14.4 C
New York
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Buy now

«Θα δημιουργηθούν πολύ χειρότερα προβλήματα αν εμπλακεί στον πόλεμο η Χεζμπολάχ»

Δεν είναι απλή υπόθεση μια χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ μέσα στην πυκνοκατοικημένη λωρίδα της Γάζας, όπου η Χαμάς έχει μάλιστα αναπτύξει υπόγεια δίκτυα και προφανώς έχει στήσει παγίδες στους Ισραηλινούς εξηγεί μιλώντας στον Alpha Radio ο Αναστάσιος Λαυρέντζος. Ο ίδιος μίλησε για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, την πίεση που δέχεται ο Νετανάχιου και την σκληρότητα που θα επιδείξει έναντι των Παλαιστινίων, τις προεκτάσεις της σύγκρουσης και γιατί Αίγυπτος και Ιορδανία φοβούνται να μην έχουν τη μοίρα του Λιβάνου, αρνούμενες να υποδεχτούν τους εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Πραγματικά είναι μία πολύπλοκη κατάσταση η οποία είναι μια ιστορία δεκαετιών στη Μέση Ανατολή, εδώ όμως έχουμε μια εμπλοκή και των δύο ακραίων παρατάξεων, θα αποφύγω να πάρω θέση γιατί βλέπω τα ελληνικά μέσα που έχουν μία οπαδική αντιμετώπιση, δεν μπορούμε να έχουμε μία τέτοια προσέγγιση. Υπάρχει και από τις δυο μεριές ένα μέρος του δίκιου, δεν μπορεί όμως η μία πλευρά να καταργήσει την άλλη, δηλαδή αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να αποδεχτούν. Πολλές φορές οι δύο πλευρές σε αυτή την υπόθεση είναι αιχμάλωτοι των ακραίων και των φανατικών, δηλαδή αυτά που έκανε τώρα η Χαμάς τα πραγματοποίησε με τέτοιο ακραίο τρόπο και τα κινηματογράφησε και τα προέβαλε ακριβώς για να δημιουργηθεί ένα ψυχολογικό αποτέλεσμα που ήταν μέρος του σκοπού τους, να διαταράξουν πλήρως το κλίμα και να ανακόψουν κάποιες εξελίξεις που είχαν σχέση με την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με άλλες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, που ήταν μια επικείμενη ενέργεια».

«Ακριβώς αυτό που θέλανε ήταν να πάμε σε μία όξυνση και από την άλλη μεριά το πρόβλημα των ισραηλινών είναι ότι είναι εκτεθειμένοι, δηλαδή η κυβέρνηση Νετανιάχου και γενικά οι κρατικοί λειτουργοί είναι απολύτως εκτεθειμένοι απέναντι στο λαό γιατί ήταν υπέστησαν έναν απόλυτο αιφνιδιασμό που είχε τραγικά αποτελέσματα, όλοι οι αναλυτές κατατείνουν στο ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου όταν θα καταλαγιάσουν τα γεγονότα δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί στην εξουσία, θα έχει μεγάλη εσωτερική αντίδραση στο Ισραήλ για την ανεπάρκεια που έδειξαν. Αντίθετα με ότι νομίζουμε στο Ισραήλ λειτουργούν οι θεσμοί και υπάρχει δημοκρατία και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι απλός. Επειδή είναι μία χώρα που οι άνθρωποι είναι στρατευμένοι μέχρι τα εξήντα τους και έχουν την ιδιότητα του οπλίτη πολίτη νιώθουν ότι η χώρα τους ανήκει και για αυτό δεν την αφήνουν στα χέρια των πολιτικών. Υπάρχουν δηλαδή εσωτερικές αντιδράσεις, υπάρχει και διάλογος στα μέσα ενημέρωσης αλλά βέβαια αυτή την ώρα μένουν όλοι συσπειρωμένοι στην ηγεσία τους ακριβώς γιατί υπάρχει μια απειλή υπαρξιακή, δεδομένου ότι αυτά που βλέπουν από την τηλεόραση πραγματικά τους έχουν παγώσει και έχουν τρομοκρατηθεί και τους έχουν εξοργίσει».

«Ο Νετανιάχου θα είναι πάρα πολύ σκληρός στις ενέργειες του για να μπορέσει να αποσείσει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος του. Αυτό είναι ένα στοιχείο που επιτείνει το πρόβλημα από τη μεριά του Ισραήλ, δε μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει γιατί η Μέση Ανατολή είναι ένα κουβάρι, υπάρχει μία πασίγνωστη οργάνωση η Χεσμπολάχ που είναι στο νότιο Λίβανο και είναι πολύ ισχυρότερη από τη Χαμάς. Η Χαμάς έχει έλεγχο σε ένα πολύ μικρό τμήμα, αλλά η Χεσμπολάχ λόγω της στενής της σχέσης με το Ιράν θα δημιουργηθούν άλλα προβλήματα αν κλιμακωθεί η κατάσταση. Αυτός είναι και ο λόγος που στη Μ. Ανατολή έχουν κατέλθει δύο μοίρες αεροπλανοφόρων, είναι μία πολύ ισχυρή ναυτική δύναμη και κυρίως η αποστολή τους είναι η περιχαράκωση του πεδίου μάχης, δηλαδή να μην επιτρέψουν άλλες δυνάμεις να εμπλακούν σε αυτή την σύγκρουση και να μην πάρει έκταση, πέρα από τη λωρίδα της Γάζας. Είναι προφανές ότι οι Άραβες θα αντιδράσουν γιατί είναι ένα θέμα που έχει θρησκευτικό στοιχείο, έχει το αραβικό στοιχείο, δε μπορούν και προς τους δικούς τους λαούς να φανούν αδρανείς, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, είτε με πιέσεις μέσω του φυσικού αερίου και του πετρελαίου όπως είδαμε τις δήλωσεις του Κατάρ είτε και με άλλες ενέργειες».

«Δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτή η κατάσταση θα παραμείνει περιχαρακωμένη σε αυτό που βλέπουμε τώρα και περιμένουμε κάποιας μορφής σκληρή επίθεση χερσαία του Ισραήλ. Δεν είναι εύκολο να γίνει όμως και αυτό γιατί υπάρχουν επιχειρησιακές ιδιαιτερότητες. Δεν είναι καθόλου εύκολο να μπεις σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, μία τεθωρακισμένη δύναμη, είναι παγίδες θανάτου τα κτίρια και τα ερείπια όπου μπορούν παντού να ελοχεύουν άτομα και φορητά αντιαρματικά. Το άλλο που πρέπει να πούμε είναι ότι η Χαμάς έχει οργανώσει ένα υπόγειο δίκτυο κάτω από την πόλη, είναι βέβαιο ότι τους περιμένουν. Ενδεχομένως μάλιστα να τους έχουν στήσει μία παγίδα, τα προκάλεσαν όλα αυτά έχοντας στήσει μια παγίδα στις Ισραηλινές δυνάμεις. Για αυτό λοιπόν εκτιμώ ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, βέβαια γίνονται βομβαρδισμοί πολύ εντατικά και επιχείρηση ειδικών δυνάμεων οι οποίες δε περνάνε στα ΜΜΕ, απλώς δεν έχουμε δει αυτό που περιμένουμε, μια χερσαία μαζική επίθεση».

«Όταν διεξάγεται πόλεμος σε μία πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή γιατί αυτό είναι η λωρίδα της Γάζας, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να μην υπάρξουν τέτοια φαινόμενα όπως του νοσοκομείου και αυτό είναι αποτροπιαστικό. Δε μπορούμε ένα έγκλημα το οποίο έκαναν οι φανατικοί να το δικαιολογήσουμε από την άλλη μεριά με μαζικούς βομβαρδισμούς σε περιοχές όπου πλήττονται και άμαχοι. Σήμερα υπάρχουν γυναίκες που θέλουν να γεννήσουν στην Παλαιστίνη και δεν έχουν νερό ή νοσοκομείο και είναι μέσα στα ερείπια. Δεν είναι απλή η κατάσταση αυτή, εμείς δεν την ζούμε αλλά υπάρχουν άνθρωποι εκεί που ζουν σε τραγικές συνθήκες. Έχουμε μπει στο σπιράλ του φανατισμού, του θυμού, των ακραίων και είμαστε σε έναν παραλογισμό. Θα πρέπει να μπουν τρίτες δυνάμεις για να το αντιμετωπίσουν αυτό, δεν ξέρω τι παρέμβαση και τι σκοπό έχουν οι ΗΠΑ που είναι ο βασικός παράγοντας που θα μπορούσε να ελέγξει τις συγκρούσεις στην περιοχή».

«Να πούμε εδώ ότι ένα μεγάλο πρόβλημα, ένας μεγάλος κίνδυνος που προκύπτει είναι το που θα πάνε οι πρόσφυγες, γιατί ο Νετανιάχου είπε φύγετε από τη λωρίδα της Γάζας γιατί εμείς θα την εκκαθαρίσουμε με πολεμικές επιχειρήσεις. Έχουν βρει την αφορμή είτε είναι υποχρεωμένοι από την κοινή τους γνώμη να αντιδράσουν με έναν ριζικό τρόπο και θα προσπαθήσουνε να βρούνε μία ριζική λύση στο πρόβλημα που λέγεται Χαμάς για αυτούς. Πιθανότατα θα δημιουργήσει ένα τεράστιο προσφυγικό ρεύμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που θα φύγουν από τη Γάζα, όπως έχουμε δει βέβαια η Αίγυπτος και η Ιορδανία δε θέλουν ένα τέτοιο ρεύμα και τους έχουν εγκλωβίσει μέσα στη λωρίδα της Γάζας και ο λόγος είναι προφανής, γιατί υπάρχει το προηγούμενο της ιστορίας του Λιβάνου, ο οποίος είχε δεχτεί μαζικά εισροές από παλαιστίνιους πρόσφυγες και το αποτέλεσμα τελικά ήταν να μεταφερθεί το πρόβλημα στο εσωτερικό του, να εμπλακεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο, ένα πολύ μεγάλο μέρος του χριστιανικού πληθυσμού να φύγει στο εξωτερικό και σήμερα ο Λίβανος να είναι μια διαλυμένη χώρα με διάφορες οργανώσεις και μουσουλμανική ταυτότητα, ενώ όταν είχε ξεκινήσει ο Λίβανος ήταν μια χώρα χριστιανική και ανεπτυγμένη».

«Επειδή υπάρχει αυτό το φοβερό προηγουμενο του Λιβάνου κανείς δε θέλει να δεχτεί παλαιστίνιους πρόσφυγες και εδώ φοβάμαι, ότι θα δεχτεί πιέσεις η Ελλάδα να παραλάβει στο μέλλον πρόσφυγες από την Παλαιστίνη, προφανώς άνθρωποι που φεύγουν από έναν πόλεμο φεύγουνε από έναν κίνδυνο όμως αυτοί πάντοτε συρρέουν στις γειτονικές χώρες. Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι και τα προβλήματα συσσωρεύονται γιατί συρρέουν συνεχώς πληθυσμοί στη χώρα, υπάρχουν και ακραία στοιχεία μέσα στη χώρα, υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν συμμετοχή σε πολέμους και εμφανίζονται ως πρόσφυγες. Εδώ τίθεται ένα θέμα εσωτερικής ασφάλειας που για την Ελλάδα έχει μία ιδιαιτερότητα και εξωτερικής ασφάλειας δεδομένου ότι υπάρχει απέναντί μας η τουρκική απειλή. Άρα εμείς να συνδράμουμε σε ότι βαθμό μπορούμε στην ανθρώπινη δυστυχία αλλά οι άνθρωποι που θα έρθουνε, θα περάσουμε από κάποια άλλη χώρα για να έρθουν στην Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρηθούν πρόσφυγες. Δε μπορεί να έχει πάει κάποιος στην Αίγυπτο που είναι η πρώτη χώρα καταφυγής, όταν έρθει από την Αίγυπτο σε εμάς δεν θεωρείται πρόσφυγας, είναι μετανάστης και θεωρείται παράνομη μετανάστευση».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles