Η νοοτροπία στους νέους αλλάζει σχετικά με τα εμβόλια τονίζει η πρόεδρος των Γιατρών του κόσμου Καβάλας Άννα Γιοβανιού σε σχέση με την τελευταία δράση στο αγροτικό ιατρείο του Χρυσοχωρίου όπου ο αριθμός των παιδιών που εμβολιάστηκαν έφτασε τους 34, με ηλικίες από 5 μηνών έως 12 ετών.
«Είναι μικρός αυτός ο αριθμός των παιδιών που εμβολιάστηκαν αυτή την φορά, σε περασμένες χρονιές όταν πηγαίναμε στις συγκεκριμένες περιοχές εμβολιάζαμε γύρω στα 70 παιδιά, είναι μικρός ο αριθμός και είναι ευχάριστο αυτό. Το έργο που επιτελεί το κέντρο κοινότητας με παράρτημα Ρομά είναι τεράστιο, έχει καταφέρει κάποιους από τους ανθρώπους που αρνούνταν να πάνε στο νοσοκομείο ή στο κέντρο υγείας της περιοχής, κατόρθωσαν να τους δώσουν μία κατεύθυνση σε κάποιους από αυτούς και πηγαίνουν και εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Οι υπόλοιποι είναι το πρόβλημα, αυτοί οι 34-35, δεν είναι όμως μόνο πληθυσμός Ρομά, είναι εργάτες γης συνήθως από Βουλγαρία, οι οποίοι διαμένουν εκεί στην περιοχή, ασχολούνται με τα ακτινίδια και τα σπαράγγια και ενώ οι γονείς αυτοί παίρνουν εργόσημο και έχουν κάποια ασφάλιση τα παιδιά αυτά δεν εμβολιάζονται. Και τους ενημερώνει το κέντρο κοινότητας και φέρνουν τα παιδιά τους και εμβολιάζονται είτε στο Χρυσοχώρι είτε στις Πηγές».
«Συνήθως πάμε εκεί 4 φορές το χρόνο, πηγαίνουμε και εμβολιάζουμε παιδιά και μετά πάμε και κάνουμε τα επαναληπτικά εμβόλια. Τα καινούργια παιδιά ακόμη και των Ρομά που πάνε σχολείο, μορφώνονται, παίρνουν μια κατεύθυνση, ξέρουν ότι πρέπει να εμβολιαστούν για την υγεία τους και αυτά τα παιδιά πάνε είτε στο νοσοκομείο, είτε σε κέντρο υγείας, είτε σε ιδιώτες γιατρούς γιατί κάποια μας φέρνουν το βιβλιάριο τους, μια και πηγαίνουμε για να τα ελέγξουμε αν χρειάζονται εμβόλιο και διαπιστώνουμε ότι πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς της περιοχής και είναι εμβολιασμένα τα παιδιά πλήρως. Αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο γιατί τα νέα παιδιά ακολουθούν άλλο δρόμο από τους γονείς και τους παππούδες τους».
«Κάνουμε όλη την γκάμα των εμβολίων, ιλαρά, ερυθρά, κοκύτη, τέτανο, μηνιγγίτιδα, πνευμονιόκοκκο, όλη την γκάμα των παιδικών εμβολίων. Κάποια από αυτά τα εμβόλια τα αγοράζουμε εμείς σαν Γιατροί του κόσμου, από τα διάφορα μπαζάρ που πραγματοποιούμε δύο φορές το χρόνο στην κεντρική πλατεία Καβάλας με περίπτερο που μας παραχωρεί ο δημος και τον ευχαριστούμε. Είναι κάποια χρήματα από τις συνδρομές από τα μέλη μας που πληρώνουν, ενώ μία ποσότητα από φάρμακα προέρχεται από το Επιμελητήριο Καβάλας που μας την αγόρασε πριν από μερικούς μήνες, όμιλοι και σύλλογοι της Καβάλας κάνουν δωρεές και τα προηγούμενα χρόνια, ή μας αγοράζουν εμβόλια και κάνουμε αυτές τις δράσεις. Κάθε παιδί που γεννιέται χρειάζεται 700 ευρώ για εμβόλια, η δαπάνη είναι αρκετά μεγάλη και οι άνθρωποι αναγνωρίζουν το έργο μας και ακόμη και η περιφέρεια μας χορηγεί εμβόλια».