20.6 C
New York
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Πλησιάζει ο εφιάλτης των πανανθεκτικών μικροβίων σε όλες τις αντιβιώσεις!»

Τον εφιάλτη της επικράτησης των πανανθεκτικών μικροβίων σε όλες τις αντιβιώσεις θα ζήσει σύντομα η χώρα μας αν δεν περιοριστεί η συνταγογράφηση και η χρήση των αντιβιωτικών σημειώνει ο Ξενοφών Κροκίδης, διευθυντής της Β’ Παθολογικής κλινικής του ΓΝΚ. Μίλησε στον Alpha Radio για το θέμα ενώ τοποθετήθηκε και για τις συνεχόμενες μετακινήσεις γιατρών του ΓΝΚ σε νοσοκομεία της υγειονομικής περιφέρειας, εξηγώντας πως έφτασαν στο σημείο ακόμη και τον ίδιο, ως διευθυντή κλινικής να τον στείλουν στην Δράμα για να προσφέρει εκεί τις υπηρεσίες του!

«Στις 18 Νοεμβρίου ήταν η παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τα αντιβιωτικά και η εβδομάδα αυτή είναι μία παγκόσμια εβδομάδα για να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για το πρόβλημα της αυξημένης ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 160 αντιβιωτικά, παρά το γεγονός ότι έχουμε πληθώρα αντιβιοτικών για όλες τις κατηγορίες, παρόλα αυτά υπάρχει πιθανότητα κάποιος σήμερα να απομονωθεί ένα μικρόβιο στα ούρα στο αίμα σε άλλο βιολογικό υλικό, το οποίο να είναι ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιωτικά και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις σε όλα τα αντιβιωτικά! Και αυτό οδηγεί σε θάνατο περίπου 2.500 με 3.500 ανθρώπους στην Ελλάδα κάθε χρόνο, και από την άλλη μεριά πέρα από το κόστος σε ζωές,  οδηγεί και παρατεταμένες μακροχρόνιες νοσηλείες που κοστίζουν συνολικά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ευθύνη φέρουμε όλοι, οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι εταιρίες που λανσάρουν τα αντιβιωτικά, φταίμε εμείς σαν πολίτες και ασθενείς. Οι γιατροί είναι αλήθεια ότι συνταγογραφούμε πάρα πολλά αντιβιωτικά. Είμαι από τα χαράματα εδώ γιατί η κλινική σήμερα είναι πολύ γεμάτη και γράφουμε πολλά αντιβιωτικά, το ποσοστό μας βρίσκεται στο 57% ενώ ο διεθνής μέσος όρος είναι στο 30%. Πρώτες είναι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού που είναι υπεύθυνες για περίπου στο ένα με δέκα αντιβιοτικά που δίνονται εξωνοσοκομειακά άρα και εκεί υπερβάλουμε γιατί οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού οφείλονται σε 200 διαφορετικούς ιούς και δε χρειάζεται αντιβιωτικό, το αντιβιωτικό δεν είναι αντιπυρετικό, πρέπει να βοηθήσουμε κάποιον που έχει πυρετό με κάποιο αντιπυρετικό και κάποιο αποσυμφορητικό αλλά όχι αντιβιωτικό.

«Αν υπάρχει κάτι θετικό είναι οι παιδίατροι μας που πραγματικά τα τελευταία χρόνια έχουν εναρμονιστεί με τις οδηγίες και με πολύ φειδώ συνταγογραφούν αντιβιωτικά. Όπως είδαμε και μες στο νοσοκομείο μας σε μία πανελλαδική καταγραφή, αρκετοί χειρουργοί π.χ. έχουν ευαισθητοποιηθεί και δεν δίνουν αυτές τις πολυήμερες θεραπείες για κάποιες που χρειάζονται μόνο μία δόση αντιβιοτικού γύρω από το χειρουργείο. Υπάρχει ευαισθητοποίηση και βελτίωση αλλά δυστυχώς τα νούμερα λένε ότι δίνουμε πολλά αντιβιωτικά και έξω από το νοσοκομείο και μέσα στο νοσοκομείο. Για τους φαρμακοποιούς, πράγματι υπάρχει το εμπόδιο όσον αφορά την χορήγηση αντιβιοτικών, πρέπει να χορηγηθούν μόνο με ιατρική συνταγή, και σε αυτό οι φαρμακοποιοί έχουν εναρμονιστεί και έχει βελτιωθεί η κατάσταση ωστόσο συνεχίζουμε να έχουμε τα πρωτεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τα πολυανθεκτικά στελέχη και για αυτό ακριβώς σημειώνω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν εμείς οι γιατροί του σήμερα συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό και την έλλειψη ορθολογισμού στην καθημερινή μας συνταγογραφία και συνεχίσουμε την διασπορά των πολυανθεκτικών στελεχών, το πρόβλημα των πανανθεκτικών μικροβίων που θα είναι ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιωτικά θα είναι πολύ σύντομα ένας εφιάλτης. Αυτόν τον εφιάλτη τον ζούμε ακόμη και σήμερα γιατί παίρνουμε καλλιέργειες από βιολογικά υγρά, αίμα, ούρα κτλ. και βλέπουμε είναι συνεχώς ανθεκτικότητα, κανένα σχεδόν αντιβιοτικό δεν είναι ευαίσθητο στο μικρόβιο που έχει απομονωθεί, καταλαβαίνετε ότι αυτό μας δημιουργεί πολλά προβλήματα».

«Σήμερα με «εντέλλεστε» ένας γιατρός της κλινικής είναι στο νοσοκομείο της Δράμας και θα πάει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πρωινό ωράριο και σε εφημερία, ένας γιατρός ο οποίος είναι πολύτιμος για την κλινική. Αύριο το πρωί ο ομιλών, διευθυντής κλινικής στο νοσοκομείο της Δράμας έχει πάρει «εντέλλεστε» να προσφέρει τις υπηρεσίες του, εάν αυτό έχει λογική, εγώ σταματάω εδώ και δεν έχω να πω κάτι άλλο. Υπάρχουν γιατροί που τελειώνουν την υπηρεσία του στην Ξάνθη, έχουμε δώσει γιατρό στην Ξάνθη, σήμερα πάει στη Δράμα γιατρός και αύριο ένας διευθυντής κλινικής, αν αυτό είναι διοίκηση εγώ πρέπει να αλλάξω επάγγελμα. Εγώ δεν θα το αλλάξω αυτό, ήρθα από τα άγρια μεσάνυχτα εδώ και είδα δύο φορές τους ασθενείς και έχουν δρομολογηθεί και τα εξιτήρια και ότι άλλο υπάρχει αλλά αυτό δεν έχει καμία λογική, το λέω ως σύσταση προς την διοίκηση, την υγειονομική περιφέρεια, τους βουλευτές κτλ, να ακούνε λιγάκι!».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles