23.1 C
New York
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Πιθανό να θίγονται και τμήματα της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας από την ανακήρυξη της Λιβύης»

Είναι πιθανό να θίγονται και κομμάτια της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ από την επέκταση των χωρικών υδάτων της Λιβύης σημειώνει σε συνέντευξη του στον Alpha Radio ο πρέσβης επι τιμή Δημήτρης Καραϊτίδης. Ο ίδιος ανέλυσε το πεδίο επάνω στο οποίο προχώρησε και σε αυτή την πρωτοβουλία η κυβέρνηση της Λιβύης, την εξάρτηση και τον άμεσο έλεγχο της από την Τουρκία και πως επιχειρεί η Τουρκία με όχημα τη Λιβύη να επιβάλλει τις παράλογες αξιώσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο χώρος της Μεσογείου έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την Ελλάδα και στον χώρο αυτό κινείται η Τουρκία με επεκτατικές διαθέσεις

«Ο ευρύς χώρος στον οποίον συντελούνται οι εξελίξεις αυτές τόσο με πρωτοβουλία της Λιβύης όπως στην προκειμένη περίπτωση όσο και με πρωτοβουλία της Τουρκίας και της Λιβύης όπως όταν έκαναν τα δύο τουρκολιβυκά σύμφωνα, ασφαλώς αφορούν και την πατρίδα μας. Ο χώρος της Μεσογείου είναι ένας χώρος που έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία και για την Ελλάδα και επειδή στον χώρο αυτό κινείται η Τουρκία με επεκτατικές διαθέσεις, σημειώνω ότι οι βλέψεις της δεν αφορούν μόνον το Αιγαίο όπου θα πω ότι υπάρχει απειλή κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας αλλά αφορά και τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, πρέπει να είναι είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί να επαγρυπνούμε και να γρηγορούμε ώστε να μη δεσμευόμαστε από εξελίξεις που πηγάζουν από τις σκοπεύσεις και τις στοχεύσεις κρατών άλλων με τις οποίες έχουμε προβλήματα».

Η Λιβύη είναι μία χώρα που βρίσκεται σε φάση διαλύσεως

«Ερχόμενοι στην ουσία, όπως είναι γνωστό η Λιβύη είναι μια χώρα η οποία τυπικά υπάρχει ως αυτόνομη χώρα στη διεθνή κοινότητα στην πραγματικότητα όμως εχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα εσωτερικής συνοχής, ασφάλειας, τάξης και διοίκησης. Είναι μία χώρα που βρίσκεται σε φάση διαλύσεως, αλλού η κυβέρνηση, αλλού η βουλή, άλλες επιλογές και κατευθύνσεις ακολουθεί η μία πλευρά, άλλες η άλλη. Εντούτοις υπάρχει ένα στοιχείο -που είναι πολύ καθοριστικό και δεν πρέπει να το αγνοούμε- ότι σε αυτήν την κατάσταση σημαντικό ρόλο παίζει για τις εσωτερικές εξελίξεις της Λιβύης η Τουρκία. Η Τουρκία από μακρού χρόνου στο πλαίσιο αύξησης της επιρροής της στις αφρικανικές χώρες και ιδιαίτερα στην Λιβύη που έχει και παράλια προς την θάλασσα ενδιαφέρθηκε με μία συγκροτημένη και με μεθοδευμένη πρακτική και τακτική να ασκεί μία μεγάλη επιρροή και επίδραση και αυτό πρέπει να πω ότι το έχει πετύχει. Έχει αποστείλει οικονομική βοήθεια, έχει αποστείλει μεγάλη οικονομική βοήθεια στην οποία στηρίζεται η κυβέρνηση της Λιβύης και φυσικά έχει επιβάλει σε αυτή την ετοιμόρροπη αλλά διατηρούμενη στην εξουσία λόγω τουρκικής στήριξης και διαφόρων άλλων παραγόντων, στην εξουσία, διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης και έχει επιβάλλει στην κυβέρνηση αυτή να κινείται και σύμφωνα με τα τουρκικά συμφέροντα».

Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο με τις… λοξές ακτές

«Εκεί οφείλεται και η υπογραφή του περίφημου τουρκολιβυκού συμφώνου. Αυτό ήταν ένα σύμφωνο τελείως παράδοξο, περίεργο και αναρθολογικό, κάτι το παράλογο και αφηρημένο. Αυτό γιατί παραβίαζε κανόνες του διεθνούς δικαίου που αναφέρονται σε απέναντι ακτές δύο χωρών, η Τουρκία και η Λιβύη επινόησαν την λοξή σύνδεση των ακτών αυτών, δεν είναι ακριβώς απέναντι η μία ακτή προς την άλλη και επινόησαν μια λοξή γραμμή, αλληθώρισαν προκειμένου να συνάψουν μία τέτοια συμφωνία που έδινε δικαιώματα και στις δύο πλευρές και με έναν τρόπο θα έλεγα άκρως επιζήμιο και απαράδεκτο για εμάς διότι ο λοξός άξονας που έχει το σύμφωνο αυτό περιόριζε τα αυτονόητα και από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωριζόμενα δικαιώματα της Κρήτης! Δεν αναγνωρίζει δηλαδή με το εύρος που έχει, δεν αναγνωρίζει στα ανατολικά παράλια της Κρήτης το δικαίωμα χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 μίλια και το δικαίωμα αποκλειστικής οικονομική ζώνης και υφαλοκρηπίδας που κατά το διεθνές δίκαιο της θάλασσας η Ελλάδα το έχει. Ήταν μία αυθαίρετη περικοπή δικαιωμάτων διότι έτσι άρεσε στην Τουρκία και στην Λιβύη».

Οι θαλάσσιες ζώνες πέραν των ακτών μίας χώρας

«Με αυτό λοιπόν το ιστορικό και με συνεχιζόμενη την στενή συνεργασία των δύο πλευρών η Λιβύη προχώρησε τώρα στην ανακήρυξη χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια και στην ανακήρυξη συνορεύουσας ζώνης άλλων 24 μιλίων. Τι σημαίνουν αυτά; Το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει στις χώρες που έχουν ακτές προς την θάλασσα δικαιώματα διαφόρων ζωνών, η πρώτη ζώνη είναι τα χωρικά ύδατα που μπορεί να επεκταθούν μέχρι 12 μίλια. Δεν είναι υποχρεωτικό στα 12, αλλά μέχρι εκεί μπορούν να φτάσουν, μετά τον καθορισμό των χωρικών υδάτων υπάρχει η λεγόμενη συνορεύουσα ζώνη. Αυτή είναι με ένα άλλο τμήμα της θάλασσας που αρχίζει εκεί οπου τελειώνουν τα χωρικά ύδατα, φτάνει μέχρι τα 24 μίλια και εντός της οποίας το κράτος που την ανακηρύσσει δικαιούται να ασκεί φορολογικό έλεγχο, τελωνειακό έλεγχο, υγειονομικό έλεγχο, όπως επίσης και έλεγχο μετανάστευσης, να ελέγχει δηλαδή την μεταναστευτική κίνηση που παρουσιάζεται στο θαλάσσιο αυτό χώρο με σκοπό βεβαίως να προστατεύει τα σύνορα του και την ασφάλειά του από την αυθαίρετη εισροή μεταναστών. Τα χωρικά ύδατα είναι η πρώτη ζώνη από τις ακτές, η δεύτερη ζώνη είναι η συνορεύουσα ζώνη και μάλιστα με ελληνική πρωτοβουλία εντός της συνορεύουσα ζώνης αναγνωρίστηκαν στις χώρες που την έχουν ανακηρύξει και τα δικαιώματα ελέγχου των αρχαιολογικών θησαυρών που βρίσκονται στους βυθούς της θάλασσας αυτής».

Η Λιβύη με την Αίγυπτο έχουνε διαφορές ακριβώς διότι διαφωνούν ως προς την έκταση των θαλασσίων ζωνών τους

«Η Λιβύη προχώρησε σε αυτή την κίνηση κατ’ εφαρμογήν του διεθνούς δικαίου, δεν είναι κίνηση παράνομη, δεν κινήθηκε αντίθετα στις επιταγές και ρυθμίσεις του διεθνούς δικαίου, αυτά που έπραξε προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο. Είναι όμως μία κίνηση που αμέσως και ευθέως θίγει την Αίγυπτο. Η Λιβύη με την Αίγυπτο έχουνε διαφορές ακριβώς διότι διαφωνούν ως προς την έκταση των θαλασσίων ζωνών τους. Εμείς με την Αίγυπτο έχουμε μερική χάραξη ΑΟΖ. Εγώ σας λέω ποια ήταν η πρώτη θιγόμενη από την Λιβυκή πρωτοβουλία, ήταν η Αίγυπτος διότι με τα μέτρα που ανακοίνωσε η Λιβύη και τα γνωστοποίησε στον ΟΗΕ, αποστέλλουσα μάλιστα και σχετικούς χάρτες, περιορίζονται τα δικαιώματα ΑΟΖ που έχει η Αίγυπτος. Μένει να δούμε με ποιο τρόπο η Αίγυπτος θα αντιδράσει σε αυτή τη Λιβυκή πρωτοβουλία και τι μέτρα προτίθεται να λάβει, προεξοφλούμε όμως ότι ασφαλώς από αιγυπτιακής πλευράς θα υπάρξει μία απάντηση και ότι η Αίγυπτος δεν θα αποδεχθεί και απλά και εύκολα την κίνηση της Λιβύης».

Πιθανό να θίγονται και τμήματα της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας

«Εάν η Αίγυπτος την αποδεχθεί δε σημαίνει κάτι για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, θα δούμε πως θα την αποδεχθεί και αν η αποδοχή της θα συνεπάγεται και περιορισμό των συμφωνηθέντων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος. Δεν μπορούμε να εξοφλήσουμε, εγώ τουλάχιστον δε μπορώ να το πω αυτό, είναι πολύ πιθανό αν η Αίγυπτος το αποδεχθεί, που δε το θεωρώ ρεαλιστικό, πράγματι να θίγονται και τμήματα της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας. Ακόμη όμως αυτό δεν είναι σαφές, και είναι θεωρητικό το ενδεχόμενο αν θα αντιδράσει ή όχι».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles