25.8 C
New York
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Buy now

Τα… παράδοξα μίας όδευσης τυφλών!

Προχειρότητα και ανορθολογισμό στην κατασκευή των οδεύσεων τυφλών εντοπίζουν τα άτομα με αναπηρία στο έργο της πλατείας Καπνεργάτη. Αυτό σημειώνει ο Μάκης Κρεμμύδας, πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης τυφλών ΑΜΘ ο οποίος μιλώντας στον Alpha Radio τόνισε την ανάγκη να υπάρχει μέριμνα για προσβασιμότητα αλλά και πως ορισμένες φορές γίνεται για να… γίνει!

«Είναι γνωστό ότι στην πλατεία Καπνεργάτη υλοποιείται ένα έργο ανάπλασης όλης της περιοχής, ένα έργο που ξεκίνησε το προηγούμενο διάστημα και είναι σε φάση υλοποίησης τμηματικά. Από την στιγμή που έγιναν οι μελέτες ήμασταν εκεί, από το 2011-12, και τώρα παίρνει μορφή. Έχουμε κάνει αρκετές επικοινωνίες και με την τεχνική υπηρεσία του δήμου, έχουμε καταθέσει και εγγράφως τις παρατηρήσεις μας για το θέμα της προσβασιμότητας του συγκεκριμένου έργου και προσπαθούμε από κοινού με τον δήμο και τις υπηρεσίες του να διασφαλίσουμε το όσο το δυνατόν τις καλύτερες υποδομές για την προσβασιμότητα του εν λόγω έργου καθώς αυτό θα μείνει στην περιοχή πολλά χρόνια».

«Έχουν γίνει πολλές παρατηρήσεις για την βελτίωση του έργου, να πούμε ότι στην αρχική του μελέτη η μελέτη του ήτανε ελλιπέστατη, παρόλο που είναι υποχρεωτική η προσβασιμότητα σε όλα τα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, περιφερειακά κτλ. Αν υπάρχει προσβασιμότητα χρηματοδοτείται το έργο ή δεν υπάρχει προσβασιμότητα και το έργο δεν χρηματοδοτείται πολύ απλά τα πράγματα. Έτσι με αυτή την υποχρεωτικότητα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένας οδηγός όδευσης τυφλών ο οποίος ξεκινάει από την Εθνάρχου Μακαρίου και καταλήγει στη Βενιζέλου, αυτό όμως δεν είναι προσβασιμότητα, αυτό είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το ισχυριστούμε και να επικαλεστούμε προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο. Εμείς είπαμε ότι πρέπει το έργο αυτό να έχει διάφορες διακλαδώσεις, να γίνεται από τέτοια σημεία τα οποία να μην ενοχλεί ο οδηγός όδευσης αλλά να επιτελεί και το έργο το οποίο πρέπει να επιτελέσει προκειμένου να υπάρχουν οι ελεύθερες ζώνες όδευσης πεζών και εμποδιζόμενων ατόμων και πολύ περισσότερο των ατόμων με αναπηρία για τους οποίους γίνονται όλες οι παρεμβάσεις αυτές».

«Ξέρετε ότι πολλές φορές η προσβασιμότητα είναι για τα άτομα με αναπηρία, είναι η αφορμή για να υπάρξει ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, γιατί αλλιώς θα κατακλύζαμε ακόμα και τα παρτέρια. Καταθέσαμε αυτές τις προτάσεις ώστε να υπάρχει η μελλοντική σύνδεση με την οδό Κύπρου, διακλάδωση για τον πεζόδρομο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Παύλου Μελά του, να υπάρχει διακλάδωση για το κήπο μπροστά από το δημαρχείο και να συνδέεται με το έργο της Βενιζέλου. Καθώς επίσης να υπάρχει και πρόβλεψη για κάποιο παγκάκι, κάποιος δηλαδή που έχει οπτική αναπηρία και θελήσει να καθίσει σε κάποιο παγκάκι».

«Εμείς πρέπει να έχουμε αυτούς τους οδηγούς για να ξέρουμε πού κινούμαστε, πρέπει να γίνουν λοιπόν όλες αυτές οι προβλέψεις, να υπάρχουν οι ράμπες οι κατάλληλες, ούτως ώστε να μπορεί να κινηθεί και ένα άτομο με αναπηρία. Είδαμε ότι στην υλοποίηση του στην Κασσάνδρου βλέπουμε να υπάρχει αυτό το τεράστιο σίγμα το οποίο γίνεται και μάλιστα για εμάς εντελώς αδικαιολόγητα από την αριστερή μεριά όπως κατεβαίνει από τη δημοτική βιβλιοθήκη και καλώς περνάει μπροστά από τη δημοτική βιβλιοθήκη γιατί πρέπει τα σημεία ενδιαφέροντας να είναι να είναι πλησίον του οδηγού όδευσης με την διακλάδωση που σε οδηγεί στην είσοδο της βιβλιοθήκης. Κατεβαίνοντας λοιπόν αριστερά όπως είναι κάνει μία ορθή γωνία πηγαίνει στην δεξιά πλευρά της Κασσάνδρου, περνάει μπροστά από το κατάστημα εστίασης και πριν το διανύσει όλο και το περάσει, κάνει αριστερή ορθή γωνία και περνάει μέσα από τα τραπεζοκαθίσματα στην αριστερή πλευρά και από εκεί κατεβαίνει κάτω προς το κτίριο του ΟΤΕ από την αριστερή πλευρά μέσα από το τραπεζοκαθίσματα γιατί εκεί έχουν στηθεί ήδη και δουλεύουν τα καταστήματα. Ήταν μαζί μας ».

«Έτυχε να είμαστε σε μία εκδήλωση την Κυριακή που πέρασε στη δημοτική βιβλιοθήκη και όπως ανεβαίναμε το παρατηρήσαμε και το διασχίσαμε όλο αυτό το σημείο και μάλιστα ήτανε και κάποια πολιτικά πρόσωπα, δημοτική σύμβουλοι κτλ και το φωτογράφιζαν γιατί τους κίνησε την περιέργεια, σε πολλούς συνανθρώπους μας και συμπολίτες μας είτε είναι χρήστες αυτού του έργου είτε είναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την υλοποίηση των έργων συνολικά. Η λογική αυτών των διαδρομών είναι να βρίσκεται η συντομότερη διαδρομή και η διαδρομή που δεν κάνει πολλές αλλαγές πορείας, αυτό λέει το ΦΕΚ, αν ταιριάζει αυτό με το ΦΕΚ και όχι μία περιπέτεια, εμείς αισθανόμαστε ότι περνάμε μια δοκιμασία με πασαρέλα μπροστά από μια καφετέρια αποφεύγοντας τραπεζοκαθίσματα».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles