕΚΠΑ και συγγραφέας Ιωάννης Μάζης. Ο ίδιος όμως αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντηση Ελλάδας Τουρκίας και τι κίνδυνοι υπάρχουν για την Ελλάδα τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να κάτσει σε κανένα τραπέζι διαλόγου όπου στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν υπάρχει το Κυπριακό ζήτημα.

Ο Ερντογάν είναι ένας συστηματικός διαστροφέας της πραγματικότητας

«Η παγίδα είναι μόνο αυτή την οποία η ίδια η Ελλάδα θα βάλει στον εαυτό της, εάν δεν αυτοπαγιδευτεί, δεν θα πέσει σε καμία παγίδα. Η διαδικασία αυτού του συμβουλίου είναι ουσιαστικά μία νομιμοποίηση των πρακτικών των εκτός κάθε πολιτικής και διπλωματικής αλλά και συμμαχικής συμπεριφοράς της Τουρκίας οι οποίες έχουν καταδικαστεί την διεθνή κοινότητα όπως π.χ. η διαστροφή της αλήθειας σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό της Χαμάς ως μη τρομοκρατικής αλλά αντιστασιακής οργάνωσης και οι τελευταίες απειλές Ερντογάν εναντίον του κράτους του Ισραήλ που ευθέως του λέει ότι Ισραήλ τελείωσες, θα πεθάνεις και λοιπά φαιδρά. Αυτά δείχνουν ότι ο κ. Ερντογάν είναι ένας συστηματικός διαστροφέας της πραγματικότητας, της διπλωματικής της πολιτικής, της ιστορικής, της στρατηγικής πραγματικότητας».

Δεν είναι δυνατόν να περιμένεις να κάνεις συμφωνίες που θα τηρηθούν

«Με έναν τέτοιον άνθρωπο ιδιαίτερα όταν έχουμε casus belli από πίσω μας, ένα μαβί βατάν από πίσω μας, ένα τουρκολυβικο μνημόνιο από πίσω μας, τα οποία συνεχίζουν να ισχύουν και να δημιουργούν καταστάσεις εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, δεν μπορείς να συζητήσεις, για τον απλό λόγο ότι με έναν τέτοιο διαστροφέα της πραγματικότητας δεν είναι δυνατόν να περιμένεις να κάνεις συμφωνίες που θα τηρηθούν και δε μπορείς να μη περιμένεις ότι θα κάνεις συμφωνίες οι οποίες δεν θα είναι εις βάρος σου. Άρα η άποψη μου είναι ότι πρέπει πρώτα να αποκτήσει ΝΑΤΟική συμπεριφορά ο Ερντογάν και μετά να συζητήσει με μία εταίρα γειτονική ΝΑΤΟΙκή χώρα όπως είναι η Ελλάδα έχοντας πάντα στο τραπέζι την Κύπρο, την οποία τείνουμε συνεχώς να ξεχνάμε και να βγάζουμε από την εξίσωση των ελληνοτουρκικών, ουσιαστικά υλοποιώντας όλες τις επιθυμίες και πιέσεις προς αυτό της Τουρκίας η οποία θέλει να βγάλει την Κύπρο εκτός της ουσιαστικής εξίσωσης των ελληνοτουρκικών».

Τις κόκκινες γραμμές μας τις ξέρει η Τουρκία, τις είπε ο κ. Γεραπετρίτης, είναι τα 6 μίλια!

«Η επιθυμία του Ερντογάν είναι να ξεχάσει η Ελλάδα το υπόλοιπο του ελληνισμού που βρίσκεται στην Κύπρο και να προχωρήσει σε μία συζήτηση η οποία εκτός εξισώσεως τη Κύπρο σα να μη συνέβη η εισβολή, η κατοχή, σα να μη συνέβησαν 9 εγκλήματα τα οποία παραμένουν ατιμώρητα μέχρι σήμερα παρά το γεγονός ότι νομικά δεν παραγράφονται διότι είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου και να προχωρήσουμε σε νέες υποχωρήσεις. Άλλωστε περί υποχωρήσεων αναφέρθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τις κόκκινες γραμμές μας τις ξέρει η Τουρκία, τις είπε ο κ. Γεραπετρίτης, είναι τα 6 μίλια!».

Το Ισραήλ έχει απόλυτη ανάγκη τον στρατηγικό πνεύμονα της Κύπρου και της Ελλάδος για να επιβιώσει ως κράτος

«Η θέση της Ελλάδας όπως και της Κύπρου θα ενισχυθεί εκ των πραγμάτων μετά από μία εξαφάνιση της Χαμάς και των πυρήνων της στην περιοχή διότι πολύ απλά κάποια στιγμή το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδος άκουσε και τις δικές μου επικλήσεις αναφορικά με την προσπάθεια συνεννοήσεως σε πολλά επίπεδα και της διαμορφώσεως καλών σχέσεων με το Ισραήλ το οποίο είχε απόλυτη ανάγκη τον στρατηγικό πνεύμονα της Κύπρου και της Ελλάδος για να επιβιώσει ως κράτος και ακολούθησε μία πολιτική η οποία μέχρι τότε ήταν αδιανόητη η οποία ξεκίνησε από το Γιώργο Παπανδρέου, προχώρησε στην Κύπρο με πρόεδρο ουσιαστικά και το τέλος της θητείας του Τάσσου Παπαδόπουλου που μπήκαν οι βάσεις και εμβαθύνθηκε με την προεδρία του Χριστόφια και έτσι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή όπως και η Κύπρος -δεν ξεχνώ ποτέ την Κύπρο ως αναπόσπαστο μέρος της Ελλάδος βλέπετε, καθώς και νομικά είμαστε εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου και αυτό το ξεχνάμε- και η εγγυητική δυνατότητα της Ελλάδος είναι εγγεγραμμένο στο Κυπριακό Σύνταγμα και αυτό το ξεχνάμε, η Ελλάδα έκανε τις σωστές κινήσεις ως προς αυτό και βρίσκεται προς τη σωστή πλευρά μετά από μία κυριάρχηση του Ισραηλινού κράτους και εξαφάνιση των τρομοκρατικών πυρήνων. Γιατί δεν θα πάψει ποτέ μία γεωστρατηγική πραγματικότης επειδή ακριβώς βασίζεται στη γεωγραφία να είναι πραγματικότητα. Δηλαδή ότι το στρατηγικό βάθος του Ισραήλ θα είναι η Κύπρος και η Ελλάδα. Συνεπώς κάθε καλή κατάληξη αυτού του πολέμου ωφελεί τον Ελληνισμό αρκεί ο Ελληνισμός να είναι έτοιμος να κάνει χρήση αυτής της ωφέλειας και όχι να ξεπλένει την Τουρκία η οποία δηλώνει επίσημα οιτ επιθυμεί τον θάνατο του Ισραήλ. Πως γίνεται να έχουμε άριστες σχέσεις με το Ισραήλ και να συνομιλούμε με αυτόν ο οποίος επιδιώκει το θάνατο του και το λέει ευθέως; Ποια εμπιστοσύνη δίνουμε στον στρατηγικό συνεργάτη μας στην περιοχή σχετικά με την διπλωματική μας συμπεριφορά και με το διπλωματικό μας ήθος; Επιπλέον με βάση αυτού του είδους την εμπιστοσύνη που του δίνουμε -την ελάχιστη- ας μην διαμαρτυρηθούμε μετά αν το Ισραήλ στραφεί προς την Τουρκία βλέποντας την Ελλάδα να υποχωρεί ενώπιον της για να λύσει τα ενεργειακά του προβλήματα».

