25.8 C
New York
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Θα έπρεπε μεγαλόπρεπα και γενναιόδωρα να έρθει το ελληνικό κράτος επιτέλους και να δώσει κάτι στην Καβάλα»

Τους λόγους για τους οποίους κατέθεσε από κοινού με τους Α. Καραγιώργη και Γ. Τσακίρη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση των ιστορικών κτιρίων του παλιού Πρωτοδικείου και της παλιάς Μεραρχίας εξήγησε μιλώντας στον Alpha Radio ο πρώην δήμαρχος Καβάλας και πρώην αντιπεριφερειάρχης Κωστής Σιμιτσής. Ο ίδιος μίλησε για τις ευθύνες της ΕΤΑΔ, την κατάσταση που επικρατεί στο παλιό Πρωτοδικείο και την υποχρέωση του κράτους να επιστρέψει στο δήμο Καβάλας ένα ιστορικό κτίριο του.

«Ενδεχομένως να υπάρχουνε κι άλλοι υπεύθυνοι –πέραν της ΕΤΑΔ- δεν ξέρω, αυτό ας το κρίνει ο εισαγγελέας που θα χειριστεί την υπόθεση και οι διοικήσεις της ΕΤΑΔ, του υπουργείου οικονομικών και του υπερταμείου έρχονται και παρέρχονται, δε ξέρουμε ποιος θα είναι αύριο. Ας τα εντοπίσει αυτά η εισαγγελική έρευνα και ας καταλογίσει τις ευθύνες εκεί που πρέπει να τις καταλογίσει. Όμως η δική μας η κίνηση δεν έχει να κάνει μονάχα με τον ποινικό κολασμό όσων έχουν αφήσει στην τύχη τους και να καταρρέουν αυτά τα κτίρια αλλά αφορά και μία προσπάθεια να κινητοποιηθούμε όλοι ως κοινωνία για κάτι παραπάνω. Για να φύγουν από αυτό το καθεστώς που είναι της ομηρίας σε κάποια ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου στην Αθήνα και να περάσουν σε κάποιον τοπικό φορέα, ο δήμος, η περιφέρεια κτλ. Ο καλύτερος φορέας για να αναλάβει αυτή την ιδιοκτησία ή την χρήση θα ήταν ο δήμος Καβάλας».

«Αυτή τη στιγμή εγώ δεν έχω κανένα απολύτως θεσμικό ρόλο, βεβαίως ο δήμαρχος με όρισε άμισθο ειδικό συνεργάτη του αλλά αυτό δεν είναι κάτι που υποδηλώνει εξουσία, όποτε με χρειάζεται ο δήμαρχος ρωτάει την γνώμη μου και συνεργαζόμαστε σε ειδικά ζητήματα πάλι όμως συμβουλευτικά μόνο. Δεν ασκώ καμιά εξουσία, δεν έχω κανέναν επίσημο και θεσμικό ρόλο και αυτό με απελευθερώνει. Όταν ήμουνα αντιπεριφερειάρχης ξέρουμε ότι το έψαχνε το παρακολουθούσε και το έτρεχε το ζήτημα ο δήμαρχος Καβάλας και δεν αναφέρομαι μόνο στον Θ. Μουριάδη αλλά και στην κ. Τσανάκα που το διεκδίκησε αυτό το κτίριο και εγώ προσωπικά το 2013 από το άδειασμα του πρωτοδικείου στείλαμε επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών αλλά δεν δέησε να μας απαντήσει το 2013 η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επειδή κάποιοι το πάνε και κομματικά».

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μεταξύ 2009 και 2012 δε μας το έδωσε το κτίριο, αυτό σημαίνει ότι θα πάψουμε να είμαστε ΠΑΣΟΚ; Ότι πρέπει να πάψουμε να το διεκδικούμε ή ότι στρεφόμαστε τώρα για λόγους ιδιοτελείς πολιτικούς εναντίον της σημερινής κυβέρνησης; Αυτά είναι αστεία. Η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει το ίδιο κτίριο στο Κιλκίς, εκεί υπήρχε ένα κτίριο το οποίο ήτανε κάποτε δικαστήριο, ανήκει στο κράτος και το κράτος το έδωσε στον δήμο του Κιλκίς και πολύ καλά έκανε φυσικά. Το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο δίνεται και με τον ίδιο τρόπο που δόθηκε στην ΕΤΑΔ μπορεί να αφαιρεθεί, με μία απλή υπουργική απόφαση, είναι θέμα πολιτικής απόφασης».

«Πρέπει όλες οι τοπικές δυνάμεις και οι τοπικές φωνές να ενωθούν και να συσπειρωθούνε με το δήμαρχο Καβάλας όποιος και αν είναι αυτός γιατί το ζήτημα αυτό μας αφορά όλους. Ιδίως για το πρωτοδικείο, είναι ένα ιστορικό κτίριο που πρωτοχρησιμοποιήθηκε ως το διοικητήριο του Οθωμανικού κράτους. Εκεί το 1913 μπήκε μέσα ο πλωτάρχης Κριεζής και ανήγγειλε την απελευθέρωση της Καβάλας και την ένωση όλης της περιοχής με τον εθνικό κορμό. Από κάτω βλέπουμε στις φωτογραφίες της εποχής τον κόσμο να είναι ενθουσιασμένος και προφανώς δεν ήταν μονάχα οι Έλληνες χριστιανοί κάτοικοι της Καβάλας ήταν και οι μουσουλμάνοι οι οποίοι είχαν υποστεί τα πάνδεινα από την προσωρινή Βουλγαρική κατοχή μετά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο. Βεβαίως ξέρουμε ότι από το 1920 και μετά χρησιμοποιήθηκε ως δικαστήριο για πολλά χρόνια, αμέτρητες γενιές νομικών περάσανε από εκεί, μάρτυρες, κατηγορούμενοι κτλ. Μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό το κτίριο ποικιλότροπα και κυρίως στο χώρο του πολιτισμού γιατί κάτι τέτοιο του αξίζει».

«Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος πριν από ένα μήνα ότι η ΕΤΑΔ δεν φτάνει που δεν το επισκευάζει, που το έχει αφήσει να καταρρεύσει με τη μούχλα να διαλύει τα θεμέλια, με τα πουλιά να μπαινοβγαίνουν μέσα, αν περάσετε απέξω θα δείτε ότι ένα δεντράκι έχει φυτρώσει πάνω από την μεγαλοπρεπή πινακίδα πρωτοδικείο Καβάλας. Εγώ φοβάμαι ότι τα θεμέλια που είναι πέτρινα, έχουν αρχίσει να σαπίζουν, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα και είναι δυνατόν για αυτό το κτίριο να ζητάει ενοίκιο η ΕΤΑΔ 45 χιλιάρικα το χρόνο; Θα έπρεπε μεγαλόπρεπα, γενναιόδωρα να έρθει το ελληνικό κράτος επιτέλους και να δώσει κάτι στην Καβάλα».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles