Ο κάθε πολίτης και επισκέπτης του Παληού πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για ένα περιστατικό πυρκαγιάς και να αντιδράσει όπως ορίζει το σχέδιο που είχαμε παρουσιάσει προ 2 ετών και θα παρουσιαστεί ξανά την Παρασκευή, επεσήμανε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και κάτοικος του Παληού Αλέξης Γούλας. Η συζήτηση έγινε φυσικά με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε από ΙΧ στο Παληό, χωρίς ευτυχώς να επεκταθεί.
«Για εμάς η κόκκινη ζώνη είναι μετά τα φανάρια προς την Ηρακλείτσα, θυμάστε την άσκηση που έκανε η περιφέρεια με την πολιτική προστασία γιατί ως σενάριο είναι κάτι που μας τρομοκρατεί. Για αυτό το λόγο δεν έχουμε μείνει με σταυρωμένα χέρια, γίνονται πολλά πράγματα, πολλά που δεν βλέπει ο κόσμος και δεν πρέπει να τα βλέπει κιόλας, πρέπει όταν χρειαστεί να είμαστε έτοιμοι και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Χθες ένα αυτοκίνητο εκεί που κινούνταν πήρε φωτιά, ευτυχώς ο οδηγός πρόλαβε να βγει και έγινε παρανάλωμα του πυρός. Ήταν μεσημέρι, ακριβώς έξω από τον τοίχο του σχολείου, πήρε και ένα δέντρο φωτιά, ευτυχώς έτρεξαν όλοι οι περίοικοι με λάστιχα, κινητοποιήθηκε ο κόσμος από τις παραλίες και πήρε την πυροσβεστική και εμένα με πήραν αμέσως από την παραλία κάποιος φίλος και μου λέει έχετε φωτιά. Προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο να έχει τα μάτια του ανοιχτά, είναι κρίμα να καούμε αν βλέπουμε καπνό και κωλισιεργούμε και δεν παίρνουμε την πυροσβεστική.
«Ξέρετε ότι τα πρώτα λεπτά είναι πολύ κρίσιμα για την επέκταση μιας πυρκαγιάς, χθες ευτυχώς δεν φυσούσε και επίσης ήμασταν τυχεροί που το περιστατικό συνέβη στο κεντρικό δρόμο και όχι σε έναν παράδρομο που θα είχε δέντρα, θα είχε κάτι εύφλεκτο και θα μπορούσε να επεκταθεί η φωτιά πολύ γρήγορα. Η έλλειψη θέσεων πάρκινγκ χτύπησε και την πόρτα του Παληού, παλαιότερα μπορούσαμε να παρκάρουμε παντού, τώρα όλες οι γειτονιές δεν βρίσκεις να παρκάρεις πουθενά γιατί από εκεί που είμαστε 2 χιλιάδες το χειμώνα τώρα είμαστε 15! Τα νούμερα δε τα λέω τυχαία, προκύπτουν από την επεξεργασία των λυμάτων της ΔΕΥΑΚ. Όταν δε βρίσκεις να παρκάρεις θα μπεις μέσα στο χωράφι να παρκάρεις, θα μπεις πάνω από την πευκοβελόνα, ξέρετε ότι οι καταλύτες δημιουργούν προβλήματα, αυτά πρέπει να τα γνωρίζουμε, που παρκάρουμε και τι μπορεί να προκληθεί από το αυτοκίνητο μας».
«Εμείς έχουμε φέρει μηχανήματα, δυο φορές καθαρίσαμε οικόπεδα που ήταν ζούγκλα, ο κ. Σταυρίδης με το τμήμα πρασίνου προσπαθεί και κόβει ό,τι μπορεί γιατί έχει έναν ολόκληρο δήμο να τακτοποιήσει. Όλοι μας πρέπει να ξεκινήσουμε από τις αυλές μας και ο δήμος κάνει ότι μπορεί, ήδη σας λέω σε επίμαχα σημεία έχουμε κάνει παρεμβάσεις πολύ σημαντικές. Τις επόμενες ημέρες θα μπουν κάποιες πινακίδες της πολιτικής προστασίας που θα ενημερώνει ότι σε περίπτωση ενός περιστατικού θα πρέπει να πάει σε συγκεκριμένες παραλίες, όπου εκεί θα εκτελεστεί το σχέδιο που υπάρχει ήδη. Παρουσιάστηκε περίπου πριν 1,5 χρόνο το καλοκαίρι στο Κοράλι, κάτι αντίστοιχο θα κάνουμε και την Παρασκευή θα έχουμε έναν πυροσβέστη εθελοντή ο οποίος θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε κάποια πράγματα που σε ένα περιστατικό θα είναι σωτήριο για όλους μας. Τα πράγματα αυτά δε πρέπει να τα παίρνουμε αψήφιστα, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, για αυτό και εμείς αντιδρούμε έτσι κάποιες φορές λίγο εμμονικά για να πείσουμε τον κόσμο ότι πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα και από την αυλή του να ξεκινήσει και να πάει και λίγο παραπέρα, να μας τονίζει ότι δεν πάει καλά. Τώρα είχαμε περιστατικό όπου ένας ασυνείδητος έβγαλε 15 τσουβάλια πευκοβελόνες δίχως να ειδοποιήσει κανέναν, τα πέταξε δίπλα στα σκουπίδια, δημιουργώντας μια εστία που αν πέσει ένα τσιγάρο εκεί, καήκαμε».