Το σύνθημα που επικρατεί στις διαδηλώσεις αυτές τις ημέρες είναι από το ποτάμι μέχρι την θάλασσα

«Η δύση πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να ενισχύσει τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ως ηγέτη ολόκληρου του Παλαιστινιακού έθνους, ως νομίμου διαδόχου του Αραφάτ και πως θα το κάνει, όχι μόνο καλώντας σε συνέδρια, καλή ήταν η πρόσκληση που του έγινε, αλλά δίνοντας την δυνατότητα να υποβάλλει αξιόπιστα την πρόταση ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα ζει δίπλα-δίπλα με το ισραηλινό κράτος και θα έχουν αναγνωρίσει το ένα το άλλο αμοιβαία. Αυτές οι προτάσεις έχουν υπάρξει και από την ισραηλινή πλευρά όταν υπό το βλέμμα του Κλίντον στην Τάμπα το 2000, ο Εχούντ Μπάρακ πρότεινε ως πρωθυπουργός του Ισραήλ στον ηγέτη του παλαιστινιακού έθνους της PLO και της Φατάχ, είπε ότι μπορώ να παραχωρήσω στον παλαιστινιακό λαό τον έλεγχο του Τεμένους Αλ Ακσα, μπορώ να παραχωρήσω το 95% της Λωρίδας της Γάζας και της δυτικής όχθης, να παραχωρήσω την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα -μέχρι εκεί είχε φτάσει- και επίσης 30 δις δολάρια για την αποζημίωση των προσφύγων του πολέμου του 1948. Ο Αραφάτ δε το δέχθηκε, ουσιαστικά εισπράττοντας τις καταγγελίες του διαμεσολαβητή του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μπαντάρ ο οποίος ήταν ο άμεσος διαμεσολαβητής των δύο πλευρών και ο οποίος είπε κύριε αν δεν δεχτείτε την πρόταση εγκληματείτε κατά του παλαιστινιακού λαού και κατά της διεθνούς ειρήνης. Ο Αραφάτ δεν το δέχτηκε και ξεκίνησε τότε η δεύτερη Ιντιφάντα με πρόσχημα την επίσκεψη του Σαρόν στο τέμενος Αλ Άκσα. Τώρα γιατί δε το δέχτηκε, γιατί οργανώσεις τύπου Χαμάς ηταν εκείνες που κινούνται από το Ιράν και την Τουρκία η οποία Τουρκία φιλοξενεί όλα τα στελέχη της Χαμάς στα εδάφη της, τα εξοπλίζει, τα φροντίζει κτλ, μη ξεχνάτε ότι μόλις τον Σεπτέμβρη δεν πιάσανε 16 τόνους όπλα οι Ισραηλινοί που πηγαίνανε κατευθείαν για τη Γάζα; Εκβιάζονταν ηθικά από αυτές τις οργανώσεις οι οποίες δεν επιθυμούν δημιουργία και ύπαρξη ισραηλινού κράτους, αυτό δεν κατανοούμε στην Ελλάδα, για ρωτήστε τους θέλουνε ισραηλινό κράτος; Το σύνθημα που επικρατεί στις διαδηλώσεις αυτές τις ημέρες είναι από το ποτάμι μέχρι την θάλασσα εννοώντας από τον Ιορδάνη μέχρι την θάλασσα πρέπει να εξαφανιστεί και ο τελευταίος Εβραίος από τα εδάφη της Παλαιστίνης, ε αυτό δεν γίνεται!».

Η μόνη λύση η αμοιβαία αναγνώριση των δύο κρατών

«Αν η δύση υποστηρίξει τη λύση των δύο κρατών και το βάλει στα χείλια του Αμπάς αυτή την πρόταση και δείξει ότι υποστηρίζει την πρόταση του Αμπάς θα μπορούσε κάλλιστα με αυτήν την καθοδήγηση και μετά την εξαφάνιση της Χαμάς γιατί αυτό είναι προϋπόθεση, με αυτή την καθοδήγηση να αφαιρεθούν όλα τα επιχειρήματα εναντίον και του Αμπάς και της Ισραηλινής πλευράς στον παλαιστινιακό λαό που θα ξέρει ότι έχει το δικό του κράτος όπου θα απολαύσει και αυτός μία ειρηνική ζωή με ευημερία. Αυτό είναι η λύση του προβλήματος, η δημιουργία του παλαιστινιακού και η άμεση και αμοιβαία αναγνώριση των δύο κρατών».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles