20.6 C
New York
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Όσα παιδιά έχουν ευαισθησίες ή ιδιαιτερότητες συνήθως είναι τα θύματα βίας στα σχολεία»

Τα συχνά κρούσματα βίας μεταξύ μαθητών και εντός των σχολικών μονάδων της Π.Ε. Καβάλας έχουν προκαλέσει ανησυχία στην ΕΛΜΕ Καβάλας σε σημείο τέτοιο που να βγάλει και σχετική ανακοίνωση. Για τα κρούσματα αυτά, την συμπεριφορά των γονέων απέναντι στους εκπαιδευτικούς και το ποιοι τελικά υφίστανται βία σωματική και λεκτική μίλησε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας Ελένη Σακαλή.

«Δεν είναι ο κανόνας αυτά τα περιστατικά με τους γονείς αλλά εμείς θέλουμε να τα αναδείξουμε, όχι να αναφερθούμε σε συγκεκριμένους ανθρώπους για να τα αντιμετωπίσουμε πάντα σε συνεργασία με τους γονείς. Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι ανταγωνιστές τους, θα είναι συμπαραστάτες τους για να αντιμετωπίσουμε και τα μαθησιακά ζητήματα των μαθητών αλλά και τα θέματα συμπεριφοράς που πιθανά να εκδηλώνουν. Για αυτό βγάλαμε την ανακοίνωση για να αναδείξουμε αυτό το ζήτημα και να ζητήσουμε την συμπαράσταση των γονέων».

«Τα περιστατικά βίας είναι συγκεκριμένα, είναι εντάσεις ανάμεσα στους μαθητές, τσακωμοί και βιαιοπραγίες. Κάποιες φορές μαθητές χτυπάει ο ένας τον άλλον, είχαμε περιστατικό που ένας έσπασε τα δόντια του άλλου που του έριξε μπουνιά, έχουμε τέτοια περιστατικά στα σχολεία. Ποιοι μαθητές είναι αυτοί που υφίστανται αυτή την κακοποίηση δεν έχει καμία σημασία, τις περισσότερες φορές είναι οι πιο ευάλωτοι μαθητές. Δεν σχετίζεται με το αν είναι καλός ή κακός μαθητής αλλά έχει να κάνει με όσους έχουν κάποιες ευαισθησίες, ιδιαιτερότητες ή δεν είναι τόσο επιθετικά, δεν είναι τόσο διεκδικητικά. Τέτοιου είδους παιδιά συνήθως υφίστανται κακοποιητικές συμπεριφορές».

«Μερικές φορές το υφίστανται και οι εκπαιδευτικοί από γονείς οι οποίοι δεν συμφωνούν ας πούμε με το βαθμό που έχει πάρει το παιδί τους σε ένα διαγώνισμα ή στον έλεγχο, επιτίθενται με όχι ευγενικό τρόπο στους εκπαιδευτικούς, πιστεύουν ότι έχουν περισσότερες γνώσεις από τον εκπαιδευτικό. Αυτά τα περιστατικά είναι όντως περισσότερα στην πόλη της Καβάλας. Τώρα για το παράδειγμα π.χ. του μαθητή που έσπασε τα δόντια ενός συμμαθητή του, το σχολείο μπορεί να δώσει μέχρι 2 ημέρες αποβολή, αλλά το σχολείο και η ποινή δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, ούτε πρέπει να έχει, πρέπει να έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα, δηλαδή ο μαθητής να καταλάβει ότι αυτό το οποίο έκανε δεν ήταν σωστό και να μην το επαναλάβει, όχι να τιμωρηθεί, δεν έχει εκδικητικό δηλαδή  χαρακτήρα ιδιαίτερα στα παιδιά. Φυσικά θα έρθουμε σε επαφή με τους γονείς, φυσικά θα αναλάβει ένας καθηγητής που είναι επιφορτισμένος να αντιμετωπίσει φαινόμενα τέτοιου είδους μέσα στα σχολεία και στήριξη από τους κοινωνικούς με τους φορείς της πόλης μας οι οποίοι παρεμβαίνουνε και ενημερώνουν τους συλλόγους και ενημερώνουν και τους γονείς για το ποια θα είναι πρέπει να είναι η συμπεριφορά και των εκπαιδευτικών και των γονέων απέναντι σε αυτό το μαθητή».

«Εμείς προσπαθήσαμε να ανιχνεύσουμε τις αιτίες αυτών των προβλημάτων και είπαμε ότι φυσικά είπαμε ότι κύρια αιτία είναι τα ανταγωνιστικά κοινωνικά πρότυπα τα οποία προβάλλουν στην κοινωνία μας, έχουμε όμως ευθύνη και εμείς οι εκπαιδευτικοί και το υπουργείο. Όσον αφορά το υπουργείο λέμε ότι πρέπει επιτέλους η εκπαίδευση μας να γίνει συμπεριληπτική, υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά με διάσπαση προσοχής και για αυτά τα παιδιά είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθούν το μάθημα μέσα στην τάξη και δε μπορούν να πάνε σε ένα άλλο σχολείο πέρα από το γενικό λύκειο ή από το γενικό γυμνάσιο, γιατί δεν έχουν άλλες ιδιαιτερότητες, αλλά δε μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα και δημιουργούν εντάσεις. Θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να ξέρουμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα παιδιά».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles