19.2 C
New York
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Σήμερα έχουμε τη μεγαλύτερη διασπορά κόβιντ από την αρχή της πανδημίας!»

Αυτή την στιγμή η διασπορά του κόβιντ είναι μεγαλύτερη από ότι ήταν στην διάρκεια της πανδημίας υποστήριξε ο νομίατρος Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος για το μεγάλο κύμα ιώσεων που ταλαιπωρεί όλη την χώρα. Ο ίδιος μίλησε για τα επίπεδα νοσηρότητας, για την δράση των εμβολίων αλλά και για την υπευθυνότητα που πρέπει να επιδείξουν οι γονείς εν όψει του ανοίγματος των σχολείων.

«Η διασπορά που είχαμε παρότι δεν έχουμε τα στοιχεία που μετρούσαμε όλα τα κρούσματα όπως θυμάστε στα πρώτα χρόνια της πανδημίας, αν τα είχαμε τώρα θα βλέπαμε ότι είναι η μεγαλύτερη διασπορά από όλη την διάρκεια της πανδημίας, αυτή την αίσθηση έχουν όλοι οι ειδικοί και οι γιατροί αλλά δεν έχουμε τα στοιχεία, γιατί δε ξέρουμε το κάθε κρούσμα και δεν είναι πλέον υποχρεωτικό να δηλώσει το κρούσμα του, δεν είναι καν υποχρεωτικό να μείνει στο σπίτι του, δεν είναι όπως παλιά. Αν τα είχαμε τα στοιχεία θα βλέπαμε ότι έχουμε τη μεγαλύτερη διασπορά από την αρχή της πανδημίας!».

«Τώρα βέβαια δεν είναι ανάλογοι οι σκληροί δείκτες,  δεν είναι το ίδιο, δεν σημαίνει όμως ότι δεν συνεχίζουμε να έχουμε κάποιους ανθρώπους που παθαίνουν πνευμονία που διασωληνώνονται και που πεθαίνουν. Όλα τα κύματα αυτά τα επιδημικά συνήθως κρατούσαν γύρω στους 2 μήνες, κορυφώνονταν το δεύτερο μήνα και μετά το τρίτο μήνα πέφτανε, το ίδιο αναμένουμε ότι θα γίνει και εδώ απλώς αυτή την παράταση θα την έχουμε λόγω των εορτών. Επειδή υπήρξε μεγάλη κινητικότητα του κόσμου, μεγάλες συγκεντρώσεις φίλων συγγενών που οδήγησε σε μεγαλύτερη διασπορά, αν δεν ήταν οι γιορτές θα είχαμε ξεμπερδέψει πιο γρήγορα».

«Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε δε φαίνεται ότι θα έχουμε ένα πολύ οξύ κύμα γρίπης, δεν είναι από τις χειρότερες χρονιές μέχρι στιγμής, αλλά μία συνηθισμένη. Αυτό που δεν είναι συνηθισμένο είναι η διασπορά του κόβιντ που έχουμε τις περισσότερες μολύνσεις αυτή την στιγμή που δεν οφείλονται τόσο στη γρίπη όσο από τον κόβιντ. Τα προηγούμενα χρόνια η γρίπη είχε εξαφανιστεί λόγω των μέτρων του κόβιντ, των αποστάσεων, των μασκών κτλ. Τώρα είναι πολύ πιο μεταδοτικός από την γρίπη και πολύ πιο θανατηφόρος από την γρίπη. Υποτίθεται ότι τώρα έχουμε ένα στέλεχος που είναι πολύ πιο ήπιο, έχουμε μια ανοσία στον πληθυσμό, πολλοί νόσησαν 2-3 φορές, σχεδόν εγώ δεν ξέρω κανένα που να μην έχει νοσήσει, το 70-75% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, άρα υπάρχει μία ανοσία και παρόλα αυτά τώρα βλέπουμε να πεθαίνουν κάθε εβδομάδα 40-50 – 60 – 70 τώρα που με τη γρίπη οι θάνατοι αυτοί δηλώνονταν σχεδόν σε μία περίοδο! Στα χειρότερα κύματα γρίπης είχαμε 150 θανάτους σε ένα χειμώνα και τώρα έχουμε 60-70 την εβδομάδα!».

«Να πούμε ότι το εμβόλιο της γρίπης με το εμβόλιο του κόβιντ δεν έχει καμία σχέση, κάποιος που νόσησε πρόσφατα δεν έχει νόημα να κάνει το εμβόλιο κατά του κόβιντ, κάποιος όμως που δε νόσησε πρόσφατα μπορεί να το κάνει για να φυλαχθεί γιατί αν συνεχίσει η όμικρον θα περάσει αυτό το κύμα και Μάρτιο Απρίλιο μπορεί να ξανάρθει, ο κόβιντ έτσι κάνει. Τα εμβόλια πιάνουν αρκετά γιατί όλα είναι υποπαραλαγές της όμικρον, το εμβόλιο βασίζεται στα στελέχη της όμικρον, άτομα που έχουν νοσήσει πρόσφατα περνάνε πολύ πιο ήπια αν ξανακολλήσουν από όταν είχαν κολλήσει με την Δέλτα ή την Βήτα, φαίνεται ότι όσο πιο κοντά εισαι στο στέλεχος τόσο ευκολότερα ο οργανισμός το ξεπερνάει».

«Καλό είναι να κάνουν το εμβόλιο ειδικά τα άτομα που είναι ασθενείς, με μεγαλύτερη ηλικία, έχουν προβλήματα ανοσοκαταστολής, αυτοί έχει νόημα να το κάνουν. Αν νοσήσανε πρόσφατα όμως δεν έχει νόημα καθώς η ανοσία θα είναι περίπου η ίδια, κρατάει κάποιους μήνες. Η ανοσία κρατάει κάποιους μήνες, ανάλογα με την ανοσιακή κατάσταση του κάθε οργανισμού, σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο. Βλέπουμε οι περισσότεροι να το περνάνε ήπια γιατί υπάρχει μία ανοσιακή μνήμη στον οργανισμό, το κάθε στέλεχος δε το βλέπει σαν ξένο ο οργανισμός όπως στην αρχή της πανδημίας. Για αυτό λέμε ότι κανένα εμβόλιο από την παιδική ηλικία δεν χάνεται, όλα κάτι αφήνουν και βοηθάνε».

«Το κλειδί με τα σχολεία είναι δύο πράγματα, το πρώτο είναι να αερίζονται πολύ καλά οι χώροι και το δεύτερο να μη πηγαίνουν στο σχολείο τα παιδιά που έχουν συμπτώματα. Το πρωί να βλέπουν τα παιδιά τους και να μη τα στέλνουν στο σχολείο αν έχουν κάποιο σύμπτωμα, να τα θερμομετρούν και να τα βλέπουν αν είναι νωθρά ή κρυώνουν λίγο σημαίνει ότι ξεκινά μία ίωση και αυτό μπορεί να είναι κόβιντ, γρίπη κτλ. Αν το στείλουμε θα είναι λάθος γιατί η μετάδοση γίνεται όταν έχουμε συμπτώματα».

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles